Ana SayfaGüncelSeçimin 15 gün ardından: Maltepe’de oyların yeniden sayımı sürüyor

Seçimin 15 gün ardından: Maltepe’de oyların yeniden sayımı sürüyor

HABER MERKEZİ – 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerin üzerinden tam 15 gün geçti ancak AKP’nin itirazı nedeniyle İstanbul’da sonuçlar kesinleşemiyor. Maltepe’de yeniden sayım işleminin tamamlanması beklenirken CHP’nin ifadesiyle AKP’nin engellemeleri dolayısıyla bu sayım da uzamış durumda. Öyle ki AKP ‘olağanüstü itiraz’ yöntemini kullanarak İstanbul seçimlerinin yenilenmesini istiyor. Öte yandan “KHK’li seçilmişler” kararı karşısında HDP tepkili, itirazları var. Seçimin ardından devam eden sıcak tartışmaları, günün öne çıkan gelişmelerini canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


19:15 | İmamoğlu: Bu seçimin sonucu yarın bağlanacak

Fotoğraf: AFP

Resmi olmayan sonuçlara göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen CHP adayı Ekrem İmamoğlu, Bakırköy’de halka hitap etti, YSK’ye partisinin Maltepe’de yeniden sayımla ilgili itirazını kabulü için teşekkür etti.

“Yarın sayım işi biter. Bu seçimin sonucu yarın bağlanacak” diyen İmamoğlu, şunları söyledi:

“Yüksek Seçim Kurulu bu süreçte kararını en hızlı şekilde vererek demokrasimize, birliğimize, beraberliğimize hizmet etmelidir. Yüksek Seçim Kurulu’na güveniyoruz. Tarihi sorumluluğunu sadece ve sadece hatırlatıyoruz.”

Yüksek Seçim Kurulu, CHP’nin Maltepe’deki yeniden sayımla ilgili yaptığı itirazı kabul etti. YSK’nin “tam kanunsuzluk” gerekçesiyle aldığı bu karar, Maltepe’de ilçe seçim kurullarının ikinci sayımları iptal ettiği 400 sandığın üçüncü kez sayılmayacağı, sadece ikinci kez sayım yapılması beklenen 150 civarında sandıkta sayımın devam edeceği anlamına geliyor.


18:40 | İmamoğlu’ndan Yıldırım’a yanıt: Kendi iddialarını bile anlatamaması bıkkınlığının göstergesi

 

Resmi olmayan sonuçlara göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçilen Ekrem İmamoğlu, 31 Mart yerel seçimleri için AKP’nin aday gösterdiği Binali Yıldırım’ın kendisine yönelik eleştirilerine yanıt verdi.

İmamoğlu, “Görmemişlik yaptık diye beni suçluyor, seçimden yarım gün sonra ‘Gönül belediyeciliği kazandı’ diye afiş asan ben olsaydım, görmemiş ben olurdum” diye konuştu.

Yıldırım’ın seçimlerde ‘usulsüzlük’ olduğu yönündeki açıklamalarını da değerlendiren İmamoğlu, “Kendi iddialarını bile anlatamaması Sayın Yıldırım’ın bıkkınlığının göstergesidir” dedi ve ekledi:

“Binali Bey ‘neden geçersiz oylar benim lehime artmaktadır?’ diye soruyor, ‘Oylarımız sandıkta iç edilmiştir’ diyor. Binali Bey kendi akıl yürütmesini kanıt zannediyor. Yıldırım’ınki büyük bir kibirdir, kaybetme hazımsızlığının da ibaresidir.”


15:56 | YSK kararı: Maltepe’de sandıklar ikinci kez yeniden sayılmayacak

YSK, İstanbul Maltepe’de ilçe seçim kurulları tarafından yapılan sayımların iptal edilmesinin ardından başlatılan yeniden sayımlara ilişkin CHP’nin yaptığı itirazı ele aldı.

Kurul, Maltepe’de şu ana kadar sayılan sandıkların geçerli sayılmasına karar verdi.

CHP’li Barış Yarkadaş’ın bildirdiğine göre Maltepe İlçe Seçim Kurulu’na Sayım Kurulu oluşturma yetkisi de verildi.

