Ana SayfaGüncelEski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun tutuklandı

Eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun tutuklandı

HABER MERKEZİ – “Cumhurbaşkanı’na hakaret”, “örgüt propagandası yapmak” ve “örgüte yardım” suçlarından gözaltına alınan eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun tutuklandı.

Eski Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun, tutuklama talebiyle sevk edildiği mahkemece tutuklandı.

Uzun, sosyal medya paylaşımlarında “Cumhurbaşkanı’na hakaret”, “örgüt propagandası yapmak” ve “örgüte yardım” nedeniyle başlatılan soruşturma kapsamında 23 Nisan günü evinde gözaltına alınmıştı.

Sabri Uzun hakkında

40 yılı aşkın emniyet içerisinde görev alan Sabri Uzun, 2013 yılında emekli olmuştu.

Uzun, “İn: Baykal Kaseti, Dink Cinayeti ve Diğer Komplolar” başlıklı bir kitap çıkarttı.

Kitapta Gülen Cemaati’nin devlet içerisindeki yapılanmasını, önemli bazı davalarda oynadığı rolleri anlattı.

Farklı dönemlerde üç kez Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı olarak görev yaptı.

12 Haziran 2003 tarihinde de EGM İstihbarat Daire Başkanı olarak göreve başladı. Hrant Dink’in öldürüldüğü dönem İstihbarat Daire Başkanı’ydı.

Yasin Hayal’in Ermenilere karşı büyük bir kin beslediği ve İstanbul’da Ermenilere karşı eylem yapacağı bilgisini içeren 13 Ekim 2005 tarihli F4 raporu ve Yasin Hayal’in ne pahasına olursa olsun Hrant Dink’i öldüreceği bilgisini içeren 15 Şubat 2006 tarihli F4 raporu, Sabri Uzun’un başkanlığı döneminde Daire Başkanlığı’na gelmişti.

Dink cinayeti davasının tutuksuz sanıkları arasında yer alan Uzun, “görevi kötüye kullanmak” suçundan bir yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.

Uzun, Ergenekon Davası sürecinde adı geçen isimlerden biriydi.

Operasyona karşı çıktığı ve bu nedenle görevinden alındığı iddia edilmişti. Ergenekon sanıkları Uzun’un dava ile ilgili dinlenmesini istemiş ancak mahkeme bu isteği reddetmişti.

Uzun; Ergenekon, Balyoz ve Oda TV gibi davaların ‘fos olduğunu’ söylemiş ve Türkiye’de yasa dışı dinlemelerin devlet görevlilerince yapıldığını iddia etmişti.