Ana SayfaGüncelRecep Hantaş’ın öldürülüşü: Emniyetin görüntü çözümlerine göre de ‘ikaz’ yapılmamış

Recep Hantaş’ın öldürülüşü: Emniyetin görüntü çözümlerine göre de ‘ikaz’ yapılmamış

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da polis tarafından vurularak öldürülen Recep Hantaş’ın ölümüne ilişkin Valilik açıklaması, olayın tek tanığının ardından emniyetin olay anına ait kameralardan elde ettiği görüntü çözümleriyle de çelişti. Valiliğin ‘dur’ ihtarına uyulmadığı yönündeki açıklamasına karşın görüntü çözümleri Hantaş’ın ateş açıldıktan sonra koşmaya başladığını ortaya koyuyor.

Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde bulunan Sümerpark civarında, 14 Nisan Pazar günü sabah saatlerinde 20 yaşındaki Recep Hantaş polisin silahından çıkan kurşunla yaşamını yitirmişti.

Diyarbakır Valiliği, ‘yüzleri maskeli iki şahıstan’ biri olduğunu iddia ettiği Hantaş’ın “‘dur’ ihtarına uymadığı gerekçesiyle” vurulduğunu duyururken, olayın tek tanığı R.Y. herhangi bir ikaz yapılmadan ateş açıldığını söylüyor.

Recep Hantaş’ın ağabeyi Efe Hantaş da polisin kendilerine kardeşinin ‘yanlışlıkla vurduğunu’ söylediğini belirtiyor.

Gözaltına alınıp mahkemeye sevk edilen iki polisten biri tutuklanırken, olayla ilgili yürütülen soruşturma sürüyor.

Son olarak Valilik açıklaması, bizzat emniyet tarafından yapılan görüntü çözümleriyle çelişti.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre emniyetin yaptığı görüntü çözümlerinde, Hantaş’ın ateş açılmasından sonra koşmaya başladığı ve ardından polis K.B. tarafından kendisine ateş edildiği belirtildi.

Görüntü çözümleri

Görüntüler, Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) kameralarından alınma.

Olay anına ilişkin bu görüntüler, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube ekipleri tarafından incelendi, dökümleri ise dava dosyasına konuldu.

Olayı gören “054G” kodlu kameranın olay anını en net gördüğüne yer verilen görüntü inceleme tutanağındaki ifadeler göz önüne alındığında, görüntülerin iki noktada Diyarbakır Valiliği’nin açıklamasıyla çeliştiği görülüyor.

Diyarbakır Valiliğinin ‘yüzleri maskeli iki şahıs’ açıklamasına rağmen görüntü dökümü şu ifadelerle anlatılıyor:

“Saat 03.19:45’te R.Y. ve Recep Hantaş isimli şahıslar görüntüye girmiş, park içinde bir bankta birlikte oturdukları, R.Y. isimli şahsın kapüşonlu koyu renk kıyafetli olduğu, Recep Hantaş isimli şahsın kol ve omuz kısmı beyaz çizgili kapüşonlu kıyafetinin olduğu ve yüz kısmının atkı tarzı bir bez ile kapalı olduğu ve yüz kısmının görünür olmadığı görülmüş.”

Öte yandan iki ekibin bölgeye intikal ettiği, ilk ateşin polis R.E. tarafından 03.26:34’te açıldığı belirtilerek, Recep Hantaş’ın ilk atıştan 4 saniye sonra koşarak görüntüye girdiği belirtiliyor.

Recep Hantaş / Fotoğraf: MA

İnceleme tutanağında, görüntüye sonradan girdiği tespit edilen Recep Hantaş’a, olay sonrası tutuklanan TEM Şubesi polisi K.B.’nin ateş ettiği kaydediliyor ve Hantaş’ın iki saniye sonra yere düştüğü ifade ediliyor:

“Maktul Recep Hantaş kameranın görüş açısında tenis kortunun tel örgülü kısmına doğru koştuğu sırada bulunduğu alanın karanlık nokta olduğu ve saat 03.26:49-03.26:50’de yere düştüğü anlaşılmış.”

Görüntü kayıtlarında yer alan bu detay, Diyarbakır Valiliğinin “dur ihtarı yapıldığı, şahısların personelin üzerine doğru koştuğu” yönünde açıklamasının gerçeği yansıtmadığını ortaya koyuyor.

Ayrıca gözaltına alınan iki polisten biri olan ve çıkarıldığı mahkemece tutuklanan polis K.B.’nin mahkemedeki ifadesi ile çelişiyor.

K.B., söz konusu ifadesinde, Hantaş’ın kendisinin üzerine geldiği, kendisinin de ateş etmesinden sonra Hantaş’ın ateşten korunmak için arkasını dönüp koştuğunu ve bir el daha ateş ettiğini söylemişti. Ancak K.B., havaya ateş ettiğini savunmuştu.

Valilik ne demişti?

Diyarbakır Valiliği’nin Recep Hantaş’ın ölümüne ilişkin yaptığı açıklamada şunlar kaydedilmişti:

“14.04.2019 günü saat 03.20 sıralarında Diyarbakır ili Yenişehir ilçesi Sümer Park içerisine yüzleri maskeli 2 şahsın girdiği yönünde alınan 155 ihbarına istinaden ekiplerimizce park içerisinde yapılan araştırma sırasında 2 şahsın görevlilerimizin üzerine doğru koşarak gelmesi üzerine ‘dur’ ihtarı yapılmış, ihtara uyan R.Y. isimli şüpheli şahıs teslim olmuş ancak diğer şüpheli şahıs R.H. kaçmaya devam etmiş, durması için uyarı atışı yapılmış ancak şüpheli şahıs durmamış ve vurularak etkisiz hale getirilmiştir.

“R.H. isimli şahsın yapılan Uyap sorgusunda hırsızlık, resmi belgede sahtecilik, başkalarına ait kimlik bilgilerini kullanma, basit yaralama, konut dokunulmazlığını ihlal suçlarından çok sayıda kaydı olduğu anlaşılmıştır.

“R.Y. isimli şahsın yapılan Uyap sorgusunda Pkk/Kck Terör Örgütüne Üye olmaktan, şahıs iş yerinden ve kurumdan hırsızlık, kasten yaralama, kullanmak için uyuşturucu madde bulundurma, kayıp şahıs ve Terör Örgütü Propagandası Yapmak suçlarında kaydının olduğu anlaşılmıştır.

“Olay yerinde yapılan incelemede; Maktülün yakınında 1 adet Kuru Sıkı Tabanca, Boş Kovanlar, Nüve ve Gömlek parçaları elde edilmiştir.”


Diyarbakır’da Recep Hantaş’ın öldürülüşü: Aileden suç duyurusu, İHD’den açıklama

Recep Hantaş’ın öldürüldüğü anın tek tanığı: İkaz yapılmadı

Recep Hantaş’ın öldürülüşü: Bir polis tutuklandı, Valilik’ten açıklama

Diyarbakır’da polis bir kişiyi öldürüp ‘yanlışlıkla oldu’ dedi, aile inanmıyor: Tehdit edilmişti

Previous post
Madonna'nın yeni albümünden ilk şarkı: 'Medellín'
Next post
'Sefalet Endeksi': Türkiye sıralamada 4'üncü sırada