Ana SayfaToplumsal CinsiyetMersin’de polis bir trans kadını hem darp etti hem şikayetçi oldu

Mersin’de polis bir trans kadını hem darp etti hem şikayetçi oldu

HABER MERKEZİ – Mersin’de polis bir trans kadına önce biber gazı sıkıp, darp etti ardından da kadından şikayetçi oldu.

Mersin’de polis, önceki gece yolda yürüyen Işıl isimli bir trans kadını, durdurarak kimlik sordu.

Kaos GL’de yer alan habere göre kimliğini çıkardığı sırada polis Işıl’a, “Utanmıyor musun? Sen erkeksin, kadın gibi niye giyindin” dedi.

Polisin transfobik ifadelerini kayıt altına almak isteyen Işıl’a biber gazıyla saldıran polis, kadını darp etti.

Ardından polis tarafından MTSO Mağazalar Polis Merkezi Amirliği’ne götürülen Işıl, ifadesi alınmadan uzun bir süre bekletildi.

Işıl’ın buradan aradığı Mersin 7 Renk LGBTİ+ Dayanışma Derneği Genel Koordinatörü Yağmur Arıcan, karakola gelerek yapılanın hukuksuz olduğunu söyledi.

Polis, hastaneye sevk edilen ve darp raporu alan Işıl hakkında “hakaret” ve “görevli memura direnme” iddiasıyla şikayetçi oldu.

Işıl, savcılıkta alınan ifadesinin ardından serbest bırakılırken, olay anına ait görüntü kayıtlarının inceleneceği belirtildi.

‘Trans kadınlara yönelik genel bir tecrit var’

Mersin’de trans kadınlara yönelik sistemli bir saldırı olduğunu kaydeden Yağmur Arıcan, “Genel bir tecrit havası var” dedi ve ekledi:

“Trans kadınlar kapılarının önünden hukuki bir dayanak olmaksızın gözaltına alınıyor. Aslında resmî olarak biz gözaltı da değil, alıkoyma işlemi söz konusu. Trans kadınlar isyanda. Artık bıçak kemiğe dayandı. Her gün derneğe yeni bir saldırı ve şiddet haberi geliyor.”