Yine Yarkadaş’ın aktardığına göre bu karar, sayılmamış 160 sandık kaldığı anlamına geliyor. Sayımların ise Salı günü, yani yarın sonlanması bekleniyor.


15:35 | CHP Sözcüsü: İktidar oyların sayılmasını istemiyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, İstanbul’da devam eden seçim sonuçları tartışmalarına ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.

“Oyların hızlı sayılmasını engellemek için AKP ve MHP temsilcileri akıl almaz yollara başvuruyor” diyen Öztrak, yeniden sayımın yapıldığı son ilçe olan Maltepe’deki tabloyu şu şekilde anlattı:

“Maltepe’de sayım gecikmeye başlayınca bizim talebimizle sayım terminal sayısı 2’den 12’ye çıkarılmıştı ve bu terminallerde yeniden sayım hakim ve parti temsilcilerinin denetimi ve gözetimi altında yapılıyordu. Ancak AKP ve MHP’nin derdi yeniden sayım değil, süreci uzatmak. Bu yüzden YSK temsilcileri bunu aksatmak için dün akşam yine çaba içindeler. Terminallerdeki sayımın durdurulmasını ve yapılmış olan sayımın yeniden yapılmasını talep ettiler. 400 kadar sandıkta sayım yapılmış, bunu görmezden gelin, bunu yeniden sayalım dediler.

“İlçe seçim kurulu tarafından Maltepe’de alınan karara bakıyoruz nasıl alınmış diye memur üyeler AKP ve MHP’li üyelerle birleşmişler, 5’e karşı 2 oyla bu kararı almışlar. Şimdi burada bir şey hatırlatmak istiyorum, oy sandıklarında şöyle böyle usulsüzlük yapıldı diyorlardı, sandık kurulları da böyle oluşuyor işte. Memurlar iktidar partileriyle hareket ediyor, dolayısıyla bugüne kadar öne sürülen sandıklarda o şu bu yapıldı hile yapıldı iddialarının hiçbiri doğru değil.”

“Maltepe’de yeniden sayılması istenen halihazırda sayılmış olan 400 kadar sandık vardır. Bunların yeniden sayılmasını istemek işi yokuşa sürmektir. Saray ittifakının gerçek hedefinin oyların sayılması olmadığını ortaya koymaktadır. Şimdi de biz itirazımızı yaptık, kurul bugün kararımızı görüşecek. İktidar oyların sayılmasını istemiyor. İktidarın derdi rantı üzerinden siyaset yapmaya alıştığı İstanbul’u bırakmamak. İktidarın derdi İstanbul seçimlerini bahane ederek ekonomik krizi unutturmak. Devletin çalışanlarına ürettirdiği sahte kâğıtlarla sandıkta kaybettiği seçimi masa başında çalmaktır.”

Öztrak sözlerine “Oy namustur dokundurtmayız, kazandığımız seçimi de kimseye çaldırtmayız” ifadeleriyle devam etti ve ekledi: “İstanbul büyükşehir belediye başkanı Ekrem İmamoğlu’dur, nokta. YSK da daha fazla iktidarın şımarıklığına izin vermemelidir.”


15:25 | Yıldırım: Oyların sandıkta iç edilmesinin önüne geçmeye çalışıyoruz

AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Binali Yıldırım, İstanbul’da devam eden seçim sonucu tartışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Başta 29 bin olarak açıklanan rakamlar 12 bin seviyesine gerilemiştir” diyen Yıldırım, “Vatandaşın verdiği oyun sandıkta iç edilmesinin önüne geçmeye çalışıyoruz” dedi ve ekledi:

“İki aday birbirine yakın oy aldığı halde neden aradaki fark benim lehime artmaktadır? Yanlışlık varsa her iki aday için de olması icap eder ve sandıktaki düzeltmelere ihtiyaç kalmaz. Bu oyların sandıkta iç edildiğini gösteriyor. Bizim oylarımız karşı adaya yazılmış, bunlar bizim tespit ettiklerimiz. CHP bütün oyların sayılmasına izin verse mutlaka bu seçimin sonucu böyle olmayacaktı, bu fark kapanacaktı.”

Yıldırım ayrıca “Şaibeler oy hırsızlıklarıyla sınırlı değil, daha birçok yanlışlık var” diye konuştu ve kesinleşmemiş sonuçlara göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçilen Ekrem İmamoğlu’nu eleştirdi.

