Ana SayfaEkonomiFinancial Times: Merkez Bankası rezervleri için milyarlarca dolarlık kısa vadeli borç kullanıyor

Financial Times: Merkez Bankası rezervleri için milyarlarca dolarlık kısa vadeli borç kullanıyor

HABER MERKEZİ – Financial Times’ın haberine göre Merkez Bankası, dolar rezervlerini güçlendirmek için kısa vadeli borçlanma yoluna gidiyor. Söz konusu işlemler ayrı tutulduğunda MB’nin net rezervlerinde büyük bir düşüş olduğunu kaydeden gazeteye konuşan stratejist Tim Ash ise, “Piyasadaki herkes Türkiye’nin TL’yi etkili ve sürdürülebilir bir şekilde korumak için yeterli rezervi kalmadığını biliyor” diyor.

Britanya merkezli Financial Times (FT) gazetesi, Türkiye’de Merkez Bankası’nın (MB) kısa vadeli borçlanma yoluyla dolar rezervlerini artırdığını yazdı.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre haber FT’nin ilk sayfasında kendine yer buldu.

Neler oluyor?

MB Nisan ayı başında net döviz rezervini 28 milyar 100 milyon dolar olarak açıklamıştı.

Bazı yatırımcılara göre bu seviye yetersiz. Ancak FT’nin hesabına göre durum açıklandığından da kötü seviyede.

“Kendi hesaplamalarımız, rezervlerin 25 Mart’tan bu yana alışılmadık bir hızla artan kısa vadeli dış borçlanma ve swap işlemleriyle desteklendiğini gösteriyor. Bu swap işlemleri dışarıda tutulduğunda net rezervlerin 16 milyar doların altında olduğu gözüküyor.”

Ayrıca gazeteye konuşan eski bir üst düzey MB yöneticisi de bu hesabı doğruladı.

MB yöneticisi, rezerve eklenen bu kaynakların kazanılmayıp borç alınan paralar olduğunu söyledi ve “Bu Merkez Bankası rezervlerini artırmanın geleneksel bir yolu değildir” sözlerini kaydetti.

Gazete ayrıca MB’nin konuya ilişkin kendilerine verdiği yanıta da yer verdi. Yazıda, “Merkez Bankası gönderdiği yazılı cevaplarda ilk kez döviz rezervlerinin swap işlemlerinden etkilenmiş olabileceğini ifade etti. Ancak bu işlemlerin tamamen uluslararası normlara uygun bir şekilde yapıldığını da vurguladı” denildi.

Borçlanmada 26 kat artış

Bloomberg verilerinden MB bilançosunu inceleyen FT, 1 Ocak-25 Mart döneminde borçlanmanın 500 milyon doları aşmazken, 8 Nisan’da bu miktarın 13 milyar dolara tırmandığını da yazdı.

Haberde “MB bu kaynağı, Türkiye’de yerleşik bulunanların paralarını artan bir oranda döviz mevduatlarına yatırması sonrasında Türk bankalarından borç alarak oluşturdu” denildi.

Ayrıca yine habere göre MB’nin bu hamlesinin 31 Mart yerel seçimlerine dönük olup olmadığına yönelik endişelerin yaşandığı belirtildi.

MB’nin konuya ilişkin yorumda bulunmadığı kaydedildi.

Gazeteye konuşan stratejist Tim Ash ise, Türkiye’nin 12 ayda 177 milyar dolar dış borç ödemesi gerektiğini hatırlatarak, “İster net rezerve bakalım ister brüt rezerve, sonuçta yeterli rezerve sahip olmadıkları görülüyor. Piyasadaki herkes Türkiye’nin TL’yi etkili ve sürdürülebilir bir şekilde korumak için yeterli rezervi kalmadığını biliyor” dedi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Dolar/TL son 6 ayın zirvesinde
Sonraki Haber
Mızraklı: Erdoğan da o salonda ağırlanmıştı, görüntüler ‘kayyum çıplak’ diyor