Ana SayfaToplumsal CinsiyetOHAL’de ilan edilmişti: Ankara’da LGBTİ+ etkinlik yasağı kaldırıldı

OHAL’de ilan edilmişti: Ankara’da LGBTİ+ etkinlik yasağı kaldırıldı

HABER MERKEZİ – İstinaf Mahkemesi, Ankara Valiliği’nin Kasım 2017’de OHAL Kanunu’na dayanarak ilan ettiği süresiz LGBTİ+ etkinlik yasağını kaldırdı. Valiliğin, OHAL’in ardından İl Emniyet Müdürlüğü’ne yolladığı yasak kararına ilişkin ise yargı süreci devam ediyor.

Ankara Valiliği, 18 Kasım 2017 tarihinde LGBTİ+ etkinliklerinin süresiz olarak yasaklandığını duyurmuştu.

Olağanüstü Hal (OHAL) Kanunu’na dayandırılarak ilan edilen kararın gerekçeleri arasında ‘genel sağlığın ve ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunmasını tehlikeye düşürebileceği’ gösterilmişti.

Bunun üzerine Kaos Gey ve Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği (Kaos GL) kararı yargıya taşımıştı.

Yasak kaldırıldı

Ankara Bölge İdare Mahkemesi 12. İdari Dava Mahkemesi, Kaos GL Derneği’nin istinaf başvurusu üzerine Ankara Valiliği’nin süresiz etkinlik yasağı kararını inceledi.

İstinaf Mahkemesi, OHAL’de ilan edilen yasağın süre bakımından sınırsız olduğunu ve yasaklanan eylemlerin niteliğine ilişkin bir sınırlama ve belirlilik olmadığını belirtti.

Mahkeme, etkinliklere dönük bir tehdit varsa yasaklamak yerine kolluk tedbirleri alınması gerektiğini belirterek yasağın hukuka uygun olmadığına ve kaldırılmasına karar verdi.

“Geç ama çok önemli bir karar”

Mahkemenin bu kararını Kaos GL Derneği’nden avukatlar Hayriye Kara ve Kerem Dikmen KaosGL.org’a değerlendirdi.

Avukat Kara, yasağın kaldırılmasının yanı sıra devletin LGBTİ+’ların temel hak ve özgürlüklerini tanıma ve koruma yükümlülüğü olduğunun mahkeme tarafından da kabul edildiğini söyledi.

Avukat Dikmen ise yasağın kaldırması kararına ilişkin “Geç bir karar ancak çok önemli. Mahkeme, OHAL’de dahi böyle bir yasak getiremezsin, neyi yasakladığını açıkça belirtmen gerekir, senin görevin etkinliği yasaklamak değil üçüncü kişilerin saldırısını engellemek için önlemler almak’ demiş oldu” şeklinde konuştu.

Diğer yasak kararına ilişkin yargı süreci devam ediyor

Öte yandan OHAL kaldırılmasına rağmen Ankara Valiliği’ne bağlı Hukuk İşleri Şube Müdürlüğü’nün aynı gerekçelerle 3 Ekim 2018 tarihinde İl Emniyet Müdürlüğü’ne ilettiği yasak kararına ilişkin yargı süreci devam ediyor.

Kaos GL Derneği bu yasağı da yargıya taşımıştı. Ankara 2. İdare Mahkemesi “davacı dernek açısından hukuki sonuç doğurmadığı, hak ve menfaatlerini ihlal edici nitelikte olmadığı” gerekçesiyle davayı incelemeden reddetmişti.

Bunun üzerine Kaos GL Derneği kararı istinaf etti. İstinaf sonucu bekleniyor.

Avukat Hayriye Kara, yargı sürecindeki yasak kararına ilişkin de şöyle konuştu:

“3 Ekim 2018’de Ankara Valiliği’nin Emniyet’e ilettiği yasak kararı, OHAL’de ilan edilen yasak ile tamamen aynı gerekçelere dayanıyor. Aynı şekilde süresiz ve genel bir yasaklama kararı öngörülüyordu. Bu sebeple şu an istinafta olan o yasak kararına ilişkin emsal olabilecek bir karar verdi bölge idare mahkemesi.”