Ana SayfaGüncelİstanbul seçimleri: YSK’den olağanüstü itirazlara ilişkin 3 ara karar

İstanbul seçimleri: YSK’den olağanüstü itirazlara ilişkin 3 ara karar

HABER MERKEZİ – Yüksek Seçim Kurulu, İstanbul seçimlerine ilişkin AKP ve MHP tarafından yapılan olağanüstü itirazlara yönelik üç ara karar açıkladı.

31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerin üzerinden 3 haftadan fazla bir süre geçmesine rağmen İstanbul’da seçim sonuçları kesinleşmedi.

Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı mazbatasını almasına rağmen Yüksek Seçim Kurulu, AKP ve MHP’nin İstanbul seçimlerinin iptal edilerek yenilenmesine yönelik olağanüstü itiraz başvurusunu henüz karara bağlamadı.

Ara kararlar

Dün YSK gündemine gelen itirazların karara bağlanması beklenirken, olağanüstü itirazların görüşüldüğü oturumdan bazı ara kararlar çıktı.

AKP’nin Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile ihraç edilen seçmenlerin oy kullanmamasına yönelik itirazını reddeden YSK, 41 bin 132 kısıtlı seçmen olduğu iddiasının ise araştırılmasına karar verdi.

YSK ayrıca, memur statüsünde olmayan sandık kurulu üyelerine ilişkin iddiaların da araştırılmasını istedi.

Ne olmuştu?

AKP, 16 Nisan’da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptali ve yenilenmesi istemiyle Yüksek Seçim Kurulu’na olağanüstü itirazda bulunmuştu.

İtiraz dilekçesinde, oy sayım ve döküm cetvellerinin mühürsüz olduğu, oy kaydırmaları yapıldığı, kayıp oy pusulalarının bulunduğu, kısıtlı seçmenlerin oy kullandığı, sandık kurullarının oluşumunda usulsüzlük yapıldığı iddia edilmişti.

AKP’nin ardından MHP de YSK’ye başvurarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Maltepe İlçe Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptalini istemişti.

Diğer yandan AKP, İstanbul seçiminin iptali için YSK’ye, KHK ile kamudan ihraç edilen seçmenlerin bulunduğu listeyi içeren ek dilekçe de sunmuştu.

Oyların yeniden sayımının tamamlanmasıyla birlikte 13 bin 729 oy farkıyla AKP adayı Binali Yıldırım’ın önünde yer alan CHP’li Ekrem İmamoğlu’na, 17 Nisan’da mazbatası verilmişti.

YSK iki karar verebilir

YSK, İstanbul başvurularına ilişkin iki karar verebilir. AKP ve MHP’nin itirazı kabul edilebilir ya da reddedilebilir.

Kurul’un itirazların kabulüne karar vermesi halinde bu İstanbul’da seçimlerin yenileneceği anlamına gelir. Ve YSK aksine bir karar almazsa, İstanbul’da seçmenin 2 Haziran’da yeniden sandık başına gideceği anlamına gelecek. Ret kararı verilmesi halinde ise İstanbul İl Seçim Kurulu’nca tanzim edilen İl Birleştirme Tutanağı sonucu kesin seçim sonucu olacak.


YSK toplantısı: Gündemde AKP ve MHP’nin İstanbul itirazı vardı

AKP’den İstanbul seçiminin iptali için YSK’ye “KHK’li seçmenler” dilekçesi


Karınca, NTV