“Sahtekârlığın son kullanma tarihi olmaz. Sahtekârlık başta yapılmışsa sonuna kadar devam eder. Bu tıbbi ilaç değil, seçmenin oyunu çalmak milada tabi değildir. Bunu da İstanbullu’nun takdirine sunuyorum. Seçimlerin bu şekile gelmesini körükleyen rakip adaydır, yoksa bu itiraz süreçleri her dönemde olmuştur. Sükûnet içinde olmuş ve karar verilmiştir. İki örnek var, biri Mansur Yavaş diğeri Ekrem İmamoğlu. Yavaş, yavaş bir şekilde beklemiş, belgeyi aldıktan sonra görevine başlamıştır. Sorumluluk taşımak bu, devlet umuru bu. Keşke İmamoğlu da bunu yapsaydı. Bu seçim başlı başına murdar olmuş bir seçimdir, murdar bir etin de kavurması olmaz.”


13:45 | İmamoğlu: Süreç artık güvenimizi sarsıyor, YSK son noktayı koymak zorunda

Kesinleşmeyen sonuçlara göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçilen Ekrem İmamoğlu, Esenler Kazım Karabekir Mahallesi semt pazarına yaptığı ziyaret sırasında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

İstanbul’da devam eden itiraz ve oy sayım sürecine değinen İmamoğlu, “YSK bu konuda son noktayı koymak zorundadır, artık bizim güvenimizi sarsmaya başlamıştır bu süreç” diye konuştu.

“Tek derdiniz İstanbul’daki seçim sonuçlanmasın, sonuçlanmayınca ne elde edeceksiniz? Seçimden endişe eden bizdik, süreçten endişe eden bizdik, seçimlerin adil olması konusunda tereddüt eden bizdik; siz tüm yetkililer sahaya çıktınız devlet tüm önlemleri aldı, endişe etmeyin dediniz. YSK bu konuda son noktayı koymak zorundadır, artık bizim güvenimizi sarsmaya başlamıştır bu süreç. YSK vazifelidir, milli bir sorumluluğu vardır. Ya demokrasi sürecine katkı sunacaklar ya da çok kötü bir iz bırakacaklar.”


12:45 | Mardin’de Türk ve Altındağ mazbatalarını aldı: “Bugün halkın iradesinin bir kez daha tecelli ettiği gündür”

Mardin Büyükşehir Belediyesi seçimlerini kazanan HDP’li eş başkanlar Ahmet Türk ve Figen Altındağ, mazbatalarını aldı.

Ardından Türk ve Altındağ ile beraberindeki heyet Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne geçti.

Burada konuşan Türk, belediyeye 2016 yılında atanan kayyumu hatırlatarak, “Bugün halkın iradesinin bir kez daha tecelli ettiği gündür” diye konuştu.

Mardin halkı ve sivil toplum örgütleri ile birlikte çalışma yürütüp, kentte çok şeyin değişmesini umduklarını söyleyen Türk, “Biliyoruz ki belediyede bugün hiç birşey kalmamış. Biz buna rağmen çalışmalarımızı devam ettireceğiz” dedi.

Türk ayrıca “şeffaflık” ve “adil yönetim” vurgusunda bulundu, Altındağ ise kendilerine verilen destek için Mardin halklarına teşekkür etti.


12:10 | Maltepe’de oylar ikinci kez yeniden sayılıyor

İstanbul Maltepe’de 1 ve 2. ilçe seçim kurulları tarafından yapılan sayımların iptal edilmesinin ardından bu sabah 12 sandık kurulu yerine 2 kurulla sayım yeniden başlatıldı.

İptal edilen 400 sandık ile kalan 170 sandıktaki sayım sürüyor. 10 sandıktaki sayım ise tamamlandı.

CHP’li Barış Yarkadaş ise CHP’nin, oyların yeniden sayımına yaptığı itirazın bu sabah YSK toplantısında ele alınacağını söyledi.

Maltepe’de 12 sandık kurulu, toplam 1089 sandıktan 919’undaki oyların tamamını yeniden saymış ve geriye 170 sandık kalmıştı.

Geriye kalan sandıkların sayımının dün gece bitmesi bekleniyordu.


