Ana SayfaGüncelMeclis’te ’23 Nisan’ oturumu: Gündemde Kılıçdaroğlu’na saldırı vardı

Meclis’te ’23 Nisan’ oturumu: Gündemde Kılıçdaroğlu’na saldırı vardı

HABER MERKEZİ – Meclis’te yapılan ’23 Nisan’ özel oturumunun gündeminde CHP lideri Kılıçdaroğlu’na yönelik saldırı vardı. Meclis Başkanı Şentop “Bu müessif saldırıyı kınıyorum” derken, AKP Grup Başkanı Bostancı ise “Erdoğan’ın ‘kızgın demiri soğutalım’ sözünden sonra saldırının olması dikkat çekici” diye konuştu. HDP Eş Genel Başkanı Buldan’ın kürsüye gelmesiyle birlikte Genel Kurul’u terk eden AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kılıçdaroğlu’na yapılan saldırıyla ilgili “Şehit cenazesine giderken dikkat etmeniz gerekiyor” yorumunda bulundu.

31 Mart yerel seçimleri için verilen aranın ardından Meclis, “23 Nisan” özel oturumu ile açıldı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı özel oturumda ilk konuşmayı Meclis Başkanı Mustafa Şentop yaptı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun asker cenazesi sırasında uğradığı saldırıya değinen Şentop, “Kılıçdaroğlu’na ve bazı milletvekili arkadaşlarımıza yönelik saldırı gerçekleşmiştir. Bu müessif saldırıyı kınıyorum. Bir daha bu tür hadiselerin yaşanmaması en büyük temennimizdir” dedi.

Bunun üzerine söz alan CHP Grup Başkanvekili Engiz Özkoç ise “Sayın Genel Başkanımıza şehit cenazesinde link girişiminde bulunulmuştur. Bunun adı linçtir” diye konuştu.

AKP Grup Başkanı Naci Bostancı da yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

“Berat gecesi 4 evladımızın teröristler tarafından şehit edilmesi bizleri milletçe üzmüştür. Çubuk’ta şehidimizin cenaze töreninde meydana gelen müessif olay asla kabul edilemez. Sayın Genel Başkana ve CHP temsilcilerine bir kez daha geçmiş olsun diyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın ‘Türkiye ittifakı ve kızgın demiri soğutmak’ sözleriyle siyasi iklimin normalleşmesine çağrıda bulunduğu bir siyasi atmosferde bu olayın yaşanması ayrıca dikkate değerdir. Toplumsal kutuplaşmanın yerine kucaklaşmanın yolu, siyasal dilin kollarını uzatmaktan geçer.”

Kılıçdaroğlu: Son anayasa değişikliğiyle TBMM’nin yetkileri kısıtlandı

Bostancı’nın ardından kürsüye gelen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasında özetle şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye Cumhuriyeti’nin temelinde her bir vatandaşın hakkını korumayı amaç edinen bir ruh vardır. Son anayasa değişikliği ile TBMM kendi yetkilerini kısıtlamış kuvvetler ayrılığı ilkesi fiilen ortadan kalkmıştır. TBMM’nin yetkileri kısıtlanmış denetimsiz bir yürütme organı yaratılmıştır. Cumhurbaşkanı kararnameler yoluyla Meclis’in yasama yetkisini ortak olmuştur. Partili cumhurbaşkanı devleti ve milleti temsil etmek yerine belli siyasi görüşün temsilcisi haline dönmüştür. Tek kişiye parlamentoyu fesih yetkisi verilmiştir. Meclis’in bütçe hakkı fiilen elinden alınmıştır.”

Buldan kürsüye çıkınca Erdoğan salonu terk etti

Fotoğraf: BBC Türkçe

Daha sonra kürsüye HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan geldi.

BBC Türkçe muhabiri Ayşe Sayın’ın Twitter üzerinden yaptığı paylaşıma göre, Buldan kürsüye çıkınca AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Genel Kurul’dan ayrıldı.

Ayşe Sayın, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genel Kurmay Başkanı Yaşar Güler ve bazı bakanların da Erdoğan’a eşlik ettiğini aktardı.

Buldan: Planlı bir linç saldırısı düzenlendi

Konuşmasında tecridin kaldırılması talebiyle sürüdürülen açlık grevlerine değinen Buldan, “100 yılın sonunda bu ülkede bir kadın vekil ve yüzlerce insan temel hak ve özgürlükler için, hukuk için bedenini açlığa yatırmışsa, tek çıkarımız bedenimiz açlığımız olmuşsa bu devletin 100 yıllık aklını, 100 yıllık pratiklerini ve geldiği son noktanın sorgulaması gerekir” dedi ve CHP lideri Kılıçdaroğlu’na yönelik saldırıya ilişkin şöyle konuştu:

“Sayın Kılıçdaroğlu’na örgütlü, planlı bir linç saldırısı düzenlendi. Yeni bir Madımak denemesi yapıldı. Bu karanlık saldırıyı normal bir protestoymuş gibi meşrulaştırmaya çalışan resmi ağızların tavrı hukuk dışılığın geldiği noktayı gösteriyor. Bir ülke nasıl bu hale gelebilir? Getirilebilir? İktidar uğruna toplumun arasına nefret tohumu ve kötülük ekenler, kendinden olmayanı terörist ilan edenler, bu ülkeyi çok tehlikeli bir yere doğru sürüklüyor. Halkları karşı karşıya getirmeye çalışan bu tuzağa karşı herkesin dikkatli ve uyanık olması gerekir.”

Erdoğan: Şehit cenazesine giderken dikkat etmeniz gerekir

Genel Kurul’u terk eden Erdoğan, gazetecilere yaptığı açıklamada Kılıçdaroğlu’na yapılan saldırıyla ilgili “cenazeye giderken dikkat etmeniz gerekiyor” yorumunda bulundu.

Erdoğan, “Şehit cenazesine giderken ben de soruyorum. Burada artık bir gaz sıkışması var. Bunları istismar şeyine dönüştürmenin de bir anlamı yok. Dikkat etmek gerekiyor. Ben de bir cenazeye giderken soruyorum, gidişim orayı rahatsız eder mi diye” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu’na saldırı

Irak sınırında güvenlik güçleriyle PKK arasında çıkan çatışmada yaşamını yitiren sözleşmeli er Yener Kırıkçı’nın cenaze törenine katılmak üzere Ankara’nın Çubuk ilçesine giden CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, katıldığı cenaze töreninde saldırıya uğradı.

Cenazede önce Kılıçdaroğlu’nu yuhalayan bir grup, sonrasındaki arbedede Kılıçdaroğlu’na saldırdı.

CHP lideri olayın ardından bir eve götürülerek, polis korumasına alındı. Saldırgan grup, Kılıçdaroğlu’nun götürüldüğü evin de çevresini sardı. Bazı kişilerin binaya taş attığı görüldü.

Kılıçdaroğlu saatler sonra zırhlı araç ile saldırgan grubun bulunduğu bölgeden uzaklaştırıldı.

Saldırıyla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılırken, gözaltına alınan dokuz kişiden sekizi serbest bırakıldı, Kılıçdaroğlu’na yumruk atan Osman Sarıgün’ün gözaltı süresi uzatıldı.


Kılıçdaroğlu’na saldırıya ilişkin Erdoğan’dan ilk açıklama

Kılıçdaroğlu’na saldırı: Osman Sarıgün’ün gözaltı süresi uzatıldı