Ana SayfaGüncelÖzgür Gündem davası: Aykol’a 3 yıl 9 ay, sekiz kişiye 1 yıl 3’er ay hapis cezası

Özgür Gündem davası: Aykol’a 3 yıl 9 ay, sekiz kişiye 1 yıl 3’er ay hapis cezası

HABER MERKEZİ – Kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak amacıyla başlatılan ‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’ kampanyasına katıldıkları için yargılanan 13 gazeteci ve yazarın davası görüldü. Gazetenin eski Eş Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol da dahil pek çok kişiye 1 ila 4 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak amacıyla başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katılan 13 gazeteci ve yazarın ‘örgüt propagandası’ suçuyla yargılandığı davanın 11. duruşması İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Faruk Eren, Ertuğrul Mavioğlu, Celalettin Can, İhsan Çaralan, Celal Başlangıç, Fehim Işık, Dilşah Kocakaya, Öncü Akgül, Hüseyin Aykol, Ömer Ağın, Veysel Kemer, Mehmet Şirin Taşdemir ile Yüksel Oğuz’un yargılandığı duruşmayı gazeteci ve HDP milletvekili Ahmet Şık, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu, yazar Nevzat Onaran ve çok sayıda gazeteci izledi.

Duruşmada konuşan avukat Özcan Kılıç, bu kişilerin destek amaçlı 1 günlüğüne gazeteye katkıda bulunduklarını hatırlatarak, “Basın Kanunu’na göre cezai sorumlulukları yoktur” dedi.

Kılıç, dosyadaki özensizlikleri dile getirerek, yargılama sürecinde verilen ifadelerin dosyaya eklenen belgelerin dikkate alınmadığını ve savcının mütalaasında iddianameyi tekrar ettiğini söyledi.

‘Gündem’i koruyamazsak basın özgürlüğünü savunamayız’

Sanıklardan Faruk Eren, 30 yıldan fazladır gazetecilik yaptığını belirterek, Özgür Gündem’in basın tarihindeki önemine değindi.

“DİSK Basın-İş Sendikasının genel başkanıyım. Eğer Özgür Gündem’i koruyamazsak basın ve ifade özgürlüğünü savunamayacağımızı biliyordum. O nedenle ilk nöbetçi yayın yönetmenlerinden biri oldum. Ne yazık ki başarılı olamadık. Özgür Gündem artık yok. Biz aslında mesleğimizi savunuyoruz. Sizden de talebim mesleğinizi, hukuku ve adaleti savunmanızdır.”

Mahkeme başkanı Murat Özer ise kararı açıklarken, “Geçici olarak sorumlu yayın yönetmenliği yapan sanıkların sorumluluğunu biz kabul ettik” dedi.

1 ila 3 yıl arasında hapis cezaları

Köşe yazıları ve ‘hedef gösterme suçu’ndan beraat eden Hüseyin Aykol, ‘basın yoluyla propaganda’ iddiasıyla çeşitli indirim ve artırmalarla birlikte 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Nöbetçi yayın yönetmenliği nedeniyle yargılanan Faruk Eren, Ertuğrul Mavioğlu, Fehim Işık, Celal Başlangıç, Öncü Akgül ve İhsan Çaralan 1 yıl 3’er ay hapis cezasına çarptırılırken, cezalar ertelendi.

Celalettin Can’a verilen 1 yıl 3 ay hapis cezası ise ertelenmedi.

Cezaevinden gönderdikleri mektup nedeniyle yargılanan Mehmet Şirin Taşdemir, Ömer Ağın, Veysel Kemer, Yüksel Oğuz beraat ederken, Dilşah Kocakaya 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı ve cezası ertelenmedi.


Bu haber Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nden derlenmiştir.