Ana SayfaGüncelİzmir’de Uluslararası Mülteci Film Festivali düzenleniyor

İzmir’de Uluslararası Mülteci Film Festivali düzenleniyor

HABER MERKEZİ – İzmir’deki Halkların Köprüsü Derneği, artan nefret söylemine karşı dayanışmayı büyütmek için 17-20 Nisan tarihlerinde İzmir Uluslararası Mülteci Film Festivali’ni düzenliyor.

İzmir’de mülteciler alanında çalışmalar yürüten Halkların Köprüsü Derneği, İzmir Uluslararası Mülteci Film Festivali’ni düzenliyor.

Giderek artan nefret söylemine karşı dayanışmayı büyütmek için planlanan festival, 17-20 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Dernek binasında yapılan basın açıklamasında konuşan festival direktörü Nuray Pehlivan, mülteci meselesinin can yakıcı noktalarından birinin de, mülteci düşmanlığı olduğunu söyledi.

‘Nefret normalleştirilmeye çalışılıyor’

Nefretin normalleştirilmeye çalışıldığına dikkat çeken Pehlivan, şunları söyledi:

“Nefret etmenin normalleştirilmeye çalışıldığı ülkemizde de kaygı verici boyutlara ulaşmıştır. Tam da bu nedenle, her türlü nefret söylemi ve eylemiyle mücadele eden, Halkların Köprüsü Derneği gönüllüleri olarak bizler, temas edebildiğimiz her bir mültecinin hukuksal ve yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamaya ve onların sorunlarına çözüm üretmeye çalıştık.”

Mültecilerin hukuksal ve yaşamsal sorunlarını gidermeye çalıştıklarını söyleyen Pehlivan, bunun yanı sıra kültürel ve sanatsal faaliyetleri de dayanışmaya dahil ettiklerini kaydetti.

“Çünkü mültecilere karşı, toplumda bilinçli bir şekilde inşa edilmeye çalışılan olumsuz önyargıları gidermenin en etkili yollarından birinin, kültürel ve sanatsal faaliyetler olduğunu düşünüyoruz.”

Pehlivan, resmi rakamlara göre İzmir’de 250 bini aşkın mültecinin yaşadığını ancak yerel halk ile mülteciler arasındaki ilişkilerde empati kurulamadığını ifade etti.

Bazı yönetmenler de seyirciyle buluşacak

Nuray Pehlivan, Türkiye’de ve dünyada yaşayan mültecilerin yaşamlarına, bu kez de sinema aracılığıyla dikkat çekmek istediklerini söyledi.

Göç ve iltica temalarını farklı biçimlerde işleyen kısa ve uzun metrajlı filmlerin yer alacağını belirten Pehlivan savaş, iklim değişikliği, ekonomik yetersizlikler gibi nedenlerle göç ve iltica eden insanların yaşamlarına değinen filmlerin de yer alacağını dile getirdi.

Çeşitli coğrafyalardan, çeşitli sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel sınıflardan mülteci hikayelerinin seyirciyle buluşacağını kaydeden Pehlivan, ayrıca festival boyunca gösterilecek bazı filmlerin yönetmenlerini de seyirciyle bir araya getirecekleri bilgisini paylaştı.

Pehlivan, festivalde görme engelliler için kısa ve uzun metrajlı filmlerden oluşan 11 filmin, derneğin gönüllü üyeleri tarafından sesli olarak betimlendiğini ifade etti.

Festivalin programı ise şöyle:


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ölümünden 6 yıl sonra ilk kez: Berkin Elvan'ın vurulduğu yerde keşif yapıldı
Sonraki Haber
Şener Özmen sergisi: "Yeni Bir Umutsuzluk"