Ana SayfaToplumsal Cinsiyetİkitelli’de de bir çocuğa istismar girişimi, tepki gösteren halka polis biber gazı sıktı

İkitelli’de de bir çocuğa istismar girişimi, tepki gösteren halka polis biber gazı sıktı

HABER MERKEZİ – Küçükçekmece’de 5 yaşındaki çocuğu cinsel istismara maruz bırakanlar henüz yakalanmazken, bu kez İkitelli’de bir çocuğa daha istismar girişiminde bulunuldu. İki yerde de halk, istismara karşı sokağa çıktı.

İstanbul Küçükçekmeye’ye bağlı olan Kanarya mahallesinde 22 Nisan’da cinsel istismara maruz bırakılan 5 yaşındaki bir kız çocuğu hastanedeki tedavisinin ardından taburcu edildi.

İstismarın failleri henüz yakalanmazken, soruşturma sürüyor.

BBC Türkçe’ye konuşan bir mahalleli ise birçok kişinin sürekli pencerede bulunduğunu fakat istismarın yaşandığı sırada sokakta çalışan işçilerin de yemek arasında olduğunu ve kimsenin bir şey görmeyip duymadığını söyledi.

Mahalleli bu nedenle istismarın faillerinin çevreyi yakından tanıdıklarını, böylelikle özellikle sokağın boş olduğu bir vaktin seçildiğini düşünüyor.

Giderek artan istismar vakalarına dikkat çeken bir mahalleli de “Biz çocukları ne yapacağız? Sokağa bile çıkaramayacağız. Devlet sahip çıkamadıktan sonra” diyerek tepkisini dile getirdi.

İstismara tepki gösterenlere biber gazı ve TOMA

Tepkilerini akşam saatlerinde yaptıkları protesto eylemi ile gösteren mahalle halkı sık sık, “Hak, hukuk, adalet”, “Kanarya uyuma çocuğuna sahip çık”, “Susma haykır, istismara hayır” sloganları attı.

Polis, eylemlerini gece geç saatlere kadar sürdüren mahalleliye biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti.

Öte yandan Doğu Güneydoğu Dernekler Platformu’na bağlı Kanarya Dernekler Platformu da cinsel istismarı yaptıkları basın açıklamasıyla protesto etti.

İkitelli’de de istismar girişimi

Bu istismara tepkiler sürerken, Küçükçekmece’ye bağlı İkitelli semtinin Atatürk mahallesinde de 7 yaşındaki bir çocuğun cinsel istismar girişimine maruz bırakıldığı belirtildi.

Ailenin saldırgana ilişkin polise ifade verdiği ancak bu kişinin henüz yakalanmadığı kaydedildi.

Bunun üzerine İkitelli halkı, Kanarya ve Atatürk mahallelerinde yaşanan cinsel istismarlara karşı bir yürüyüş düzenledi.

İkitelli Cemevi önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, “İstismara hayır” ve “Susma haykır” sloganları eşliğinde Atakent mahallesinde bulunan Ali İsmail Korkmaz Parkı’na kadar yürüdü.

‘Yargı bu suçlara ortak oluyor’

Burada açıklama yapan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Küçükçekmece İlçe Eşbaşkanı Nergiz Oymak, iki istismar faili ya da faillerinin henüz bulunamadığını ancak bunlara tepki gösterenlere müdahale edildiğine dikkat çekti.

İstismarın önünü açan politikalara izin vermeyeceklerinin altını çizen Oymak, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Yargının defalarca bu suçlara ortak olduğunu biliyoruz. Bir kez daha söylüyoruz; erkek adalet değil, gerçek adalet için mücadele edeceğiz. Bir kez daha indirimlerle bu suçları aklamanıza, meşrulaştırmanıza izin vermeyeceğiz. Kadınlar olarak çocuklara ve kadınlara yönelik tacize, tecavüze karşı sokaktayız, sokakta olmaya devam edeceğiz.”

 

Öte yandan İstanbul Valiliği, Kanarya Mahallesi’nde 5 yaşındaki çocuğun cinsel istismara maruz bırakılmasına ilişkin açıklama yaptı.

“İnsanlık dışı, vicdanları sızlatan ve asla kabul edilemez durumdaki bu tür olaylar hepimizi derinden üzmektedir” denilen açıklamada, çocuk ve aileye sağlık ve psiko-sosyal hizmet sağlandığı duyuruldu.

“Olayın failinin yakalanması ve en kısa sürede adalete teslim edilmesi için İl ve İlçe Emniyet Müdürlüğümüzün Asayiş, Çocuk Şube, Terörle Mücadele, Siber Suçlar, İstihbarat, Güvenlik, Çevik Kuvvet ve diğer birimlerinden oluşan ekiplerimizle titizlikle ve kesintisiz devam eden bir çalışma başlatılmıştır.”

Ayrıca açıklamada sosyal medyada istismara dair yapılan paylaşımlara ilişkin, “Maalesef bu tür müessif olayların toplumda kaos ve kargaşa çıkarmak isteyen bazı çevreler tarafından provokasyon amacıyla kullanıldığı da tarafımızdan dikkatle izlenmekte ve tespit edilenler hakkında gerekli yasal işlem başlatılmaktadır” denildi.


Bu haberi Mezopotamya Ajansı ve BBC Türkçe’den derledik.

Küçükçekmece’deki cinsel istismar soruşturmasına ‘gizlilik’ kararı getirildi