Ana SayfaBilim ve TeknolojiBir ilk: 3 boyutlu yazıcıda bir bütün organ olarak kalp üretildi

Bir ilk: 3 boyutlu yazıcıda bir bütün organ olarak kalp üretildi

HABER MERKEZİ – 3 boyutlu yazıcıda ilk kez hücre, kan damarları ve karıncıklarıyla bir bütün organ olarak kalp üretildi.

İnsan hücresi ve damarları kullanılarak üç boyutlu yazıcıda ilk kalp üretildi.

Bu çalışmanın, organ naklinin geleceğini değiştirebilecek büyük bir başarı olduğu belirtiliyor.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre Tel Aviv Üniversitesi’nde yürütülen çalışmada, üretilen kalp pembe-mavi renkte ve sadece bir tavşan kalbi büyüklüğünde.

Ancak çalışmayla ilgili bilgi veren proje direktörü Dr. Tal Dvir, daha büyük boyutlardaki insan kalbinin de yeni teknolojiyle üretilebileceğini söylüyor.

Dvir, daha öncede kalp yapısının üç boyutlu yazıcıyla üretildiğini ancak bu defa kalbin hücre, kan damarları ve karıncıklarıyla bir bütün organ olarak üretildiğini ifade ediyor.

3 boyutlu yazıcıda nasıl kalp üretiliyor?

Advanced Science tıp dergisinde yayımlanan çalışmanın ayrıntılarına göre üç boyutlu yazıcıda kalp üretmek en fazla üç saat sürüyor.

Araştırmacılar, hastaların hücrelerini ve “biyo mürekkep” adı verilen şeker ve protein karışımı biyolojik bir materyal kullanarak, yağ dokularından parça aldı.

Önce bağışıklık sistemiyle uyumlu, kan damarları olan kalp yamaları, ardından da tüm kalp üretildi.

Ancak araştırmayı yürüten ekip, üretilen kalbin kasılıp gevşeme becerisi olsa da hücrelerin kan pompalamayı yani “kalp gibi davranmayı” öğrenmesi gerekiyor.

“Belki 10 yıl içinde dünyadaki pek çok hastanede organ yazıcıları olacak ve bu prosedürler bir rutin haline gelecek” ifadelerini kullanan Dr. Dvir, kalp bağışının az olması nedeniyle bu alanda gelişmelerin aciliyetine de dikkat çekti.

Previous post
Reuters anketi: Ekonomide küçülme iki çeyrek daha sürecek
Next post
Oyuncu Bibi Andersson yaşamını yitirdi