Ana SayfaEkonomiEnflasyon verileri: Yıllık artış yüzde 20’ye yakın, gıdada fiyat artışı sürüyor

Enflasyon verileri: Yıllık artış yüzde 20’ye yakın, gıdada fiyat artışı sürüyor

HABER MERKEZİ – Yıllık enflasyon Mart ayında yüzde 19,71’e yükselirken, gıdadaki fiyat artışı bir önceki aya göre yine arttı, yıllık bazda yüzde 29,77’yi buldu. Verileri değerlendiren iktisatçı Mustafa Sönmez’e göre “Gıda enflasyonu yapışkan özellikte; sorun, yapısal. Hayvancılık ve tarımdaki çöküş ise gıda enflasyonunu katılaştırdı.”

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart ayına dair Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini açıkladı.

Bu verilere göre tüketici fiyatları endeksi Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 1,03 artarken, yıllık artış ise yüzde 19,71’e çıktı.

Beklenti, artışın aylık yüzde 0,85 ve yıllık yüzde 19,52 yönündeydi.

Üretici fiyatları endeksi (ÜFE) ise Mart’ta aylık yüzde 1,58, yıllık bazda ise yüzde 29,64 arttı.

En yüksek artış gıdada

Ana harcama grupları itibariyle aylık bazda en yüksek artış yüzde 3,48 ile sağlık grubunda oldu.

Fiyat artışı gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 2,44, eğitimde yüzde 1,45, ulaştırmada yüzde 0,75, lokanta ve otellerde yüzde 0,67 oldu.

Aylık düşüş gösteren tek grup yüzde 0,29 ile haberleşme olarak kayıtlara geçti.

.Yıllık bazda en fazla artış ise yüzde 29,77’lik artış ile yine gıda ve alkolsüz içeceklerde yaşandı.

TÜFE’deki yıllık artış çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 27,94, ev eşyasında yüzde 26,98, eğlence ve kültürde yüzde 20,08 ve sağlıkta yüzde 19,72 oldu.

Albayrak ne demişti?

Enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’tan henüz bir açıklama gelmedi.

Ancak Albayrak, Şubat ayında yaptığı açıklamada, ekonomide her geçen ayın bir öncekinden daha iyi olacağını söylemişti.

Albayrak, bu iddiasını, “Şubat Ocak’tan hakikatten çok daha iyi. Mart Şubat’tan daha iyi, Nisan da Mart’tan daha iyi olacak” sözleriyle dile getirmişti.

İktisatçılar ne diyor?

Enflasyon verilerini değerlendiren kimi iktisatçıların yorumları şöyle:

Uğur Gürses

“Tanzim satış tezgahlarının en yaygın olduğu Mart ayında taze ve meyve fiyat artışı yüzde 9 (ilk üç ayda yüzde 44). Semptomlara şal örterek, bankalara sopayla faiz düşürterek enflasyonu düşüreceğini sanan ekonomi yönetimi herhalde şimdiye dek gördüğümüzün en başarısızı.”

Mustafa Sönmez

“Üretici, yani sanayici fiyatları Mart’ta yüzde 1,5’un üstünde arttı ve yıllığı yüzde 29,6 ya çıktı. Enflasyon, seçim sonrası dönemin baş sorunlardan biri olmaya devam edecek. Mart’ta yüzde 16’lık ilaç fiyatlarından dolayı en çok sağlık fiyatları (yüzde 3.8) arttı. Onu, yine gıda aylık yüzde 2,4 artış ile izledi ve yıllığı yüzde 30’a yakın. Gıda enflasyonu yapışkan özellikte; sorun, yapısal. Hayvancılık ve tarımdaki çöküş gıda enflasyonunu katılaştırdı.”

Emre Alkin

“Enflasyonu düşürmek ancak ve ancak mal ve hizmet üretenin maliyetini düşürerek onları vatandaşa rasyonel fiyatlardan satış yapmaya ikna etmekle mümkün. Meselenin özüne ve köküne inmekte büyük fayda görüyorum. Eğer bu yapılmazsa, kalıcı tedbirler alınmazsa enflasyon kontrolden de çıkabilir. Yani kısa vadeli tedbirlerle enflasyon kalıcı düşmeyeceği gibi kontrolden de çıkabilir.”