Ana SayfaDünyaFotoğraflarla “Sechseläuten”: İsviçreliler baharın gelişini kutladı

Fotoğraflarla “Sechseläuten”: İsviçreliler baharın gelişini kutladı


Haber: Hülya Emeç


Her yıl geleneksel olarak İsviçre’nin Zürih kentinde kutlanan Sechseläuten’e binlerce kişi katıldı. Kürtler gibi baharın gelişini kutlayan İsviçreliler, 9 Nisan’da devasa bir etkinlikle kutlama yaptı.

Kendi kültürlerini temsil eden yöresel kıyafetleriyle yaklaşık 3 bin 500 kişinin katıldığı festivalde, hem yürüyerek hem de atlarla Bahnhofstrasse ve Limmatplatz’dan Sechseläuten Meydanı’na kadar yürüyüş yapıldı.

İsviçre’nin 26 kantonunun simgeleri ve yöresel kültürlerinin sergilendiği festivalde, binlerce çocuk da kültürel kıyafetlerle katıldı. Binlerce izleyici rengarenk kostümleri ve üniformaları hayranlıkla izledi.

Yürüyenleri çiçek ve alkışlarla karşılayan izleyiciler arasında kimi zaman izdiham yaşandı.

Çocuklar izleyicilere, yöresel ekmek ve şeker dağıttı. İsviçre’nin yöresel alkolünün ikram edildiği festivale, İsviçre’nin diğer kantonlarından ve ülke dışından binlerce kişi geldi.

Tüm kanton belediye başkanları ve ülkenin bürokratlarının da hazır bulunduğu festivali turistler de ilgiyle izledi. Son dönemde göçmenlere dönük ırkçı saldırılara karşı, göçmenlerin kültürlerini simgeleyen kıyafetler festivalde sergilendi.

Birçok farklı kültürün de simgelerinin yer aldığı festivalde, başta Kürt, Arap ve Sri Lanka gibi halkların sembollerine yer verildi.

300 bando takımı Bahnhofstrasse ve Limmatquai üzerinden geçerek Böögg’ün yakıldığı Bellvue’de bulunan Sechseläuten Meydanı’na doğru ilerledi.

Saat 18.00’de Böögg’ün yakılması ile kutlama heyecanı doruk noktasına ulaştı.

Binlerce kişi nefesini tutmuş şekilde çalıların üzerine yerleştirilmiş devasa kardan insanın yakılmasını izledi.

İnanışa göre, içi yonca ve fişeklerle doldurulmuş suni bir kardan insan olan Böögg saat 18.00’da ateşe verilir ve ateş kardan insana ne kadar kısa sürede ulaşır ve kardan insanın kafası ne kadar kısa sürede patlarsa, yaz o kadar güzel geçer. Bu yılki yanma süresi 20 dakikayı geçmediği için İsviçreliler tarafından bu yazın iyi geçeceği yorumları yapıldı.

Sechseläuten nedir ve ne zaman kutlanır?

Sechseläuten, Zürih’te gerçekleşen bir bahar kutlamasıdır. Bu sene Nisan’ın ikinci Pazartesi gününde kutlandı.

Sechseläuten ismi nereden geliyor?

Mart sonundaki gündönümünün ardından esnafın ‘’Sechs-Uhr-Lauten’’ (Saat-Altı-Çanı) ile yeni iş çıkış saati belirleniyordu. Kışın günlerin kısa olmasından dolayı, yalnızca saat 17.00’a kadar çalışılabiliyordu. Geleneksel olarak Grossmünster Kilisesi’nin akşam çanları çalındığında, yeni iş çıkış saati saat 18.00’a alınmış olacaktı. Günümüzde ise Sechseläuten, St. Peter Kilisesi’nin büyük çanları yardımıyla duyuruluyor.

Böögg nedir?

Böögg, içi yonga ve fişeklerle doldurulmuş suni bir kardan insan. Kardan insan, 10 metre yüksekliğinde bir ahşap yığınının üstüne yerleştirilir. Boyutları ise 3.40 metre boyunda, 2.80 metre eninde ve 80 kilogram ağırlığında.

Böögg neden yakılır?

Böögg’ün yakılması ile kışın kovulması ve yazın karşılanması simgelenir. Eskiden de gençler Sechseläuten kutlandığı tarihlerde kendi yaptıkları korkulukları yakmışlardır.

Böögg ve hava tahmini

Adet olarak Böögg, yaz için hava tahmininde bulunur. Kazıklar tam olarak saat 18.00’da ateşe verilir ve ateş kardan insan ne kadar kısa sürede ulaşır ve kardan insanın kafası ne kadar kısa sürede patlarsa, yaz o kadar güzel geçecek demektir.

Sechseläuten gelenekleri

Esnaf ve onur konuklarına tören alayı sırasında izleyiciler tarafından çiçekler atılır. Yıllardır birçok insan Sechseläuten Meydanı’na gelip, ateşten biraz köz alıp mangal yapar.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
10 gün geçti: Seçimlere itirazlar sürüyor, YSK'den “KHK'li başkanlar” kararı
Sonraki Haber
7. Duhok Uluslararası Film Festivali’ne başvurular başladı