Ana SayfaEkonomi“Kıdem tazminatı fonu da Hazine’ye bağlanacak”

“Kıdem tazminatı fonu da Hazine’ye bağlanacak”

HABER MERKEZİ – Hükümetin açıkladığı ‘reform paketi’nde yer alan ve fona dönüştürülmesi planlanan kıdem tazminatının doğrudan Hazine’ye bağlı faaliyet göstereceği bildirildi. Uygulamanın bu şekilde yürürlüğe girmesi halinde hükümetin bu fonu amacı dışında kullanabileceği belirtilirken, DİSK’ten yapılan açıklamaya göre “Kıdem tazminatının fona devri kıdem tazminatının miktarını düşürecek, ödemesini zorlaştıracak ve işçilerin önemli bir iş güvencesi dayanağını ortadan kaldıracak.”

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 10 Nisan Çarşamba günü açıkladığı ‘reform paketi’nde kıdem tazminatının 2019 yılının sonuna kadar fona dönüştürüleceğini duyurmuştu.


Hükümetin ‘reform paketi’ açıklandı, iktisatçılara göre ‘ek vergiler yolda’


Dünya Gazetesi’nden Mehmet Kaya’nın haberine göre pek çok ülkede özerk bir yapıya sahip olan benzeri fonlar, Türkiye’de doğrudan Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı olacak.

Ayrıca kıdem tazminatı fonu, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile entegre edilerek Hazine’ye bağlı faaliyet gösterecek.

Ancak hükümetin attığı önceki adımlar dikkate alındığında konuya ilişkin ciddi endişeler mevcut.

Sendikalarla işçilerin daha önce karşı çıktığı bu fonun Hazine’ye bağlanmasıyla, hükümetin bu fonu amacı dışında kullanabileceği, bütçe ihtiyaçlarını bu fondan karşılayabileceği ve enflasyonist etkilere neden olabileceği belirtiliyor.

Bu endişelere gerekçe olarak ise, İşsizlik Sigortası Fonu’nun hükümet tarafından daha önce kamu bankalarının finansmanı için kullanması gösteriliyor.

DİSK tepkili

Hükümetin açıkladığı ‘reform paketi’ndeki kıdem tazminatı fonu ve BES başlıklarına Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) tepki göstermişti.

Yönetimi Kurulu adına yazılı açıklama yapan DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, paketin sermaye örgütlerinin görüşleri doğrultusunda hazırlandığını, ‘önlem’ olarak atılacak adımların çalışanlar adına ‘ciddi olumsuz sonuçlar’ yaratacağını vurgulamıştı.

DİSK’in tepki gösterdiği konuların başında kıdem tazminatının fona devri gelmişti.

Yıllardır süren bu tartışmanın ‘kapanmış’ olduğunu dile getiren Çerkezoğlu, “Yeniden gündeme getirilmesi kabul edilemez” demiş ve eklemişti:

“Kıdem tazminatının fona devri kıdem tazminatının miktarını düşürecek, ödemesini zorlaştıracak ve işçilerin önemli bir iş güvencesi dayanağını ortadan kaldıracaktır. Hükümeti kapanmış bir tartışmayı açmaması için uyarıyoruz. Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir. Tartışmayacağız ve kabul etmeyeceğiz.”

Çerkezoğlu ayrıca BES’in her bir çalışan için zorunlu hale gelmesini eleştirerek, “Zorunlu BES düşük ve orta gelirli çalışanlar için gelir kaybı demektir. Kriz koşullarında zaten artan geçim sıkıntısının daha da artması anlamına gelecektir” demiş ve fonun amacı dışında kullanılmaması uyarısı yapmıştı:

“Kıdem tazminatı fonu ile zorunlu hale getirilecek BES’in ‘entegre edilerek’, tıpkı İşsizlik Sigortası Fonunda yapıldığı gibi işverenleri ve bankaları fonlamak için kullanılmasına, krizde yüzde 99’un haklarının gasp edilerek yüzde 1’e kaynak aktarılması asla kabul edilemez.”


‘Emeklilik finansal kesimin hakimiyeti altında’: Peki, sermaye nasıl ‘BES’leniyor?