Ana SayfaDünyaCezayir’de Buteflika’dan istifa kararı

Cezayir’de Buteflika’dan istifa kararı

HABER MERKEZİ – Uzun süredir protestoların sürdüğü Cezayir’de, Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika’nın 28 Nisan’da görevinden ayrılacağı duyuruldu.

Cezayir Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika’nın ofisinden ülkenin resmi haber ajansı APS’ye yapılan açıklamaya göre, Buteflika 28 Nisan’da görevinden ayrılıyor.

Cezayir halkının uzun süredir kitlesel eylemlerle istifasını talep ettiği 82 yaşındaki politikacı, geçiş döneminde devlet kurumlarındaki işleyişin devamını sağladıktan sonra cumhurbaşkanlığı görevini bırakacağını bildirdi.

Cezayir’deki durum ne?

İşsizlik oranının yüksek olduğu ve büyük sosyal sorunların yaşandığı Cezayir’de yolsuzluk da çok yaygın.

Devlet Başkanı Buteflika, 2011 yılında yaşanan “Arap Baharı”nın ardından reform sözü vermişti. Ancak insan hakları örgütleri Cezayir’de medya ve muhalefet üzerinde ağır bir iktidar baskısı olduğunu söylüyor.

Devlet Başkanlığı’na beşinci kez adaylığını açıklayan Buteflika, 2013 yılında felç geçirmişti. Ancak Cezayir Başbakanı Ahmed Uyahya, tekerlikli sandalye kullanan Abdülaziz Buteflika’nın sağlık sorunlarının, bir dönem daha devlet başkanlığı görevinde bulunmasının önünde bir sorun teşkil etmediği görüşündeydi.

Muhalifler ise Buteflika’nın kardeşi Said Buteflika’nın perde arkasında devlet işlerini yönettiği ve bu görevi ileride resmen devralacağını söylüyordu.

Ülkede 22 Şubat’tan bu yana düzenlenen protestoların ardından da Buteflika, beşinci kez adaylığını koyduğu başkanlık seçimlerinden çekilmişti.

Tepkilere neden olan erken seçim vaadinde bulunan Buteflika, seçimlerin ardından 2019 yılı sonuna kadar siyasi ve anayasa reformu için ulusal konferans düzenleneceğini dile getirmişti.