Ana SayfaGüncelSeçimin 17 gün ardından: İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu görevi devraldı

Seçimin 17 gün ardından: İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu görevi devraldı

HABER MERKEZİ – 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerin üzerinden tam 17 gün geçti, oy sayımı ise dün gece saatlerinde tamamlandı. Son verilere göre 13 bin 729 oy farkıyla AKP adayı Binali Yıldırım’ın önünde yer alan CHP’li Ekrem İmamoğlu, bugün mazbatasını aldı ve görevi devraldı. Ancak seçim sonuçlarına ilişkin itirazlar henüz sonuçlanmış değil. AKP ve MHP, YSK’ye yaptıkları ‘olağanüstü itiraz’la İstanbul’da seçimin yenilenmesini talep ediyor. Ayrıca YSK’nin “KHK’li seçilmişler” kararı sonrasında HDP’nin kazandığı kimi merkezlerde mazbatalar AKP’li adaylara verildi.

 


22:40 | Buldan: İstanbul’a kardeş belediye olarak en iyi Kars Belediyesi yakışır

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun görevi devralmasına ilişkin Twitter üzerinden değerlendirmede bulundu.

Buldan, “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na üstün başarılar dilerim. İstanbul’a kardeş belediye olarak en iyi Kars Belediyesi yakışır. Biz de Kars’ı ilk defa aldık..!” dedi.


22:30 | Binali Yıldırım’dan ‘mazbata’ açıklaması

31 Mart yerel seçimlerinde AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Binali Yıldırım, Ekrem İmamoğlu’nun mazbata almasına ilişkin açıklama yaptı.

Yıldırım’ın Twitter üzerinden yaptığı açıklama şöyle:


20:10 | HDP’den İmamoğlu’na tebrik mesajı

HDP, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu tebrik ederek “İstanbul hakkı olanı aldı” dedi.

HDP Genel Merkezi’nin, Twitter üzerinden paylaştığı mesaj şöyle:


20:08 | İYİ Parti lideri Akşener, İmamoğlu’nu tebrik etti

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Twitter üzerinden yayımladığı açıklamada, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu için “17 gündür yapılan masa oyunlarına boyun eğmemiş ve milletimizin oyunu namus kabul edip, sonuna kadar savunmuştur” dedi.


19:15 | İmamoğlu: Bu şehrin mazlumu, ezilmişi olmayacak; herkese hizmet edeceğim

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini devraldıktan sonra Saraçhane’deki belediye binası önünde toplananlara seslenen Ekrem İmamoğlu, herkese hizmet edeceğini vurguladı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre İmamoğlu’nun açıklamaları özetle şöyle:

“İyi ki varsınız. Türk’ü, Kürt’ü, Laz’ı, insanlarımızı herkesi selamlıyorum. Bu şehrin inançlarını selamlıyorum, Müslümanlarını, Sünnilerini, Alevilerini selamlıyorum, Hristiyanlarını, Ermenilerini, Rumlarını selamlıyorum. Hoş geldin İstanbul! Asla vazgeçmedik. Haktan, hukuktan ve adaletten asla vazgeçmedik. Barıştan, demokrasiden vazgeçmedik, bu dünyada evrensele giden değerlerden vazgeçmedik.

“Ben kendimi bu şehrin bebeklerine, çocuklarına, gençlerine, kadınlarına, insanlarına adayacağım, hepinize söz veriyorum. Artık kıyıda köşede kalan yok, artık kaymak tabakası, varoşu yok. Bu şehrin nimetlerini ganimet yapmak yok. Nimetlerini paylaşmak var, bu şehrin güzelliklerini paylaşmak var. Bu şehrin mazlumu olmayacak, ezilmişi olmayacak.

“Ben herkese hizmet edeceğim, CHP’lilere, İYİ Parti’lilere, AK Partililere, MHP’lilere, HDP’lilere, Saadet Partililere hizmet edeceğim. Bu şehir için herkes teminat olacak. Ben hiçbir insanımı, hemşehrimi ayırt etmeyeceğim. Çocuklarımın huzurunda söz veriyorum, bu şehrin çocukları benim çocuklarım. Bu şehir kadın dostu bir şehir olacak.

“Bu şehrin güzel işlerle buluşması için çok çalışmamız lazım. Her birinizin emeğine birikimine tecrübesine mutlak ihtiyacımız var. Size katılımcılık vaat ediyorum. Size şeffaflık vaat ediyorum. Size dünyanın en demokrat belediye başkanlığını vaat ediyorum. Çok çalışmamız lazım. Bugün görevi teslim aldık, görev 16 milyon insan tarafından verildi.”


