Ana SayfaGüncelS-400 restleşmesinde ABD’den uyarı: Türkiye seçim yapmalı

S-400 restleşmesinde ABD’den uyarı: Türkiye seçim yapmalı

HABER MERKEZİ – ABD Başkan Yardımcısı Pence, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alma planıyla ilgili Ankara’ya uyarıda bulunarak, “Türkiye mutlaka bir seçim yapmalı” dedi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise konuyla ilgili olarak, “İş bitti, geri adım atmayacağız” diye konuştu.

ABD ile Türkiye arasındaki S-400 hava savunma sistemi konusundaki restleşme devam ediyor.

Son olarak Washington’da NATO’nun kuruluşunun 70. Yıldönümü çerçevesinde düzenlenen toplantıda konuşan Başkan Yardımcısı Mike Pence, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alma planıyla ilgili Ankara’ya uyarıda bulundu.

Türkiye’ye S-400 konusunda geri adım atma çağrısı yapan Pence, “Türkiye’nin S-400 alımı NATO’ya çok büyük risk arz ediyor. Eğer Türkiye S-400 alımına devam ederse F-35 programından çıkarılma riskiyle karşı karşıya kalır. Türkiye mutlaka bir seçim yapmalı” dedi.

Çavuşoğlu: Geri adım atmayacağız

Bu açıklamaların akabinde ABD’de temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Washington’da düzenlenen bir başka toplantıda yaptığı açıklamada Türkiye’nin S-400 konusunda kararlı olduğu mesajını verdi.

Çavuşoğlu konuyla ilgili olarak, “İş bitti, geri adım atmayacağız” ifadelerini kullandı.

Pence uyarılarını yineledi

Mike Pence

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun bu sözlerinden kısa bir süre sonra ise ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Twitter üzerinden bir mesaj paylaştı.

Pence, “Türkiye bir tercih yapmak zorunda. Tarihteki en başarılı askeri ittifakta kritik öneme sahip bir ortak olarak mı kalmak istiyor? Yoksa, ittifakımızı sarsacak pervasız kararlar alarak bu birlikteliğin güvenliğini riske mi atmak istiyor?” diye yazdı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı: ABD kararını vermeli

Karşılıklı açıklamalar sırasında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise Twitter üzerinden İngilizce yağtığı paylaşımda, “ABD kararını vermeli. Türkiye’nin dostu olarak mı kalmak istiyor yoksa teröristlerle el ele verip NATO müttefikinin düşmanlarına karşı savunmasını zayıflatarak dostluğumuzu riske atmak mı?” dedi.

Çavuşoğlu-Pompeo görüşmesi

Öte yandan Washington’da çeşitli temaslarda da bulunan Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’yla da bir araya geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yarım saat süren Çavuşoğlu-Pompeo görüşmesine ilişkin yapılan açıklamada, Mike Pompeo’nun, Suriye’nin kuzeydoğusuyla ilgili devam eden müzakerelere verdiği desteği ifade ettiği ancak bölgedeki tek taraflı askeri harekatın olası yıkıcı sonuçları konusunda Türkiye’yi uyardığı belirtildi.

Pompeo, Serkan Gölge’nin de aralarında bulunduğu ABD vatandaşlarının ve Türkiye’deki yerel konsolosluk çalışanlarının haksız yere tutuklandığını savunarak, davaların hızla çözülmesini istedi.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ayrıca, Türkiye’nin S-400 alması konusundaki endişelerini de dile getirdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy ise söz konusu açıklamaya ilişkin bir soruya verdiği yazılı cevapta, “ABD Dışişleri Bakanlığı’nca yapılan ve görüşmeden önce kaleme alındığı aşikar olan açıklamanın, görüşmenin içeriğini yansıtmadığı gibi, görüşmede gündeme dahi gelmeyen hususlara yer verdiği görülmektedir” dedi.

Daha önce yapılan görüşmelerde de benzer sorunlarla karşılaşıldığını hatırlatan Aksoy, “Bu gibi açıklamaların daha özenli olarak yapılması ve özellikle görüşmede yer almayan hususlara yer verilmemesi, aramızdaki müttefiklik ilişkilerinin doğal bir gereğidir” ifadesine yer verdi


Amerika’nın Sesi, Sputnik, BBC Türkçe