Ana SayfaGüncelKılıçdaroğlu’na saldırı: Neler oldu, kim ne diyor?

Kılıçdaroğlu’na saldırı: Neler oldu, kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Ankara’nın Çubuk ilçesinde katıldığı asker cenazesinde bir grubun saldırısına uğradı. CHP lideri saldırı akabinde yakındaki bir eve götürülürken, buradan da zırhlı araçla çıkarılabildi. Bu esnada “Yakın evi yakın” diye bağırıldığı görüntülerde yer aldı. Kılıçdaroğlu’na saldırıya siyasiler tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu ise saldırının köye dışarıdan getirilen kişiler tarafından düzenlendiğini belirterek, “Bu saldırıların sebebi ne biliyor musunuz ? İlk kez çok farklı siyasi görüşü olanlar bir araya geldiler. Ne yaparsanız yapın asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara’da saldırıya uğradı.

Irak sınırında güvenlik güçleriyle PKK arasında çıkan çatışmada yaşamını yitiren sözleşmeli er Yener Kırıkçı’nın cenaze törenine katılmak üzere Ankara’nın Çubuk ilçesine giden CHP lideri, kılınan cenaze namazının ardından burada bir grubun saldırısına uğradı.

Jandarma, korumalar ve polis Kılıçdaroğlu’nun etrafını sararak saldırıyı önlemeye çalıştı.

Kılıçdaroğlu, saldırgan gruptan uzaklaştırılarak mahallede bulunan bir eve götürüldü.

Güvenlik güçleri evin etrafını sararak, toplanan kalabalığın dağıtılması için çalışma başlattı.

Akar, evi ablukaya alan gruba seslendi: Kardeşlerim mesajı verdiniz, tepkinizi gösterdiniz

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun uğradığı saldırı sonrası getirildiği evin etrafındaki gruba ‘sakin olmaları’ çağrısında bulundu.

Polis arabasının hoparlöründen evin çevresinde toplananlara seslenen Akar’ın konuşması şöyle:

“Çubuk, yiğit insanların olduğu, şanlı tarihi olan bir yer. Sizler gerçekten son derece bilgili, görgülü, yetişmiş insanlarsınız. Sizin şanlı bir tarihiniz var. Bugün burada bir evladımız şehit oldu. Onunla ilgili gerekli töreni yaptık, vazifemizi yaptık. Onun şehit olduğu yerde şu anda silahlı kuvvetlerimiz, onun silah arkadaşları o dağları, tepeleri oradaki teröristlere dar ediyorlar. Hiçbir şekilde Yener’in kanını yerde bırakmayacağız. Silahlı kuvvetler elinden gelen her şeyi yapıyor.

“Arkadaşlarım, Yener’in mekanı cennet olsun, Allah anasına, babasına, sizlere, silahlı kuvvetlere sabır versin. Şu ana kadar mesajlarınızı verdiniz, tepkilerinizi gösterdiniz simdi sükunetle Yener’in evine gidiyoruz annesine, babasına taziyelerimizi bildirmek üzere. Burayı boşaltıyoruz.

“Çubuklu kardeşlerim mesajlarınızı verdiniz, tepkilerinizi gösterdiniz, şimdi sükunetle burayı boşaltıyoruz. Arkadaşlarım bize güvenin, bize inanın hep beraber burayı boşaltıyoruz ve Yener’in evine gidiyoruz.”

Evde bir saat mahsur kaldı

CHP lideri Kılıçdaroğlu grup tarafından ablukaya alınan evde  yaklaşık 1 saat tutulduktan sonra zırhlı araçla köyden çıkarıldı.

Ankara Valiliğinden yapılan açıklamada, “Olayın sorumluları hakkında yasal işlemlere başlanılmıştır” denildi.

CHP Sözcüsü’nden Akar’a tepki

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, saldırganlara “Tepkinizi gösterdiniz, mesajlarınızı verdiniz” diyen Milli Savunma Bakanı Akar’ı da eleştirdi.

Öztrak, “Kılıçdaroğlu’na linç girişiminde bulunanlara, ‘o evi yakın‘ diyenlere ‘mesajlarınızı verdiniz‘ demek ne anlama gelmektedir? Ne mesajı vermişlerdir? Bu nasıl bir cümledir?” diye konuştu.

Partilerden saldırıya tepki

Kılıçdaroğlu’na saldırıya siyasilerden tepki yağdı.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu “Hesap soracağız” dedi, AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu ise “saldırıyı şiddetle kınadığını” ifade etti.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Musavat Dervişoğlu saldırıyı “demokrasiye yöneltilmiş bir suikast” olarak nitelendirirken, HDP ise sorumluluğun iktidarda olduğunu kaydetti: “Nefret söylemini kullanan, toplumu kutuplaştırıp gerginlik yaratan iktidar ittifakı bu saldırının sebebi olmuştur. İnanıyoruz ki, demokratik siyaseti bu ortamın yarattığı sorunları aşacaktır.”

