Ana SayfaEkonomiMaliyetler artıyor: Kırmızı ete zam kapıda

Maliyetler artıyor: Kırmızı ete zam kapıda

HABER MERKEZİ – ZMO ve Türkiye Kasaplar Federasyonu’ndan yapılan açıklamalarda maliyetlerin yükselmesi nedeniyle ete zammın yakın olduğu bildirildi.

Gıdada fiyat artışları sürerken, kırmızı ete zammın kapıda olduğu belirtildi.

Cumhuriyet’ten Gamze Bal’ın haberine göre söz konusu görüş Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Özden Güngör ile Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ’a ait.

Maliyetler artıyor

Et ve Süt Kurumu’nun (ESK), büyükbaş hayvan alım fiyatını güncelleyerek karkas ete kilo başına 1 lira zam yapmasının fiyat artışlarına etken olabileceği belirtiliyor.

ZMO Genel Başkanı Güngör, “Arpaya gelen zamdan dolayı yem fiyatları yüzde 10 artmıştı. Son günlerde kurda yaşanan dalgalanmalar, dolar/TL’nin ilerleyen aylarda 6 TL’yi aşacağının beklenmesi, girdi maliyetlerini iyice artırır. ESK’nin son hamlesi de önümüzdeki günlerde kesinlikle kırmızı et fiyatlarına yansıyacaktır” diye konuşuyor.

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ise “Ramazan ayına kadar zam yapılmayacağını düşünüyorum. Ancak ramazana girildikten sonra ne olur bilmiyorum. Zam yapıldığında kimsenin günah keçisi ilan edilmemesi lazım. Maliyetler çok yükseldi. Üretimin devam edebilmesi için, kazanç sağlanabilmesi lazım” diyor.

Neler oluyor?

Sanayi üretiminde düşüş, dolar kurlarındaki hızlı artış ve giderek yükselen işsizliğe ekonomik daralma ederken enflasyon yüzde 20’lere yakın seyretmeye devam ediyor.

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) sepetindeki neredeyse her grupta fiyat yükselişleri devam ederken, en çarpıcı artış gıdada yaşanıyor.

Öyle ki Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2019 yılının Mart ayına ilişkin verilerine göre gıdadaki artış son bir yılda yüzde 30’a yakın.

Pek çok iktisatçı bu durumu ‘tarımın iflası’ olarak yorumluyor. Konuyu değerlendiren isimlerden iktisatçı Ümit Akçay, “Diğerleri neyse de, gıda enflasyonu, neredeyse tamamen ‘ev yapımı’, yani AKP iktidarlarının uyguladığı birikim modelinin ve ona bağlı gelişen tarım politikasının iflasını gösteriyor” diyor.

Ayrıca çiftçi açısından ithal girdilerdeki maliyetler de gözardı edilemeyecek boyutlara tırmandı. Hem hayvancılıkta hem de tarımda arpadan mazota, gübreden tohuma, üretimde kullanılan birçok girdideki fiyat artışları tüketicilere olumsuz yansıyor.