Ana SayfaGüncelBir yıl geçti, tablo aynı: Türkiye basın özgürlüğünde 157’nci sırada

Bir yıl geçti, tablo aynı: Türkiye basın özgürlüğünde 157’nci sırada

HABER MERKEZİ – Sınır Tanımayan Gazeteciler’in her sene yayınladığı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye bu sene de 180 ülke arasında 157’nci ülke oldu. Raporda, “Yeni Türkiye’de hukukun üstünlüğü ‘kaybolan bir hatıra’” denildi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün her yıl yayınlandığı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi yayınlandı.

Türkiye, geçtiğimiz sene olduğu üzere bu yıl da listedeki 180 ülke arasında 157’nci sırada yer aldı.

DW Türkçe’nin haberine göre örgütün raporunda basın özgürlüğünün Türkiye’deki durumu hakkında şu ifadelere yer verildi:

  • “En büyük medya grubunun hükümet yanlısı bir holding tarafından satın alındığı Türkiye’de kalan birkaç eleştirel yayın organının üzerindeki baskı sürüyor
  • Dünyada en fazla profesyonel gazetecinin hapiste olduğu ülke konumundaki Türkiye, sistematik olarak önleyici gözaltıya ve bazen müebbete kadar varan uzun hapis cezalarına başvuruyor
  • Her yıl binlerce yazıya internette erişimi engelleyen ve insanları sosyal medyada yaptıkları bir ‘like’ (beğenme) nedeniyle hapse atan Ankara, artık bununla da yetinmeyerek video paylaşım sitelerini de kontrol altına almaya çalışıyor
  • Yargılama öncesi cezaevinde bir yıldan fazla zaman geçirmek yeni bir norm
  • Yeni Türkiye’de hukukun üstünlüğü ‘kaybolan bir hatıra’”

Öte yandan raporda, önce mahkeme kararıyla daha sonra 29 Ekim 2016’da Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) kapatılan Özgür Gündem gazetesiyle dayanışmak amacıyla başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katıldığı için RSF’nin Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu’nun “örgüt propagandası” yapmakla suçlandığı hatırlatıldı.

Ayrıca, dünyadaki servet sahipleri ile siyasetçilerin vergi cennetlerindeki yatırımlarına ilişkin sırlarını açığa çıkaran “Paradise Papers” (Cennet Belgeleri) konusunda yaptığı haberler nedeniyle bir gazeteci hakkında dava açılan tek ülke olduğu ifade edildi.

Gazeteci Pelin Ünker’in bu kapsamda 13 ay hapse mahkum edildiği ve ağır para cezasına çarptırıldığı belirtilen raporda, bu davanın, araştırmacı gazeteciliğin nasıl cezalandırıldığına dair çok sayıda örnekten sadece biri olduğu belirtildi.

İlk sıralarda İskandinav ülkeleri var

Diğer yandan 2019 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde bu yıl da ilk sıradaki ülke değişmedi.

Birinci sırada yer alan Norveç’i Finlandiya ve İsveç izledi.

Listenin son sırasında ise Türkmenistan yer aldı. 2017 ve 2018 yıllarında son sırada olan Kuzey Kore bu kez 179’uncu basamakta yer aldı.

RSF raporunda, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinin Suudi Arabistan’ın endeksteki yerini de kaçınılmaz olarak etkilediği ifade edildi.

Bu yılki endekste üç basamak gerileyen Suudi Arabistan, 172’nci sıraya inerek son 10 ülke arasına girdi.

RSF, Kaşıkçı cinayetine ilişkin bağımsız bir uluslararası soruşturma başlatılması için çağrısını yineledi.




Önceki Haber
Almanya’da yasa tasarısı onaylandı: Mültecilerin sınır dışı edilmesi hızlandırılıyor
Sonraki Haber
Türk: MARSU'nun ödeneği kesilmiş, bu insan sağlığı açısından büyük risk