Ana SayfaGüncelŞalom Sinangogu’na saldırı davası: Kürşat Mican’a 1 yıl hapis cezası

Şalom Sinangogu’na saldırı davası: Kürşat Mican’a 1 yıl hapis cezası

HABER MERKEZİ – İstanbul’daki Neve Şalom Sinagogu’na 2 yıl önce düzenlenen saldırıyı organize eden Kürşat Mican, yargılandığı davada ‘hürriyeti engelleme’ ve ‘azmettirme’ suçlarından beraat ederken, ‘kin ve düşmanlığa tahrik’ten 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ayrıca mahkeme Mican’a başka bir davadan verilen 6 yıl hapis cezasının da uygulanmasına karar verdi.

İstanbul Beyoğlu’nda bulunan Neve Şalom Sinagogu’na 21 Temmuz 2017’de saldırı düzenlenmişti.

Saldırıya ilişkin açılan davanın ikinci duruşması Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde yapıldı.

Saldırıyı organize eden ve dönemin Alperen Ocakları İstanbul İl Başkanı Kürşat Mican, tutuksuz yargılandığı davanın duruşmasında hazır bulundu.

Sinagoga taş atan kişilerin kendi üyeleri olmadığını iddia eden Mican, “Normal koşullarda bu tip gösterilerde güvenlik güçleri olay mahallinde bulundukları halde bu olayda yoklardı” dedi ve beraatını istedi.

‘Sinagog’ta görevli memurlar etkisiz hale getirilmiş’

Ardından suç duyurusunda bulunanların avukatı Eren Keskin ise şunları söyledi:

“Neve Şalom Sinagogu daha önceden meydana gelen olaylardan dolayı sürekli 2 polis memuru tarafından korunmaktadır. Olay tarihinde sanığın içerisinde yer aldığı grubun Sinagog’da görevli memurları etkisiz hale getirdiği bilgisi bize gelmiştir. Bu konuda polis memurlarının etkisiz hale getirilip getirilmediği hususu sorulsun. Ayrıca grubun ne şekilde örgütlenip olay yerine geldiği sorulsun.”

Eren’in sözlerine cevap veren Mican, polislere müdahale etmediklerini öne sürerek, “Polisleri görmedik. Ayrıca olaydan bir gün önce sosyal medya üzerinden kamuoyu açıklaması yapacağımızı duyurarak olay mahalline yakın bir yerdeki otopark olduğu yerde toplanıp olay mahalline gittik. Daha önce de benzer mahiyette eylem yapmıştık” dedi.

Beraat ve hapis cezası

Konuşmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Kürşat Mican’ın “üzerine atılı halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit suçu ile inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engellemeye azmettirme suçlarının yasal koşulları oluşmadığından CMK’nin 223/2-a maddesi uyarınca beraatına” karar verdi.

Mahkeme, Mican’ın “İbadethanelere ve mezarlıklara zarar vermeye azmettirme” suçundan da beraatına hükmetti.

Ancak mahkeme, Kürşat Mican’ı “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek suçundan” 1 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Mican’ın daha önce Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 6 yıl hapis cezasına mahkum edildiği belirtilen mahkeme kararında, “İnfazı tarihinden itibaren 5 yıl geçmeden sanığın yeniden kasıtlı suç işlediği anlaşıldığından hakkında TCK’nin 58/1 maddesi gereğince tekerrür hükmünün uygulanması”na hüküm edildi.

Kararda ayrıca, sanık hakkında mükerrirlere özgü infaz rejiminin ve cezanın infazından sonra denetimli serbestlik tedbirinin uygulanmasına hükmedildi.

Alperen Ocakları’nın bir önceki dönem İstanbul İl Başkanlığını yapan Kürşat Mican, 21 Ekim 2018 tarihinde görevinden alınmış ve Alperen Ocakları vakfıyla bağı kesilmişti.

Previous post
Niğde'de üç günde yaklaşık bin 300 kişi hastaneye başvurdu
Next post
Seçimin 16 gün ardından: AKP'den İstanbul için 'seçim yenileme' talebi