Ana SayfaGüncelİstanbul’da sayım bitiyor, AKP tüm seçime itiraz edecek

İstanbul’da sayım bitiyor, AKP tüm seçime itiraz edecek

HABER MERKEZİ – 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerin üzerinden tam 2 hafta geçti ancak AKP’nin itirazlarıyla dolayısıyla İstanbul’da sonuçlar kesinleşmiş değil, Maltepe’de yeniden sayım işleminin tamamlanması bekleniyor. Yerel seçime ilişkin olağan itiraz süreci ise sona erdi. AKP İstanbul seçimlerinin yenilenmesi için ‘olağanüstü’ başvuru yapacak. Öte yandan “KHK’li seçilmişler” kararı karşısında HDP tepkili, itirazları var. Seçimin ardından devam eden sıcak tartışmaları, günün öne çıkan gelişmelerini canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


22:47 | “AKP engelledi, Maltepe’de sayım durdu”

CHP’li eski vekil Barış Yarkadaş, Maltepe’deki oy sayımına ilişkin son durumu paylaştı.

Twitter hesabından paylaşımlar yapan Yarkadaş, Maltepe’de sayımın durduğunu aktardı.

Sayımı AKP’nin engellediğini belirten Yarkadaş, engelleme olmasaydı sayımın bu gece biteceğini ve yarın da mazbatanın verileceğini kaydetti.

Yarkadaş’ın aktarımına göre şu an toplan 576 sandık sayılmayı bekliyor ve CHP karara itiraz etti. İşte Yarkadaş’ın mesajları:

“Çünkü; YSK’nın yazılı talimatına rağmen; memurlar, AKP ve MHP’li temsilciler tutanaklara imza atmıyor diye imza atmayacaklarını söylüyor. Oysa ki; YSK’ya göre hakimler ile CHP ve SP temsilcilerinin imzası yeterli. Maltepe Seçim Kurulu şu an toplantıda.

“AKP-MHP, Maltepe’deki sandıkların tümünü saydırarak değişik bir sonuç almayı planlıyordu. Sonuçlar istedikleri gibi çıkmayınca bu kez de sayım bitmesin diye hakimlerin tutanaklarına imza atmıyorlar. Memurlar da kendilerini baskı altında hissediyor. İktidar halka meydan okuyor.

“AKP ve MHP, İlçe Seçim Kurulu’nun oluşturduğu son 10 sayım istasyonunun saydığı 300 sandığın yeniden sayılmasını istiyor. Bunun anlamı 800 sandığı geçen sayım işleminin yeniden 500’lere dönmesi… Oysa ki; engelleme olmasa sayım bu gece bitecek, yarın mazbata verilecekti.

“AKP ve MHP, İlçe Seçim Kurulu’nun yaptırdığı 400 sandığın sayımını iptal ettirdi. Bunun anlamı şu; sayımlar, 500. sandıktan yeniden başlayacak. Sayımları, ilk oluşturulan iki kurul yeniden sayacak. Bu yüzden, şu an toplan 576 sandık sayılmayı bekliyor. CHP karara itiraz etti.

“İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi, AKP ve MHP eliyle bir kördüğüme dönüştürülürken, tam anlamıyla bir hukuk rezaleti yaşanıyor. YSK’nın yazılı talimatı bile, iktidar baskısı karşısında hiçbir anlam ifade etmiyor ve hükümsüz kalıyor. Parti Devleti hukuku eziyor.”


16:00 | KHK’lilerden Diyarbakır’da ‘mazbata’ açıklaması: Bağlar bizimdir

KESK Diyarbakır Şubeler Platformu ve Amed İhraçlar Platformu, 31 Mart yerel seçimlerinde belediye eşbaşkanı ve meclis üyeliğine seçilmelerine rağmen KHK ile ihraç edildikleri için YSK tarafından mazbataları verilmeyen seçilmişlere ilişkin bir açıklama yaptı.

AZC Plaza önünde yapılmak istenen basın açıklaması polis tarafından engellense de Sanat Sokağı’nda açıklama yapıldı.

Hazırlanan ortak açıklamayı okuyan Amed İhraçlar Platformu Sözcüsü Aziz Turay, YSK’nin “aday olmasında sakınca yoktur” diye onay verdiği ancak KHK’lerle ihraç edilen adaylardan belediye başkanı ve belediye meclis üyesi seçilen onlarca kişiye mazbatalarının verilmemesinin “açık bir hak gaspı” olduğunu vurguladı.

Turay, “KHK’lerle halkın iradesi teslim alınamaz” diye ekledi ve açıklama “Bağlar bizimdir” sloganıyla son buldu.


15:30 | İmamoğlu: Fenerbahçe-Galatasaray maçına da gideceğim

Resmi olmayan sonuçlara göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu Esenyurt’ta konuştu.

İmamoğlu “Her partinin oyunu aldım. Sadece CHP’nin İYİ Parti’nin değil. AKP’li, HDP’li, MHP’li, SP’li kardeşimin de oyunu aldım. Herkes bu toprakların teminatıdır. Kürt kardeşim de Türk kardeşim de bu toplumun teminatıdır” dedi.

