Ana SayfaGüncelMeclis Başkanı Şentop’tan “Leyla Güven’i ziyaret etmeli” çağrısına yanıt

Meclis Başkanı Şentop’tan “Leyla Güven’i ziyaret etmeli” çağrısına yanıt

HABER MERKEZİ – Açlık grevindeki HDP milletvekillerinden Temel’in “Leyla Güven’i ziyaret edip talebini dinlemeli” çağrısına  TBMM Başkanı Şentop’tan olumsuz yanıt geldi: “Sayın Güven’in açlık grevi kendi kişisel durumu ya da cezaevi şartlarıyla ilgili değil. Bu ziyaret konusunu doğru bulmayacağımı ifade edeyim.”

172 gündür açlık grevinde olan HDP Milletvekili ve DTK Eşbaşkanı Leyla Güven’e destek olmak için onunla aynı taleple 3 Mart’tan bu yana açlık grevinde olan Tayip Temel’in çağrısına Meclis Başkanı Mustafa Şentop’tan yanıt geldi.

Temel, binlerce tutuklu cezaevlerinde, onlarca siyasetçi ve aktivist de dünyanın birçok yerinde açlık grevi eylemini sürdürürken hükümetin sessizliğine karşı Meclis Başkanı Şentop’a “Güven’i evinde ziyaret edip talebini dinlemeli” sözleriyle çağrı yapmıştı.

Bir TV programına katılan Şentop, dışarıda ve cezaevlerinde devam eden açlık grevlerine ilişkin ilk kez konuştu ve bu çağrıya “Sayın Güven’in açlık grevi kendi kişisel durumu ya da cezaevi şartlarıyla ilgili değil. Bu ziyaret konusunu doğru bulmayacağımı ifade edeyim” karşılığını verdi.

Şentop’un açıklamaları şöyle:

“Uzun bir süreç, onu hep beraber takip ediyoruz. Leyla Güven 24 Haziranda milletvekili seçildi. O zaman cezaevindeydi. Cezaevindeydi, tutuksuz yargılama kararı verildi. Orada başlamış olan bir açlık grevi var.

“Açlık grevi neden yapılıyor? Genelde açlık grevleri cezaevlerinde bir yöntem olarak dünyada da farklı ülkelerde kullanıldığını görüyoruz. Cezaevindeki şartların kendi kişisel şartlarının iyileştirilmesiyle ilgili talepleri olur. Bunlar karşılanmadığında açlık grevlerine varan bazı protestolar yapılmaya başlanırdı.

“Sayın Leyla Güven’in açlık grevi kendi kişisel durumu ya da cezaevi şartlarıyla ilgili değil. Onun talebi daha farklı. Onun talebi mahkum olmuş olan terörist başının İmralı’daki bazı durumuyla ilgili talepler. Bu doğru bir şey değil.

“Bir siyasetçi kendi durumuyla, kendi talepleriyle ilgili şey yapabilir bir eylem yapabilir. Bu doğrudur anlamında demiyorum ama bu anlaşılabilir. Fakat onun talepleri çok daha farklı talepler kendisine mahsus değil bir başka mahkumla ilgili talepler.

“Bu bakımdan ben bu eylemin en kısa zaman bir mantığı olmayan eylemin sona erdirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu ziyaret konusunu da doğru bulmayacağımı ifade edeyim.

Temel’in çağrısı

Tayip Temel

51 gündür açlık grevindeki HDP’li Temel, Meclis Başkanı Şentop’a çağrıda bulunarak, “Leyla Güven’i evinde ziyaret edip talebini dinlemeli” demişti.

Gazete Duvar’dan İrfan Aktan’a konuşan Temel, hükümet yetkilileri ile bir görüşme yapıp yapmadıklarına ve kendilerine bir mesaj ulaşıp ulaşmadığına ilişkin açıklamasında çağrıyı yapmıştı:

“Şu ana kadar bize gelmiş herhangi bir mesaj yok. Hükümetin diyalogla sorunu müzakere etmek gibi bir karakteri yok. Sizin aracılığınızla Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın Mustafa Şentop’a çağrı yapıyorum.

“Leyla Güven ölüm sınırına gelmiş, kötü bir sonuçla karşı karşıya kalması an meselesi. Sayın Şentop’un başkanı olan TBMM’nin bir üyesidir Güven. Sayın Şentop, Leyla Güven’i evinde ziyaret edip talebini dinlemeli. Bu konuda eğer varsa görüşü, düşüncesi, bunu paylaşmalı.

“Ne yazık ki bugüne kadar çözüme ilişkin hiçbir girişim yapılmış değil. Yapılan tek girişim insanların sesini boğazlarına düğümlemeye yöneliktir. Milletvekilleri dövülüp linç ediliyor, anneler yerlerde sürükleniyor. İnsanların öfkesi, bu zalimliğe sessiz kalanlara da yöneliktir.

“Haksızlık, hukuksuzluk karşısında İstanbul’daki duyguyla Diyarbakır’daki duygu arasında bu kadar fark olmamalı. Hukuksuzluk karşısında duygular birleşmeli, aynılaşmalı. 2013-2015 arasında bu oldu ve Türkiye iki buçuk yıl bahar havasına girdi. Bu bahar tekrar başlayabilir.”

Talep ne?

Leyla Güven, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler, İmralı Cezaevi’nde tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.

Hem Güven hem diğer birçok eylemcinin sağlık durumu kritik eşiği aşmış durumda.

Cezaevlerinden bugüne dek yedi ölüm haberi geldi.

17 Mart’ta Zülküf Gezen Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde, 23 Mart’ta Ayten Beçet Gebze Cezaevi’nde, 24 Mart’ta Zehra Sağlam Oltu T Tipi Kapalı Cezaevin’de, 25 Mart’ta Medya Çınar Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde, 1 Nisan’da Yonca Akici Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde, 2 Nisan’da Siraç Yüksek Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde, son olarak 5 Nisan’da Mahsum Pamay da Elazığ T Tipi Cezaevi’nde yaşamını sonlandırdı.

Yaşamını yitirenlerin cenazeleri alıkonularak polis ve jandarma ablukasında defnedilirken, kitlesel ziyaretler her defasında engellendi.