Ana SayfaGüncelErdoğan-Putin görüşmesi: “Öncelik S-400 sevkiyatında, gündemde başka askeri ürünler de var”

Erdoğan-Putin görüşmesi: “Öncelik S-400 sevkiyatında, gündemde başka askeri ürünler de var”

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile Moskova’da bir araya geldi. Görüşmenin ardından konuşan Putin önceliğin S-400’lerin sevkiyatının tamamlaması olduğunu söylerken, gündemde “başka modern Rusya yapımı askeri ürünler sevk etme projeleri” olduğunu dile getirdi. Erdoğan ise S-400’lere ilişkin “Biz sözleşmeyi yaptıysak iş bitmiştir” ifadelerini kullandı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Mart yerel seçimlerinin ertesinde ilk ziyaretini Rusya’ya gerçekleştirdi.

Kremlin Sarayı’nda gerçekleştirilecek 8. Üst Düzey İşbirliği Konseyi Toplantısı dolayısıyla Moskova’ya giden Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin görüşme öncesi ortak basın toplantısı düzenledi.

Putin, “İlişkilerimizin iyi bir düzeyde geliştiğini gözlemliyoruz. Karşılıklı ticaretimizin büyüme oranı, yüzde 15. Ortak ticaret hacmimiz 25 milyar dolara ulaştı” ifadelerini kullandı.

Erdoğan ise görüşme kapsamında üç adet anlaşmanın imzalanacağını söyledi, “Suriye’de attığımız adımlar, atacağımız adımlar büyük önem arz ediyor” diye konuştu.

Fotoğraf: Sputnik

Putin’den S-400 açıklaması

Basına kapalı gerçekleştirilen ve 2 saat 15 dakika süren görüşmenin ardından iki lider basın mensuplarının karşısına çıktı.

Basın toplantısında ilk olarak söz alan Putin, önceliklerinin S-400 hava savunma sistemi anlaşması çerçevesinde sevkiyatın tamamlanması olduğunu söyledi, gündemde “başka modern Rusya yapımı askeri ürünler sevk etme projeleri” olduğunu bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise “Geçen sene 6 milyon Rus vatandaşını misafir ederek birlikte yeni bir rekora imza attık. Turizmde Rusya birinci sırada” dedi ve ekledi: “Rusya ile ikili ticaret hacminde hedefimiz 100 milyar dolara ulaşmak. Gelecek dönem için yeni hedeflere kilitleniyoruz.”

Bu açıklamanın ardından Üst Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı’na geçildi.

Erdoğan: Sözleşmeyi yaptıysak iş bitmiştir

Toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Putin, “Suriye anayasa komitesinin kurulmasına katkı sunmak için Suriye hükümeti, muhalefeti ve BM ile koordineli çalışmalar yürütme konusunda Erdoğan’la mutabakat sağladık” dedi.

Putin ayrıca İdlib’deki süreç ile ilgili olarak, “Tam olarak henüz gerekli parametrelere ulaşmadık. Ama savunma bakanlarımız arasında diyalog devam ediyor” diye konuştu.

Erdoğan ise S-400’lerin sevkiyatına değindi ve “Biz yol haritamızı zaten çizmişiz, bu saatten sonra bize ‘Vazgeç’ diyenler demek ki bizi tanımıyorlar. Biz sözleşmeyi yaptıysak, o iş bitmiştir. Bu bizim egemenlik hakkımızdır ve kendi tasarrufumuzdur” ifadelerini kullandı.

ABD ile Türkiye arasındaki S-400 gerilimi

S-400 hava savunma sisteminin Rusya’dan Türkiye’ye sevkiyatının önümüzdeki aylarda tamamlanması beklenirken, ABD’nin Ankara’ya yaptırımlarda bulunabileceği belirtiliyor.

Öyle ki ABD’den konuya ilişkin ilk somut adım geçtiğimiz hafta geldi.

ABD Savunma Bakanlığı, Ankara’nın S-400 hava savunma sistemlerini Rusya’dan teslim alma konusunda vazgeçmemesi üzerine Türkiye’ye yapılan F-35 teçhizatı teslimatının askıya alındığını bildirdi.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ise atılan bu adımın ardından “Türkiye’nin S-400 alımı NATO’ya çok büyük risk arz ediyor. Eğer Türkiye S-400 alımına devam ederse F-35 programından çıkarılma riskiyle karşı karşıya kalır. Türkiye mutlaka bir seçim yapmalı” açıklamasında bulundu.

Ankara tarafıysa bunun halihazırda bitmiş bir anlaşma olduğu görüşünde.

Son olarak Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu konuyla ilgili olarak, “İş bitti, geri adım atmayacağız” diye konuştu.




Önceki Haber
Seçimin ardından: 8 gün sonra İstanbul'da yeniden oy sayımında sona doğru
Sonraki Haber
İsrail sandık başında