Bahçeli: Kılıçdaroğlu nereye nasıl gideceğini araştırmalıydı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise Kılıçdaroğlu’na bir asker cenazesinde yapılan saldırıyı ‘yakışıksız‘ olarak niteledi.

“İçişleri Bakanlığı çok yönlü inceleme yapmalı. Köy halkı teker teker dinlenmelidir. Bu bir siyasi partinin liderine karşı yapılan yakışık kalmaz, kabulü mümkün değildir. Kendisi nereye nasıl gideceğini araştırmalı, parti yöneticileriyle görüş alışverişinde bulunmalıdır.”

Kılıçdaroğlu: Bir milim geri adım atmayacağım

Kılıçdaroğlu ise saldırı sonrası geldiği CHP Genel Merkezi’nde kendisini karşılayanlara seslendi.

Saldırının köye dışarıdan getirilen kişiler tarafından düzenlendiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Bu saldırıların sebebi ne biliyor musunuz ? İlk kez çok farklı siyasi görüşü olanlar bir araya geldiler. Ne yaparsanız yapın asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

 

Fotoğraf: DHA

“Bir milim geri adım atmayacağım. Şehit cenazesine gitmemi niçin istemiyorlar? Sanıyorlar ki saldıracağız, Kemal Kılıçdaroğlu şehit cenazesine katılmasın. Katılacağım, o şehitler 82 milyonun şehidi. Bunların hiçbirisi gerçek anlamda Müslüman değildir. Şehit cenazesine katıldık, namaz kıldırmadılar. Şehitten, namazdan ne istiyorlar? Ben bir Mehmetçik babasıyım, saldırganlara söylemek isterim. Şehitler ölmez, vatan bölünmez. Biz şehitlerin arasında ayrımcılık yapmadık.

“Ben saldırıya uğradığım için üzülmedim. Hak, hukuk diyenler saldırıya uğramıştır tarih boyunca. Feriştahı gelse hukuk diyeceğiz. Şehidimiz için üzüldüm.

“Bu ülkenin çakıl taşını bir kişiye vermem. Canını verecek kişi varsa onun adı Kemal Kılıçdaroğlu’dur.

“Bir canım var. Bu ülkenin bekası için, bu ülkenin kalkınması için, bu ülkenin çocuklarının mutlu olması için bir can gerekiyorsa, o canı vermeye hazırım.

“Saldırı yerel seçim tartışmaları ile eş zamanlı oldu. Bu saldırıların sebebi ne biliyor musunuz ? İlk kez çok farklı siyasi görüşü olanlar bir araya geldiler. Ne yaparsanız yapın asla vazgeçmeyeceğiz.”

“Güvenlik görevlileri saldırıya seyirci kaldı, bakan istifa etmeli”

Kılıçdaroğlu’na yapılan saldırıya ilişkin konuşan Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya ise bölgede çok sayıda güvenlik görevlisi olmasına karşın saldırılara seyirci kaldıklarını söyledi.

Kaya, saldıranların hayatını kaybeden askerin köyünden de Çubuk’tan da olmadıklarını ifade etti.

Kaya, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Güvenlik kılıklı insan çoktu. Hiçbiri bizi korumaya yönelik adım atmadı. Emniyet Genel Müdürü vardı. Ankara İl Emniyet Müdürü de vardı. Polis kıyafeti, jandarma kıyafeti olan çok insan vardı. Ancak bizi korumak üzere bir girişimleri olmadı.”

Saldırının ‘tamamen organize‘ olduğunu öne süren Kaya, sadece kendi korumalarının Kılıçdaroğlu’nun korumaya çalıştığını belirtti.

Plakaya kadar her şeyin bilindiğini kaydeden CHP genel başkan yardımcısı şunları söyledi:

“İçişleri Bakanı istifa etmelidir. Milli Savunma Bakanı oradaydı. Kendi şehidinin cenazesinde bu saldırgan tutuma göz yumdular. Vali İstanbul’daymış. Şehit cenazesi varken İstanbul’da ne işi var anlamadık. Saldırı tamamen organize bir linç girişimi. Kimsenin bu ülkeyi kimsenin bölmeye gücü yetmeyecek. Kendi tedbirini alamayan bir jandarma ve emniyet var. Sokakta masum eylemlere gaz sıkanlar nerede?”


Karınca, Duvar, DHA, BBC Türkçe, Diken