Ana SayfaÇalışma YaşamıMeslek örgütleri ve sendikalardan Netflix dizisi ‘Atiye’deki iş cinayetine ilişkin ortak açıklama

Meslek örgütleri ve sendikalardan Netflix dizisi ‘Atiye’deki iş cinayetine ilişkin ortak açıklama

HABER MERKEZİ – ‘Atiye’ isimli Netflix dizisinin setinde iş cinayeti sonucu hayatını kaybeden Hasan Karatay’ın ölümüne ilişkin sinema ve televizyon meslek örgütleri ile sendikalardan ortak açıklama yapıldı. Açıklamada, olay anında sette ne sağlık personeli ne de iş güvenliği uzmanı bulunduğu belirtilerek, “Yapımcı tarafından sigortalandığımız, işçi sağlığı ve güvenliği koşullarının sağlandığı bir çalışma ortamı istiyoruz” denildi.

OG Medya’nın yapımcılığını üstlendiği ‘Atiye’ isimli Netflix dizisinin setinde çalışan Hasan Karatay, merdivenlerden düşerek ağır yaralanmış ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirmişti.

Karatay’ın ölümünü duyuran Sinema Televizyon Sendikası, Karatay’ın sigortasız çalıştırıldığını ve sette iş güvenliği önlemlerinin alınmadığını açıklamıştı.

Sinema ve televizyon meslek örgütleri ile sendikalardan da konuya ilişkin ortak bir basın açıklaması yapıldı.

Açıklamada, Hasan Karatay’ın ölümüyle sonuçlanan iş cinayetinin araştırılması talep edildi.

Sinema Oyuncuları Meslek Birliği (BİROY), Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği (ÇASOD), İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG Meclisi), Kamera Asistanları Derneği (KAD), Oyuncular Sendikası, Sinema TV Sendikası ve Sinema Emekçileri Sendikası (SİNE-SEN) tarafından yayınlanan ortak açıklamada kaydedilenler ve talepler şöyle:

  • Olay anında sette iş güvenliği uzmanı ve sağlık personeli olmadığı için ilk müdahale ekip arkadaşları tarafından yapılmış, daha sonra 112 acil servis aranmıştır.
  • OG Medya yetkililerine ilettiğimiz toplantı talebini yineliyoruz. Söz konusu projenin yapımcılığını üstlenen OG Medya ve Netflix Türkiye’den, yaşanan acı olaya ilişkin kamuoyuna derhal ‘detaylı’ bir açıklama yapmasını talep ediyoruz. Ayrıca sette, kazandan sonra dahi ‘tam zamanlı’ iş güvenliği uzmanı istihdam edilmediğine dair iddialara da OG Medya acilen cevap vermelidir.
  • İçinde dizide görev alan bazı oyuncu arkadaşlarımızın da bulunduğu kişilerin, kamuoyuna yansıyan bu acı olayın ‘kader’ veya ‘kendi hatası’ şeklinde yansıtması bizleri derinden üzmüştür. Bu açıklamalar yapımcının kazadaki sorumluluğunu, iş arkadaşımızın güvencesiz ve sigortasız çalıştırıldığını gerçeğini gizleyemez.
  • Ciddi tehlikeler ve riskler barındıran, binlerce ‘iş kazası’ yaşanan setlerde, yapım şirketlerinin büyük sorumluluğu vardır.
  • Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, setlerde ‘İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği’ önlemlerini almayan yapım şirketlerine ciddi ve caydırıcı yaptırımlar uygulamalıdır.
  • Set öncesi ve sırasında çalışma ortamında bulunan işçilerin yani bizlerin, yapımcı tarafından sigortalandığımız, işçi sağlığı ve güvenliği koşullarının sağlandığı bir çalışma ortamı istiyoruz.