Ana SayfaEkonomiHükümetin ‘reform paketi’ açıklandı, iktisatçılara göre ‘ek vergiler yolda’

Hükümetin ‘reform paketi’ açıklandı, iktisatçılara göre ‘ek vergiler yolda’

HABER MERKEZİ – Hükümetin önümüzdeki aylarda ekonomide atacağı adımların yer aldığı ‘reform paketi’ açıklandı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıklamasına göre vergi tabana yayılacak, ulusal kredi derecelendirme şirketi kurulacak ve BES yeniden ele alınacak. Açıklamaları değerlendiren iktisatçı Yalçın Karatepe’ye göre ise vergi alanında atılacak adımlar yurttaşlara yüklenecek ek vergilerin işareti.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, geçtiğimiz sene duyurulan “Yeni Ekonomi Programı” kapsamında “Yapısal Dönüşüm Adımları” paketini açıkladı.

İstanbul’da konuşan Albayrak, “Bugün reformların ilanı için buradayız” dedi ve söz konusu paketin ekonomide karşılaşılan temel sorunlara yönelik ilk adımlar olduğunu sözlerine ekledi.

Albayrak’ın açıklamasından öne çıkanlar özetle şöyle:

Bankacılık ve fon

  • Kamu bankalarının sermayesinin güçlendirilmesi içni 28 milyar TL’lik Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) kamu bankalarına verilecek
  • Özel bankaların ihtiyaç halinde hazır tuttukları yeniden sermayelendirme planları çerçevesinde sermayeleri artırılacak. Dengelenme süreci boyunca temettü dağıtmanın ve yöneticilere yapılan nakdi prim ödemeleri sonlandırılacak
  • Bankalar Birliği öncülüğünde kamunun olmadığı bir yapıda enerji ve inşaat gibi önem teşkil eden sektörlerde enerji girişim fonu ve gayrimenkul fonu oluşturulacak
  • Sorunlu kredilerin bir kısmı ulusal ve uluslararası yatırım fonlarına transfer edilecek
  • Ulusal kredi derecelendirme şirketi kurulması işlemini bu yıl içinde tamamlanacak
  • Ulusal veri merkezi kurulacak

Kıdem tazminatı ve BES

  • Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) yeniden yapılandırılacak. Emekliler de ‘zorunlu BES’ kapsamına girecek. Yurttaşların kazançlarına göre belirlenecek zorunlu bir BES sistemini yeniden ele alınacak.
  • Kıdem tazminatı fonu ile BES entegrasyonu sağlanacak

Tarım

  • Gıda enflasyonu ile mücadele için en önemli yapısal reform tarımda ‘milli birlik projesi’ olacak.
  • Kurumsal altyapılar tesis edilecek, kooperatifçiliğe odaklanılacak
  • Hal Yasası kapsamında üretici kooperatiflerinin haller içindeki paylarının artırılması sağlanacak

Vergi

  • İstisna ve muafiyetler azaltılacak. Kurumlar vergisi kademeli olarak düşürülecek.
  • Dolaylı vergiler azaltılacak, dolaysız vergiler artırılacak. Vergi tabana yayılacak. Gelire göre artan oranlarda vergilendirme yapılacak.

Sanayi

  • Ağustos ayında yayımlanacak planla ihracatta devlet yardımları yeniden düzenlenecek, birim ihraç fiyatları yükseltilecek
  • Sanayide yerlileştirme programıyla 300 ürünün yerlileştirilmesi planlanıyor

İktisatçılar ne diyor?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıklamalarını ve atılacağını dile getirdiği adımları Twitter üzerinden değerlendiren kimi iktisatçıların tespitleri şöyle:

Ümit Akçay

“Açıklanan yol haritasında, Türkiye ekonomisin karşılaştığı temel açmazların herhangi birine dair anlamlı bir bakış açısı bulunmuyor. Bu çerçeve, ekonomi yönetiminin gelişmeler karşısında sürüklendiğini teyit ediyor. Ekonomik krize ek olarak, yaşanan kriz yönetimin krizidir. Düşünün; bir ‘yol haritası’ açıklanıyor ve bunun planlama ufku sadece 8 ay!”

Yalçın Karatepe

“Kurumlar vergisini azaltacaklar ve vergiyi tabana yayacaklarmış. Vatandaşa ek vergi yolda…”

Özlem Albayrak

“Power Point…Reform Paketi,Ekonomik Program denilip,önümüze başlıklar atılıyor. Bi tane bile cümle kurmamışlar. Hiçbir maddenin ayrıntısı, nasıl yapılacağı, yok. Bir paketin ciddiye alınabilmesi için ekonomideki farklı aktörlere etkilerini, beklentileri yazarsın en azından.”

Türkiye ekonomisi ne durumda, görüşler neler?

Türkiye’de ekonomik kriz günden güne derinleşirken, enflasyon yüzde 20’ye yakın seviyelerde seyrediyor, işsizlik aydan aya artıyor ve ekonomide daralma yaşanıyor.

Bu mevcut tabloya rağmen iktidar kanadından yapılan açıklamalarda birçok kez ekonomide ‘dengelenme’nin yaşanmakta olduğu savunuldu, enflasyonun frenlenmesi için çeşitli kalemlerde ÖTV ve KDV indirimlerine gidildi ve sanayi ile tarım alanlarında adımlar atıldı.

Ancak hükümetin bu adımlarının niteliği kimi iktisatçılar tarafından eleştiriliyor. İktisatçılar, özellikle seçim öncesi atılan bu adımların sorunların kaynağı yerine semptomlara yapılan müdahaleler olduğunu kaydediyor.

Muhalefet partilerinden yapılan açıklamalar da aynı doğrultuda.

CHP, HDP ve İYİ Parti, seçim öncesi yapılan açıklamalarda, 31 Mart yerel seçimleri sonrasında faturanın vergiler aracılığıyla geniş halk kesimlerine kesileceğini birçok kez dile getirmişti.

Yerel seçimleri izleyen süreçte de benzin, elektrik ve tütün mamullerine zam geldi, gıdada fiyat artışları ise tanzim satışlara rağmen hızlandı.


Benzin ve motorine zam

Seçim sonrası elektriğe yüzde 37 zam

Seçimin ardından: Tanzim satış noktalarında ‘soğan kıtlığı’ başladı, fiyat 10 liraya yaklaştı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Özgür Gündem'in imtiyaz sahibi Kemal Sancılı hakkında tahliye kararı
Sonraki Haber
Sendika ve meslek örgütlerinden 1 Mayıs çağrısı