10:45 | CHP’den Maltepe’deki seçim iptaline itiraz

AKP’nin İstanbul’daki seçime itirazı üzerine sandıkları tekrar açılarak sayılan Maltepe’de yeniden oy sayımındaki ilave kurullar ve yaptıkları sayımın iptal edilmesine CHP’den tepki geldi.

CHP kaleme aldığı itiraz dilekçesini Maltepe İlçe Seçimi Kurulu aracılığıyla YSK Başkanlığı’na gönderdi.

Dilekçede, ilçe seçim kurullarının, yeniden sayım yapılan terminallerdeki sayımları iptal etmesi ve terminallerin kapatılması ve yenisinin kurulmaması kararının hukuken yanlış olduğu ifade edildi.

CHP’nin dilekçesinde, bu nedenle Maltepe 1. ve 2. ilçe seçim kurullarının aldığı kararların tümden kaldırılması istendi.

Kurulun aksi kanaatte olması halinde ise seçim sonuçlarının bir an önce netleşmesi ve acele işlerden olan sayım işlemlerinin bir an evvel bitirilebilmesi adına, Maltepe ilçe seçim kurullarında, YSK tarafından sayım işlemi yapabilecek 50’şer ayrı terminalden 100 ayrı terminal kurulmasına karar verilmesi talep edildi.


08:42 | CHP resmi sitesine ekledi: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu

CHP, resmi internet sitesinde yer alan ‘yerel yönetimler‘ bölümüne Ekrem İmamoğlu’nu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak ekledi.

İmamoğlu unvanı ile beraber CHP’nin kazandığı diğer 10 büyükşehir belediyesinin en başına eklendi.


08:09 | Maltepe’de sayım durduruldu, yüzlerce sandık tekrar sayılacak

AKP’nin İstanbul’daki seçime itirazı üzerine sandıkları tekrar açılarak sayılan Maltepe’de yeniden oy sayımındaki ilave kurullar ve yaptıkları sayım iptal edildi.

Kararı Maltepe İlçe Seçim Kurulu verdi, yeniden sayımı yapılan 400 sandık ile ilgili iptal kararı alındı. İptal edilen kurulların saydığı oylar yeniden sayılacak.

Diken’in aktardığına göre süreç adım adım şöyle yürüdü:

  • Maltepe’de haftaiçi yapılan işlemlerde, CHP’liler sayımın ağır işlediği gerekçesiyle kurul sayısının ikiden 12’ye çıkarılmasını talep etmişti.
  • Seçim kurulu bu talebi kabul etmiş, ancak AKP ve MHP’nin yeni kurullara temsilci vermemesi nedeniyle bu kurullarda sayımın yapılamadığı belirtilmişti.
  • Daha sonra alınan kararla birlikte yeni oluşturulan 10 ek kurul dahil toplam 12 kurulda sayıma devam edildi. Yaklaşık 400 sandığın bu 10 yeni kurulda sayıldığı belirtiliyor.
  • Pazar günü akşam saatlerinde AKP ve MHP temsilcilerinin sayım tutanaklarına imza atmaması nedeniyle ilçede sayımın durduğu bildirildi.
  • Daha sonra pazar akşamı ilerleyen saatlerde, AKP ve MHP’nin başvurusu sonrası bu iki partinin üye göndermediği 10 yeni seçim kurulunda yapılan tüm sayım iptal edildi.
  • Sayıma pazartesi sabah saat 9.00’a kadar ara verildiği belirtildi.
  • Maltepe’de yeniden sayım yapan kurul sayısı 12’den ikiye düşürüldü. Pazartesi sabahı sayım iki kurulla devam edecek.
  • CHP iptal kararına karşı Yüksek Seçim Kurulu’na itiraz etti.

Alınan son bilgiye göre Maltepe’de saat 20.00 itibariyle 1089 sandığın 913’ü sayılmış, bu aşamada CHP’li Ekrem İmamoğlu’nun 13 bin 907 oy ile önde olduğu bildirilmişti. Ancak bu veri alınan iptal kararı sonrası değişecek.


 




Önceki Haber
S&P: Hükümetin ‘reform paketi’ liraya güven inşa etmek için yeterli değil
Sonraki Haber
Notre Dame yangını: 850 yıllık katedralin kulesi ve çatısı çöktü