Ana SayfaGüncelMardin’de polisin yerde sürüklediği Barış Annesi konuştu

Mardin’de polisin yerde sürüklediği Barış Annesi konuştu

HABER MERKEZİ – Kızıltepe’de açlık grevi eylemlerine dikkat çekmek isterken, polis tarafından yerde sürüklenen Hevlet Öncü, şiddetin artmasının sessizlikten kaynaklandığını vurgulayarak, “Her zaman eşitlik ve barışı istedik. Ama zulümle karşılaştık. Her defasında incitildik” dedi.

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde, devam eden açlık grevi eylemlerine destek vermek amacıyla dün açıklama yapmak isteyen Barış Anneleri’nin eylemine polis müdahale etmiş, annelerden biri yerlerde sürüklenmişti.

Barış Annesi Hevlet Öncü yerde sürüklenmesi sonrası gözaltına alınmıştı.

Öncü ile birlikte gözaltına alınan diğer dört kişi, geç saatlerde Emniyet’teki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Öncü ve gözaltına alınan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mazıdağı İlçe Eşbaşkanı Mesut Ürün ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Yöneticisi Şükran Erol, maruz kaldıkları polis şiddeti nedeniyle de suç duyurusunda bulundu.

“Tırnak izleri var, kolum tamamen mor”

Maruz kaldığı polis şiddetini Mezopotamya Ajansı’na anlatan Öncü, anneler olarak açlık grevindekilerin seslerini duyurmak istedikleri sırada polis şiddetine maruz kaldıklarına dikkat çekti.

Özgürlük Meydanı’na çıkan yolun zırhlı araçlarla kapatıldığı için oldukları yerde açıklama ve oturma eylemi yapmak istediklerini dile getiren Öncü, polisin açıklamalarını bitirmeden müdahale ettiğini kaydetti.

“Benim peşime verdiler. Bir taraftan biber gazı bir taraftan da tazyikli su üstüme sıktılar. Polisler beni diğer annelerin arasından çekiştiriyordu. Yerde çekiştirerek beni meydana kadar sürüklediler. Zırhlı araca zorla sokmaya çalıştılar. Direnerek, binmek istemedim.
“Kolumda tırnak izleri var ve tamamen morarmış durumda. Herhangi bir suçumuz da yoktu. İfadelerimizi alıp bıraktılar.
“Barış, özgürlük ve tecridin kaldırılarak açlık grevlerinin sona erdirilmesini talep ettik. Uyuyamıyorum. İçeriden bir cenaze daha çıkarsa ne yaparız diye düşünüp duruyorum. ‘İçeriden bir cenaze daha çıkarsa anneler ateş olur dünyayı yakar’ dedim.
“Vicdanım artık tahammül etmiyor. İnsani anlamda bir şeyler anlatmaya çalıştım. Ama bunun karşısında zulüm ettiler. Yaptıkları şeyleri sözle anlatmak mümkün değil.
“Her zaman eşitlik ve barışı istedik. Ama her seferinde zulümle karşılaştık. Her defasında incitildik.”

“Yaşadıklarımızın hepsi sessizlik yüzünden”

Bugünden sonra da eylemlerine devam edeceklerini ve bunu polislerin yüzlerine de söylediklerini belirten Öncü,  sorunun çözümü için nereden bir ses gelirse orada olmaya devam edeceğini vurguladı.

Öncü, “Barış için çıkacak her sesin olduğu yerde olmaya çalışıyorum. Kendimi tutamıyorum. Bu uğurda atılacak bir adım varsa o adımı atmak için çaba göstermeye devam edeceğim” dedi.

Gebze Cezaevi önünde annelere dönük polis şiddetinin bir benzerinin Kızıltepe’de yaşanmasının kabul edilemez olduğuna vurgu yapan Öncü, şöyle devam etti:

“Annelerin tahammülleri çocukları içeride olduklarından kaynaklı kalmamış durumda. Polisler de böyle yaparak annelerin üstlerine daha fazla geliyor.
“Annelere, çocuklarına daha fazla sahip çıksınlar çağrısında bulunuyorum. Sahip çıkmazlarsa polisler bunu yapmaya devam edecek. Yaşadıklarımızın hepsi sessizlik yüzünden. Gebze’de yaşananlardan dolayı vicdanı olan herkes ayağa kalkıp birlikte hareket etseydi, bugün bunları tekrardan yaşamazdık.”

Gebze ve Mardin’de neler oldu?

Gebze M Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’ndeki açlık grevi eylemi yapan tutukluların yakınları 9 Nisan’dan bu yana cezaevi önünde eylemde.

Nöbet eylemindeki tutuklu yakınları, açlık grevcilerinin durumuna dikkat çekmek için yaptıkları bu eylemde hemen hemen her gün polis şiddetine maruz kaldı.

19 Nisan’daki eylemde ise beş kadın cezaevi önünden uzaklaşıyor olmasına rağmen sivil giyimli bir polis tarafından tartaklandı.

Polisin elindeki copla kadınları sırtlarından iteklemesi ve sürekli “yürü” diyerek bağırması kameralara yansıdı.

Polis şiddetine yönelik tepkiler üzerine açıklama yapan Kocaeli Valiliği, kolluk kuvvetleri hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Ancak Gebze’deki polis şiddeti gündemdeki yerini korurken benzer bir haber bu kez Mardin’in Kızıltepe ilçesinden geldi.

Barış Anneleri Meclisi üyeleri “Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sonlandırılması” talebiyle sürdürülen açlık grevi eylemlerine dikkat çekmek amacıyla basın açıklaması ve oturma eylemi yapmak isterken polis müdahale etti.

Barış Annesi Hevlet Öncü yerlerde sürüklenirken, beş kişi de darp edilerek gözaltına alındı.

Previous post
Karamsar umut – Xane Anuş
Next post
Açlık grevleri: Leyla Güven 165 gündür eylemde, cezaevlerinde 127'nci gün