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin eleştirilerine de yanıt veren İmamoğlu, “Neymiş, İmamoğlu niye maça gitmiş? Vallahi gülünecek. Ben seçimden önce bu maçlara gideceğimi arkadaşlarımla paylaştım. Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş bu şehrin takımı değil mi? Gideceğim kardeşim ya. Fenerbahçe-Galatasaray maçına gideceğim kardeşim” diye konuştu.

İmamoğlu YSK’ye ise “Süreci normalleştirin, dünya aleme bizi rezil etmeyin” diye seslendi ve ekledi: “Bu millet mazbatayı verdi mi?”


15:00 | AKP: İstanbul için olağanüstü itiraz yapacağız

Fotoğraf: DHA

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, İstanbul’daki seçim sonuçlarına yaptıkları itiraz süreciyle ilgili açıklama yaptı.

Yavuz, “seçimin yenilenmesi için çok kısa bir zaman içerisinde dilekçe ve eklerini YSK’ya teslim edeceklerini” belirtti.

“‘Olağanüstü İtiraz hakkımızı kullanarak İstanbul seçimlerinin yenilenmesini isteyeceğiz’ demiştik. Hazırlıklarımızı büyük oranda tamamladık. Çok kısa bir zaman içerisinde dilekçe ve eklerini YSK’ya teslim edeceğiz.”


14:05 | Bahçeli: İmamoğlu’ndan belediye başkanı olmaz

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin Kızılcahamam’da düzenlenen toplantısında konuştu.

Bahçeli, CHP’nin İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu için, “Mazbatayı stadyuma taşımak taraflar arasındaki rekabeti siyasi düşmanlığa dönüştürmek için ekilen bir tohumdur. Bundan belediye başkanı olmaz” yorumunda bulundu.

Bahçeli’nin açıklamalarından öne çıkanlar ise şöyle:

“YSK’nın itirazlara vereceği cevap beklenmektedir. Rakamları görmeden niyetler üzerinden değerlendirme yapanları zevkle takip ediyoruz. Onların söylediği rakamlar yanlış bizim değerlendirmemiz doğru. YSK’nın açıklamaları sonrasında resmi gazetede neyin ne şekilde sonuçlandığı hakkında yayın yapılacak. İl genel meclisi oylarını yok sanarak yorum yapanlar kamuoyu araştırmaları nezdinde iflas etmişlerdir.

“Çok büyük bir iddia. Seçimin adaleti ve güvenliği açısından önemli sorumluluklar taşıyan insanlar hakkında böyle iddia atılıyorsa ispat edilmeli.”


12:10 | Maltepe’de son durum: 800’ü sayıldı, geriye 300 sandık kaldı

CHP’li eski vekil Barış Yarkadaş, Maltepe’deki oy sayımına ilişkin son durumu Twitter hesabından paylaştı.

Yarkadaş’ın aktardığına göre 09:00 itibariyle Maltepe’deki bin 89 sandığın yaklaşık 800’ü sayıldı.


09:36 | İlk toplantıda Yavaş’ın bütçe yetkisi kısıtlanmak istendi

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, belediye meclisinde çoğunlukta olan Cumhur İttifakı üyelerinin, bazı yetkilerinin kısıtlanmasını öngören bir teklif sunduklarını ancak bu teklifi iade ettiğini duyurdu.

Yavaş, şirketler üzerindeki şahsi yetkilerinin meclise devredilmesi öngörülen önergeyi reddederek oturumu kapattı.

Daha sonra konuyla ilgili Twitter hesabından açıklama yapan Yavaş şu ifadeleri kullandı:

“25 yıldır Bld. Başkanınca kullanılan yetkiyi şimdi Belediye Meclisi’ne almak istediler reddettim. Tümü zarar eden şirketlerdeki yönetim kurullarının göreve devam etmesini istemek hangi ihtiyacın sonucudur? Ankaralının şahsıma verdiği yetkiyi hakkıyla kullanmaya devam edeceğim.”


09:20 | Kayyum, belediyenin makam aracını kendisine tahsis etti

Diyarbakır’da Yenişehir Belediyesi kayyumu Serdar Kartal, seçimlerden 3 gün önce imzaladığı protokolle belediyenin makam aracı ve 3 aracını, 10 yıl boyunca bedelsiz olarak Yenişehir Kaymakamlığı’na tahsis etti.

Mezopotamya Ajansı’ndan Özgür Paksoy’un haberine göre kayyum, belediye araçlarının tahsis edilmesiyle ilgili protokolü 31 Mart seçimlerinden 3 gün önce yani 28 Mart’ta imza altına almış.


09:10 | AKP İstanbul’da seçimin yenilenmesi için başvuru hazırlığında

Yerel seçime ilişkin olağan itiraz süreci sona erdi. AKP’nin İstanbul seçimlerinin yenilenmesi için yapacağı başvuru bekleniyor.

AKP, “tam kanunsuzluk” gerekçesiyle İstanbul’da seçimin iptali için olağanüstü itiraz başvurusunda bulunacak.

Bunun için ise Maltepe’de yeniden sayım işleminin tamamlanması bekleniyor. Maltepe’de bin 89 sandığın tamamına yakını açıldı.

Birleştirme tutanaklarının kesinleşmesinden sonra AKP’nin olağanüstü başvuru için bir haftalık süresi var.