Ana SayfaGüncelGazeteci Kanbal’a ‘açlık grevleri’ soruşturması

Gazeteci Kanbal’a ‘açlık grevleri’ soruşturması

HABER MERKEZİ – Gazeteci Ahmet Kanbal hakkında açlık grevi eylemlerine dair yaptığı sosyal medya paylaşımları nedeniyle soruşturma başlatıldı.

Mezopotamya Ajansı’nın (MA) muhabiri Ahmet Kanbal hakkında sosyal medya hesabı üzerinden açlık grevi eylemlerine ilişkin yaptığı paylaşımlar nedeniyle Mardin Cumhuriyet Savcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.

Ajansın haberine göre “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında Kanbal, Mardin Emniyet Müdürlüğü TEM Şube amirliğine çağrıldı.

Emniyete ifade vermeye giden Kanbal’a 163 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven ile ilgili sosyal medyada yaptığı paylaşımlar soruldu.

Kanbal’a “Barış için Leyla Güven açlık grevi eyleminin 23. gününde” ve “Leyla Güven 80. gün” paylaşımı ile yine açlık grevi eylemlerine ilişkin yapılan açıklamalarda çektiği fotoğraflar ile cezaevlerinde yaşamlarına son veren tutuklulara ilişkin bilgileri ve açlık grevi haberlerini paylaşması suçlama konusu yapıldı.

Yöneltilen suçlamayı reddeden gazeteci Kanbal, paylaşımlarının içeriklerinin yaptığı haberler olduğunu söyledi. Kanbal, ifade işlemlerinin ardından emniyetten ayrıldı.

Açlık grevleri

DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkâri Milletvekili Leyla Güven’in başlattığı açlık grevi eylemi 163’üncü gününde devam ederken, 7 bin tutuklu cezaevlerinde, onlarca siyasetçi ve aktivist de yurt dışında açlık grevinde.

Güven, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.

Cezaevlerindeki ölümler

1 Mart tarihinden itibaren tüm cezaevlerine yayılan açlık grevi eylemleri devam ederken, cezaevlerinde bugüne dek yedi siyasi tutuklu yaşamına son verdi.

17 Mart’ta Zülküf Gezen Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde, 23 Mart’ta Ayten Beçet Gebze Cezaevi’nde, 24 Mart’ta Zehra Sağlam Oltu T Tipi Kapalı Cezaevin’de, 25 Mart’ta Medya Çınar Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde, 1 Nisan’da Yonca Akici Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde, 2 Nisan’da Siraç Yüksek Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde, son olarak 5 Nisan’da Mahsum Pamay da Elazığ T Tipi Cezaevi’nde yaşamını sonlandırdı.

Yaşamını yitirenlerin cenazeleri alıkonularak polis ve jandarma ablukasında defnedilirken, kitlesel ziyaretler her defasında engellendi.


Açlık grevleri: 150 kurumdan “Hukuk işletilsin, kimse ölmesin” çağrısı