Ana SayfaEkonomiHükümetin ‘reform paketi’ ABD’de tanıtıldı, ‘yatırımcılardan ikna olan yok’

Hükümetin ‘reform paketi’ ABD’de tanıtıldı, ‘yatırımcılardan ikna olan yok’

HABER MERKEZİ – Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, geçtiğimiz günlerde açıkladığı ‘reform paketi’ni ABD’de yatırımcılara tanıttı. Reuters’a konuşan yatırımcılara göre “hükümetin atacağı ekonomik adımlar kimseyi ikna edemedi, hiçbir yatırımcı dünden daha umutlu değil.”

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası Bahar Toplantıları’na katılmak üzere gittiği ABD’nin başkenti Washington’da yatırımcılarla bir araya geldi.

Albayrak, söz konusu toplantıda, 10 Nisan Çarşamba günü açıkladığı ‘reform paketi’ ile yeni dönem ekonomi politikalarını anlattıklarını söyledi.

Açıklandığı gün Türkiye’de iktisatçıların eleştirileriyle karşılaşan paket, Reuters’ın haberine göre ABD’deki yatırımcılardan da geçer not almadı.

Albayrak’ın sunumunu yatırımcılara soran ajans, ‘Albayrak’ın ekonomik planı konusunda çok az ikna edici ayrıntı verdiğini ve yatırımcıları heyecanladırmayı başaramadığını’ belirtti.

Habere göre toplantıya katılan yatırımcılardan biri “Kimsenin Türkiye hakkındaki görüşlerinin değiştiğini veya dünden daha umutlu olduğunu sanmıyorum” derken, bir diğer yatırımcı da “Kimseyi ikna edebildiğini sanmıyorum, iyi geçmedi” diye konuştu.

Diğer taraftan Washington’daki sunuma davet edilen üç yatırımcı, “Albayrak’ın sunumunda çoğunlukla Türkiye’de anlattığı reform paketini tekrarladığını, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın ise bir saatlik sunumda çok az konuştuğunu” söyledi.

Ayrıca yatırımcılar yine “Kimsenin Türkiye hakkındaki görüşlerinin değiştiğini veya dünden daha umutlu olduğunu sanmıyorum” ve “Yatırımcılar arasında, Türkiye’nin inandırıcılığını yeniden tesis etmek için daha fazla şey yapılması gerektiği yönünde genel bir hissiyat var ve bu durum pek değişmedi” ifadelerini kullandı.

Türkiye ekonomisi ne durumda, görüşler neler?

Türkiye’de ekonomik kriz günden güne derinleşirken, enflasyon yüzde 20’ye yakın seviyelerde seyrediyor, işsizlik aydan aya artıyor ve ekonomide daralma yaşanıyor.

Bu mevcut tabloya rağmen iktidar kanadından yapılan açıklamalarda birçok kez ekonomide ‘dengelenme’nin yaşanmakta olduğu savunuldu, enflasyonun frenlenmesi için çeşitli kalemlerde ÖTV ve KDV indirimlerine gidildi ve sanayi ile tarım alanlarında adımlar atıldı.

Ancak hükümetin bu adımlarının niteliği kimi iktisatçılar tarafından eleştiriliyor. İktisatçılar, özellikle seçim öncesi atılan bu adımların sorunların kaynağı yerine semptomlara yapılan müdahaleler olduğunu kaydediyor. Hükümetin 10 Nisan’da açıkladığı ‘reform paketi’nin de bu anlamda bir istisna olmadığı belirtiliyor.

Eleştirilerin odak noktasında ekonomi planlarında somut adımlara ve gerekçelere yer verilmemesi ile ‘reform’ adı altında tanıtılan önlemlerin kısa ömürlü olması yer alıyor.

Ayrıca bu kapsamda kıdem tazminatının fona devri ile Bireysel Emeklilik Sistemi’nin zorunlu hale getirilmesi de meslek örgütleri ve sendikalar tarafından tepkiyle karşılanıyor.

Muhalefet partilerinden yapılan açıklamalarda da hükümete benzer eleştiriler getiriliyor.

CHP, HDP ve İYİ Parti, seçim öncesi yapılan açıklamalarda, 31 Mart yerel seçimleri sonrasında faturanın vergiler aracılığıyla geniş halk kesimlerine kesileceğini birçok kez dile getirmişti.

Yerel seçimleri izleyen süreçte de benzin, elektrik ve tütün mamullerine zam geldi, gıdada fiyat artışları ise tanzim satışlara rağmen hızlandı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Netflix'ten 'Atiye' dizisi setindeki iş cinayetine ilişkin açıklama
Sonraki Haber
Moody's: Türkiye ekonomisi bu yıl yüzde 2 küçülecek