Ana SayfaGüncelİmamoğlu’dan ‘veri tabanı’ açıklaması

İmamoğlu’dan ‘veri tabanı’ açıklaması

HABER MERKEZİ – İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu imzasıyla yayımlanan genelgede, belediyenin elektronik veri tabanında inceleme yapmak üzere iki müfettiş ve üç uzman görevlendirildi. Bunun üzerine açıklama yapan İmamoğlu, 31 Mart ile 18 Nisan tarihleri arasındaki veriler için “Duyum değil, daha ötesi tespitlerimiz var” dedi ve gerekli hukuki işlemleri başlatacaklarını duyurdu.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerin 17 gün ardından, yani 17 Nisan’da mazbatasını almış ve Mevlüt Uysal’dan görevi devralmıştı.

Dün ilk iş günü olan İmamoğlu, ‘veri genelgesi’ yayımladı. Ekrem İmamoğlu imzasıyla yayımlanan genelgede, İBB ve belediyeye bağlı kuruluşların elektronik veri tabanında inceleme yapmak üzere 2 müfettiş ve 3 uzman görevlendirildi.

Genelgede şu ifadelere yer verildi: “Belediyemiz Müfettişlerinden Emine Sema Ballı ve Kaya Albayrak Belediyemiz çalışanlarından ve/veya dışarıdan belirlenecek üç uzman ile Belediyemiz ve bağlı kuruluşlarının elektronik veri tabanı ve altyapılarında her türlü inceleme ve araştırmayı yapmaya ve veri tabanı ve altyapıyı kopyalamaya yetkilendirilmiştir. Gereğini rica ederim.”

AKP’li Güler’e göre bu yetki “devlet güvenliğine tehdit”

Söz konusu genelgenin ardından ise AKP İstanbul Milletvekili Abdullah Güler, belediyenin kamu kurumu olduğunu ve ‘güvenlik soruşturması’ndan geçmemiş, dışarıdan görevlendirilen kişilere verilen yetkinin, “devlet güvenliğini tehdit ettiğini” öne sürdü.

İBB’den açıklama

Bu görevlendirmenin ‘güvenlik’ tartışmalarına neden olmasının ardından İBB’den açıklama geldi.

Açıklamada, söz konusu kararla verilerin tutanakla kayıt altına alınmasının amaçlandığı, kurum dışına bilgi çıkarılmasının da söz konusu olmadığı belirtildi.

“İlgi yazıyla amaçlanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Bağlı Kuruluşların elektronik veri tabanı ve alt yapılarının Yedeklerinin ve Log kayıtlarının, Bilgi Güvenliği Standartlarına uygun olarak, 31.12.2018, 31.03.2019 ve 18.04.2019 tarihli olmak üzere, Büyükşehir Belediyesinin dijital arşivinde tutanak ile kayıt altına alınması ve İBB veri merkezinde muhafaza edilmesi olup kurum dışına herhangi bir bilginin çıkarılması söz konusu değildir.

“Bütün iş ve işlemler Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve ilgili mevzuat çerçevesinde; ilgi yazı ile görevlendirilen İstanbul Büyükşehir Belediye Müfettişlerinin başkanlığında yapılacak olup İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığında mevcut yetkilendirilmiş bulunan kişilerin nezaretinde gerçekleştirilecektir.”

İmamoğlu: Duyum değil, daha ötesi tespitlerimiz var

Söz konusu gelişmelerin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, ‘veri genelgesi’ne ilişkin şöyle konuştu:

“Şu anda görevli olan arkadaşlarım, Büyükşehir Belediyesi’nin daha önce sözleşmesini yapıp bu alanda anlaşma yaptığı bir firmanın görevlisi. Gayet mevzuata uygun bir şekilde, saklanacağı alan kanuna uygun bir şekilde. Bir zapt altına alınarak, tespitler yapılarak, 31 Aralık – 31 Mart tarihli ve dün tarihli kayıtlar arşivlendi, imza altına alındı.

“Özellikle 31 Mart ile 18 Nisan arasında ne yazık ki duyum değil, daha ötesi tespitlerimiz var. Bunları en sağlıklı bir şekilde kıyaslamak, verileri analiz etmek ve halkımızın çıkarını korumak adına bu işlem yapılmıştır. Kanuna uygundur, bizim öyle kozmik odayla falan işimiz olmaz. Bu devlet hafızası, bunu koruyoruz 16 milyon insan adına.”

Söz konusu verilerin analizlerinin paylaşılıp paylaşılmayacağına ilişkin soruya ise İmamoğlu, şu yanıtı verdi:

“Gayet tabii, kamuya şeffaf, açık olma sözünü verdik. Kamuyu ilgilendiren, kamuya zarar veren ya da eksik işlem yapıldığında hem kamuya duyuracağız hem de gerekli hukuki işlemleri başlatacağız. Bunu yapmak zorundayız. Umuyorum devletimize-milletimize zarar veren iş ve eylemlerde bulunulmamıştır ama dediğim gibi ne yazık ki tespitlerimiz var. Bunlardan netleştikten sonra bahsedeceğiz.”


Karınca, BirGün, NTV
Previous post
Ramazan Bayramı tatili 9 güne çıkarıldı
Next post
2018 Onur Yürüyüşü davasının ilk duruşması yapıldı