Ana SayfaGüncelDiyarbakır’da Recep Hantaş’ın öldürülüşü: Bir polis tutuklandı, Valilik’ten açıklama

Diyarbakır’da Recep Hantaş’ın öldürülüşü: Bir polis tutuklandı, Valilik’ten açıklama

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da polis kurşunuyla vurulan Recep Hantaş’ın ölümüne dair açıklama yapan Diyarbakır Valiliği, Hantaş’ın “‘dur’ ihtarına uymadığı gerekçesiyle” vurulduğunu duyurdu. Ancak bu açıklama, ailenin ve polislerin açıklamasıyla çelişiyor. Polisler Hantaş’ın öldürüldüğü gün “yanlışlık oldu” derken, aile ise Hantaş’ın daha önce tehdit edildiğini iddia ediyor. Öte yandan olaya ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan polislerden biri tutuklandı, diğeri ise ‘adli kontrol’ şartıyla serbest bırakıldı.

Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde bulunan Sümerpark civarında polislerce vurulan 20 yaşındaki Recep Hantaş’ın ölümüne ilişkin Diyarbakır Valiliği’nden açıklama geldi.

Polislerin ailesine “yanlışlıkla öldürüldüğünü” ifade ettikleri Hantaş’a ilişkin yazılı açıklama yapan Valilik, gencin ‘dur’ ihtarına uymadığı gerekçesiyle vurulduğunu öne sürdü.

Açıklamada, olayla ilgili iki polisin tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildiği belirtildi. Açıklamanın tamamı şöyle:

“14.04.2019 günü  saat 03.20 sıralarında Diyarbakır ili Yenişehir ilçesi Sümer Park içerisine yüzleri maskeli 2 şahsın girdiği yönünde alınan 155 ihbarına istinaden ekiplerimizce park içerisinde yapılan araştırma sırasında 2 şahsın görevlilerimizin üzerine doğru koşarak gelmesi üzerine ‘dur’ ihtarı yapılmış, ihtara uyan R.Y. isimli şüpheli şahıs teslim olmuş ancak diğer şüpheli şahıs R.H. kaçmaya devam etmiş, durması için uyarı atışı yapılmış ancak şüpheli şahıs durmamış ve vurularak etkisiz hale getirilmiştir.

“R.H. isimli şahsın yapılan Uyap sorgusunda hırsızlık, resmi belgede sahtecilik, başkalarına ait kimlik bilgilerini kullanma, basit yaralama, konut dokunulmazlığını ihlal suçlarından çok sayıda kaydı olduğu anlaşılmıştır.

“R.Y. isimli şahsın yapılan Uyap sorgusunda Pkk/Kck Terör Örgütüne Üye olmaktan, şahıs iş yerinden ve kurumdan hırsızlık, kasten yaralama, kullanmak için uyuşturucu madde bulundurma, kayıp şahıs ve Terör Örgütü Propagandası Yapmak suçlarında kaydının olduğu anlaşılmıştır.

“Olay yerinde yapılan incelemede; Maktülün yakınında 1 adet Kuru Sıkı Tabanca, Boş Kovanlar, Nüve ve Gömlek parçaları elde edilmiştir.

“Konu ile ilgili 2 personelin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildiği, Diyarbakır Valiliği tarafından idari tahkikat başlatıldığı hususu; Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Bir polis tutuklandı

Diyarbakır Cumhuriyet Bassavcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan iki polis, ifadeleri alınmak üzere bugün Diyarbakır Adliyesi’ne getirildi.

Savcılık ifadeleri sonrası tutuklanma talebiyle Nöbetçi Mahkeme’ye sevk edilen polislerden biri hakkında tutuklama kararı veren mahkeme, diğerinin ise ‘adli kontrol şartı’ ile tahliyesine karar verdi.

Aile “tehdit edilmişti” diyor

Recep Hantaş / Fotoğraf: MA

Diyarbakır’da arkadaşıyla Sümerpark civarında oturan Recep Hantaş, dün, polis tarafından başından vurularak öldürüldü.

Hantaş’ın cenazesi polis ablukası altında aile bireyleri tarafından toprağa verildi.

Polis “yanlışlıkla oldu” dese de aile Hantaş’ın daha önce tehdit edildiğini dile getiriyor.

Öldürülen Hantaş’ın ağabeyi Efe Hantaş, Mezopotamya Ajansı’na şu açıklamayı yapmıştı:

“Recep bana daha önce polislerin GBT’sini yaparken kendisine ‘terörist’ dediğini ve bu duruma itiraz edince tehdit edildiğini söylemişti. Bundan dolayı ne bir çatışmaya ne de ‘yanlışlıkla vuruldu’ beyanlarına inanırım. Polisin anlattıklarına inanmıyoruz ve olayın tek tanığı gözaltında.”


Diyarbakır’da polis bir kişiyi öldürüp ‘yanlışlıkla oldu’ dedi, aile inanmıyor: Tehdit edilmişti

Previous post
36 milyar TL’yi aştı: Merkezi bütçenin ilk çeyrekteki açığı 2018’in yarısına denk
Next post
Kızılay’da “geçinemiyorum artık” diyen bir kişi kendini yakmaya çalıştı