Ana SayfaGüncelBritanyalı insan hakları avukatı Margaret Owen açlık grevine başlıyor

Britanyalı insan hakları avukatı Margaret Owen açlık grevine başlıyor

HABER MERKEZİ – HDP Milletvekili Leyla Güven’in açlık grevi eylemi bugün 146’ncı gününde. Güven’in yanı sıra 7 bin tutuklu cezaevlerinde, onlarca siyasetçi ve aktivist de yurt dışında açlık grevi eylemini sürdürüyor. Öte yandan 86 yaşındaki Britanyalı insan hakları avukatı Margaret Owen da bugünden itibaren ‘tecride karşı’ açlık grevine başlayacağını duyurdu.

Leyla Güven’in açlık grevi eylemi bugün 146’ncı gününde.

Yaklaşık beş aydır eylemde olan HDP Hakkari Milletvekili ve DTK Eş Başkanı Güven’in talebi PKK lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin sonlandırılması.

Aynı taleple yurt dışında ve cezaevlerinde başlatılan eylemler de sürüyor.

Irak Kürdistan Bölgesi’nin Erbil kentinde HDP üyesi Nasır Yağız’ın eylemi 133, Strasburg’da 14 kişi ile Galler’de İmam Şiş’inki 107’nci günde.

HDP Diyarbakır il binasında ise milletvekilleri Dersim Dağ, Tayip Temel ve Murat Sarısaç’ın başlattığı eylem devam ediyor.

Cezaevlerinde 16 Aralık’ta açlık grevine başlayan tutuklular ise 108 gündür eylemde.

1 Mart tarihinden itibaren tüm cezaevlerine yayılan açlık grevi eylemleri sürerken, beş tutuklu ‘tecridi protesto etmek için’ yaşamına son vermişti.

17 Mart’ta Zülküf Gezen Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde, 23 Mart’ta Ayten Beçet Gebze Cezaevi’nde, 24 Mart’ta da Zehra Sağlam Erzurum Oltu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde, 25 Mart’ta Medya Çınar Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde ve son olarak Yonca Akici Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde yaşamını sonlandırmıştı.

İnsan hakları avukatı Margaret Owen da açlık grevine başlıyor

Öte yandan Britanyalı insan hakları avukatı, “Peace in Kurdistan” isimli inisiyatifin kurucusu, Widows for Peace Through Democracy Direktörü Margaret Owen da açlık grevcileriyle dayanışma amaçlı bugün itibariyle açlık grevine başlıyor.

86 yaşındaki Owen, yaptığı açıklamada açlık grevindeki Leyla Güven’i ziyaret ettiğini anımsatarak “Basının ilgisini şu an olan bitene çekmek ve bütün bir halk için vahim bir duruma ışık tutmak ve protesto etmek için yapabileceğim tek şeyi yapmam gerektiğini hissediyorum” dedi.

Owen’ın kurucusu olduğu ‘Peace in Kurdistan’ ise yaptığı açıklamada, Margaret Owen’ın Londra’da bugün itibariyle açlık grevine başlayacağını duyurdu.

İnisiyatif, Avrupa Konseyi’ne bağlı İşkenceyi Önleme Komitesi’ne (CPT) yönelik yaptığı açıklamada da “Açlık grevi eylemcileri, durum daha da kötüleşmeden ve toplu ölümler olmadan Türkiye’ye tecridi bitirmesi için baskı kurulması için çağrı yapıyor” ifadelerine yer verdi.

Açlık grevcilerinin talebi

Güven, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.




Önceki Haber
Kemal Can'ın yorumuyla 4 başlıkta seçim sonuçları
Sonraki Haber
Cezayir’de Buteflika'dan istifa kararı