Ana SayfaGüncelHDP’den YSK’ye çağrı: Kazandığımız yerler hile ve usulsüzlükle elimizden alınıyor

HDP’den YSK’ye çağrı: Kazandığımız yerler hile ve usulsüzlükle elimizden alınıyor

HABER MERKEZİ – Seçim sonuçlarına dair açıklama yapan HDP eş başkanları, HDP’nin kazandığı yerlerin “hile ve usulsüzlükle elinden alındığını” savunarak, YSK’ye ‘bir an önce devreye girme’ çağırısı yaptı.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, seçim sonuçları ve itirazlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Kazandığımız birçok yer hileyle elimizden alındı”

Partinin İstanbul il binasında basın toplantısı düzenlenirken, toplantıda ilk olarak konuşan Buldan, “çok büyük usulsüzlük ve hukuksuzlukların yaşandığı bir seçimi geride bıraktıklarını” belirtti.

Seçimlerin üzerinden bir hafta geçmiş olmasına rağmen hala birçok yerde seçimlerin sonuçlandırılmamış olmasına ve kazanan belediye başkanlarına mazbatalarının verilmemesine değinen Buldan, “Yapılan itirazların kabul edilmemesi, yapılan hukuksuzluklara yenilerin eklenmesidir” dedi.

Muş başta olmak üzere HDP’nin kazanmış olduğu çok sayıda yerin usulsüzlük ve hileyle ellerinden alındığını söyleyen Buldan, “AKP’nin yaptığı itirazların kabul edilip, HDP’nin yaptığı itirazların reddedilmesin çifte standarttır. Bu da HDP’ye karşı yeni oyunların oynandığının göstergesidir” diye belirtti.

Muş’ta oylarına sahip çıktıkları gibi İstanbul’da da oylarına sahip çıkacaklarını ifade eden Buldan, şöyle devam etti:

“Bugün İstanbul’da aslında çok büyük bir farkla CHP’nin kazanmış olduğu bir yerde hala sayımların devam etmesi, seçimlerin sonuçlanmaması AKP iktidarının seçim sarhoşluğu ve iktidarı bırakmama gibi bir yaklaşımı olduğunu bize gösteriyor. YSK bir an önce devreye girmeli.

“Biz biliyoruz ki itiraz yaptığımız tüm yerlerde biz kazanmışız. YSK’ya çağrımızı yeniliyoruz ve seçim sonuçlarının Türkiye halklarıyla bir an önce paylaşılmasını ve tüm belediye başkanlarının mazbatalarının verilmesi istiyoruz.”

“Çifte standart yerine hukuk olmalıydı”

Buldan’ın ardından konuşan Temelli de ‘seçim sonuçlarını yok sayan bir aklın devrede olduğunu’ ifade etti, hukuk standartları yerine ‘çifte standart’ ile hareket edildiğini belirtti.

“Bugün kazandığımız birçok yerde akla sığmayacak itirazların dile getirildiği, hatta seçimlerin yenilenme talebinin ortaya çıktığını görüyoruz ki oysa burada YSK’ya çok önemli bir iş düşüyordu; Anayasa’ya uymak, hukuka uymak. İlkeli, Anayasa ve hukuka uygun bir tavır sergilemeliydi.”

“Sonuçlar ortadadır. Muş’ta hakkımız gasp edilmektedir, Malazgirt’te, Viranşehir’de, Tatvan’da gasp ediliyor. Aynısı İstanbul’da yapılıyor. Bunun önüne geçmek YSK’nin elindedir.

Şırnak gibi birçok kentte “yerleşik olmayanların oy kullanmasının sonuçları değiştirdiğini” vurgulayan Temelli, “Tıpkı 24 Haziran’da olduğu gibi Şırnak ve Hakkari’de birer vekilimizi çalmışlardı bu şekilde, şimdide belediye başkanlıklarımızı çaldılar” dedi.