Ana SayfaDünyaİspanya’da Sosyalist Parti seçimin kazananı, aşırı sağ parti de Meclis’te

İspanya’da Sosyalist Parti seçimin kazananı, aşırı sağ parti de Meclis’te

HABER MERKEZİ – İspanya’daki erken genel seçimlerde Sosyalist Parti oyların yüzde 29’unu alarak seçimleri birinci sırada tamamlarken, parlamentoda çoğunluk sağlanamadı. Gözlerin koalisyon görüşmelerinde olacağı İspanya’daki seçimlerde dikkat çeken bir diğer detay ise aşırı sağ parti Vox’un yükselişi. Öyle ki Franco rejiminin devrildiği 1975’ten beri ilk kez bir sağ parti parlamentoya girdi.

İspanya’daki erken genel seçimlerde açıklanan kesin olmayan sonuçlara göre iktidardaki İspanyol Sosyalist İşçi Partisi, sandıktan birinci sırada çıktı.

Başbakan Pedro Sanchez’in lideri olduğu İspanyol Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) yüzde 29 oy alarak birinci parti oldu.

Sanchez, yaptığı zafer konuşmasında, partisinin “eşitsizlikle ve yolsuzlukla mücadele ve bir arada yaşamayı güçlendirme” yolunda çalışacağını söyledi.

BBC Türkçe’nin haberine göre Sanchez, “Geçmiş kaybetti, gelecek kazandı” diye konuştu.

Gözler diğer sol partilerin tutumunda

PSOE, parlamentoda 123 sandalyeyi kazanmasına rağmen yine de sandalye sayısı 350 olan parlamentoda çoğunluğu elde edemedi.

Dolayısıyla partinin bir önceki hükümette ortaklardan biri olan ve bu seçimde 42 sandalye kazanan merkez sol parti Podemos ya da özerk bölgelerden çıkan siyasi partilerin desteğine ihtiyacı olacak.

Podemos’un lideri Pablo Iglesias, oy verme işleminin tamamlanmasının ardından yaptığı açıklamada, yeni bir koalisyonun mümkün olabileceğini duyurdu.

Kaynak: BBC Türkçe

PSOE ve Podemos’un bir araya gelmesi halinde hükümet kurulması için 11 milletvekilinin daha koalisyona katılması gerekiyor.

Bu yüzden Sanchez’in Bask milliyetçileri ya da Katalonya’daki bağımsızlık yanlısı partilerin kapısını çalabileceği belirtiliyor.

Böylelikle Katalonya Özerk Bölgesi’nde en fazla oyun sahibi olan Katalonya Cumhuriyetçi Solu’nun (ERC) bu konudaki tutumu belirleyici etkenlerden biri olacak.

15 sandalye kazanan ERC’nin lideri Oriol Junqueras 1 Ekim 2017’de bağımsızlık referandumunda büyük çoğunluğun ‘evet’ yönünde oy kullanmasının ardından bağımsızlık ilan ettiği için şu an cezaevinde.

Jonqueras ve diğer Katalan yöneticilerin yargılanması sürecinde Katalan bağımsızlık yanlısı partiler hükümetten çekilmiş ve böylece erken seçim kararı alınmıştı.

Franco’dan bu yana ilk kez aşırı sağ parlamentoda

Öte yandan İspanya’da, Francisco Franco’nun dikta rejiminin 1975 yılında devrilmesinden bu yana ilk bir sağ parti parlamentoya girmeye hak kazandı.

Oyların yüzde 10’undan fazlasını alan aşırı sağ Vox partisi, 350 sandalyeli parlamentoda 24 sandalye elde etti.

Çok kültürlülüğe, feminizme ve göçmenlere karşı sert tutumuyla bilinen Vox, cinsiyet eşitliğine yönelik yasaların kaldırılmasını, kürtajın ve eşcinsel evliliklerin yasaklanmasını istiyor.

Vox aynı zamanda İspanya’da resmi olarak yaşamaya hak kazanmış mültecilerin suç işlemesi halinde geri gönderilmesini talep ediyor.