Ana SayfaGüncelGazeteci Zehra Doğan’a ‘İfade Özgürlüğü Ödülü’ verildi

Gazeteci Zehra Doğan’a ‘İfade Özgürlüğü Ödülü’ verildi

HABER MERKEZİ – Index on Censorship tarafından gazeteci ve ressam Zehra Doğan’a, Londra’da ‘İfade Özgürlüğü Ödülü’ verildi. Doğan, ödülünü Leyla Güven ve açlık grevindeki tutuklular adına aldı.

Uluslararası ifade özgürlüğü kuruluşu Index on Censorship’in yıllık olarak sansüre karşı sanat, kampanya, dijital aktivizm ve gazetecilikle mücadele edenleri onurlandırdığı İfade Özgürlüğü Ödülleri (2019 Freedom of Expression Awards) sahiplerini buldu.

‘Sanat’ kategorisindeki ödül bu yıl Mardin’in Nusaybin ilçesinde sokağa çıkma yasakları sürecinde yaptığı haberler ve resimler gerekçe gösterilerek 2 yılı aşkın süre cezaevinde tutuklu kalan gazeteci-ressam Zehra Doğan’a verildi.

İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen törende ödülü takdim edilen Doğan, ödülü 149 gündür açlık grevi eylemini sürüdüren Leyla Güven ve cezaevlerindeki açlık grevcileri adına aldığını söyledi.

Doğan’ın Kürtçe yaptığı konuşma metni şu şekilde:

“Bir ressam olarak savaşın yıktığı bir kentte olduğunuzu düşünün. Gördüğünüz yıkımı resmetmekten başka bir şey düşünebilir misiniz? ‘Bu resim sanatın eleştiri sınırını aşmıştır.’ Bu sözler bana yaptığım resim nedeniyle hapis cezası veren hakime ait. Sanat dünyasının yüz yıllardır üzerinde görüş birliğine varamadığı, sanatın sınırları, Türkiye’de mahkeme kararı ile tespit edilmiş durumda.

“Türkiye’de etrafına sınırlar çizilen tek olgu sanat değil. Arkadaşlarınızla konuşurken söyleyebileceğiniz şeyler, yazabileceğiniz konular, okulda öğrencilerinizle tartışabileceğiniz kavramların hepsi iktidar tarafından sınırlandırılıyor. Bu sınırları reddedenler ise kendilerini cezaevinde buluyor. Sınırları reddeden, ifade özgürlüğünü kullanan gazeteciler, ya işlerinden, ya özgürlüklerinden ya da hayatlarından oluyor.

“Ataerkil düzenin baskısına karşı çıkan kadınların karşılaştığı sorunlar, her zamankinden fazla. Aynı durum, kimliklerini ifade etmek isteyen Kürtler için de geçerli. İktidarın kalıplarına uymayan biz Kürtler, ev baskınları, tutuklamalar, ve hatta ölümle karşı karşıyayız. Şu anda benim ülkemde, parlamenter Leyla Güven’in başlattığı ve binlerce tutsağın sürdürdüğü açlık grevi eylemi var. Durumları kritik aşamada. Onların sesine ses olun.

“Türkiye’de cezaevleri, sanatçılar, aydınlar ve siyasetçilerle dolu. Çünkü ifade özgürlüğüne konulan bu sınırları reddediyoruz ve reddetmeye devam edeceğiz. Cezaevlerinde verilmeyen kitaplar ve sakıncalı bulunan mektuplarla ifade özgürlüğünü daha çok kısıtlamaya çalışsalar da, bunu üretimiyle yıkan çok sayıda tutsak var. Bu ödül için herkese teşekkür ediyor, tüm başta Leyla Güven olmak üzere tüm tutsakların adına alıyor ve mücadele eden tüm halklara adıyorum.”

Zehra Doğan

Mardin’in Nusaybin ilçesinde 23 Temmuz 2016 tarihinde gözaltına alınıp, gizli tanık beyanlarına dayanarak “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” iddialarıyla tutuklanan Zehra Doğan, 9 Aralık 2016’da Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmasında tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmişti.

2 Mart 2017 tarihinde görülen duruşmada Doğan’a, Nusaybin’de çizdiği resimleri sosyal medyada paylaştığı ve 10 yaşındaki Elif Akboğa’nın notlarını haberleştirdiği için 2 yıl 9 ay 22 gün hapis ceza verilmişti.

Gazeteci Doğan hakkında verilen ceza İstinaf Mahkemesi’ne götürülmüştü. Mahkeme ‘verilen cezanın bozulmasına yer olmadığı’ gerekçesiyle hapis cezasını onamıştı.

Doğan, 12 Haziran 2017’de Diyarbakır’dan Mardin’e ailesini görmeye giderken hakkında kesinleşmiş cezası bulunduğu gerekçesiyle tekrar tutuklanarak Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderilmişti.

Bu süreçte Doğan, cezaevi yönetimlerinin engellemeleri karşısında hemen her şeyi boya ve malzemeye çevirerek resim yapmıştı.

Gazeteci ve ressam Doğan, 20 Şubat 2019 tarihinde Tarsus Kadın Kapalı Cezaevi’nden tahliye edilmişti.


Karınca, Mezopotamya Ajansı



Önceki Haber
İstanbul’da öldürülmüş halde bulunan kadının kimliği tespit edildi
Sonraki Haber
Otobüste bir kadını tacize maruz bıraktı, kaçması başka bir kadın tarafından engellendi