18:50 | İBB Başkanı İmamoğlu görevi devraldı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, mazbatasını almasının ardından devir teslim töreni için Saraçhane’deki belediye binasına geldi.

Devir teslim töreni öncesinde yaptığı açıklamada “Bu mazbatayı 16 milyon insanımız adına devraldım” diyen İmamoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

  • Haktan, hukuktan ve adaletten asla vazgeçmedik. Toplumun demokrasiye olan inancından ve buna dönük mücadelesinden asla vazgeçmedik.
  • Bu şehrin yönetimini yürüten bu güzel kentin belediyesinin koridorları, makamları ve bu belediyede çalışan herkes bir kişiye, bir gruba ya da bir partiye hizmete değil 16 milyon insanına hizmet etmeye bugün itibariyle başlamıştır. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın.
  • Tüm evrensel doğrularla, tüm insanların maneviyatını, yaşam biçimini koruyarak yol yürüyeceğimizi hem bildiriyor hem hepinizin huzurunda söz veriyorum.

Yaptığı açıklamanın ardından İmamoğlu, belediye başkanlığı görevini ve mührünü Mevlüt Uysal’dan devraldı.

İmamoğlu, törenin sonrasında belediye binasının önünde halka seslenecek.


18:10 | Kılıçdaroğlu: Bu başarı birlikte yaşamak isteyen milyonların başarısıdır

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasını almasıyla ilgili açıklama yaptı:

“Huzurluyum, duyguluyum. Büyük bir başarı elde ettik. Türkiye için, çocuklarımız için, onların geleceği için, demokrasimiz için, hep birlikte huzur içinde yaşamak için. Bu başarı bu topluma hizmet etmek için yola çıkan insanların başarısıdır. Bu başarı birlikte yaşamak isteyen milyonların başarısıdır. Mutluluğumu ancak böyle anlatabiliyorum.”


18:00 | Kürkçü: Muhalefetin tek adayda birleşmesini sağlayan HDP’nin payı yaşamsaldı

HDP Onursal Başkanı ve eski milletveki Ertuğrul Kürkçü, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasını aldığı sırada Twitter üzerinden paylaştığı mesajda şunları dile getirdi:

“AKP’nin Ankara, Adana, Mersin, Antalya, Diyarbakır, Van, Mardin, Kars’tan sonra İstanbul’daki yenilgisi de kesinleşti. Faşizm ve diktatörlüğü gerileten bu başarıda Batı’da büyük merkezlerde aday çıkarmayarak muhalefetin tek adayda birleşmesini sağlayan HDP’nin payı yaşamsaldı.”


17:05 | İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu mazbatasını aldı

Fotoğraf: Barış Yarkadaş

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İl Seçim Kurulu’na gelerek mazbatasını aldı.

İmamoğlu, mazbatasını almasının ardından İstanbul İl Seçim Kurulu’nun bulunduğu Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nden, Saraçhane’deki İBB binasına doğru yola çıktı.

Saraçhane’deki devir teslim töreni saat 18.00’de yapılacak.


17:00 | Ahmet Türk: MARSU’da aklın kabul etmeyeceği bir borçlanmaya gidilmiş

Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin HDP yönetimine geçmesinin ardından gerçekleştirilen ilk meclis toplantısında belediyenin borcunu açıklayan belediye eş başkanı Ahmet Türk, “MARSU’nun borcu 620 milyon TL. Aklın kabul etmeyeceği bir borçlanmaya gidilmiş” dedi.

Şeffaf bir belediyecilik yapacaklarını belirten Türk, “Kayyum atandığı sırada belediyemizin kasasında 93 milyon nakit paramız vardı” dedi.

“63 milyon borçla biz belediyeyi devrettik” diyen Türk, belediyenin bugünkü borcuna ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“Belediyemizin birimlerinin borcu bugün 406 milyon. Eski para ile 406 trilyon. MARSU’ya (Mardin Su ve Kanalizasyon İşleri) bakıyoruz; MARSU’nun borcu 620 milyon TL. Yani eski parayla 620 trilyon. Aklın kabul etmeyeceği bir borçlanmaya gidilmiş. Bunun nasıl yapıldığını çözmekte zorlanıyoruz. Tüm gelirlerini toplasak 6 milyon TL geliri olan bir yerde karşımıza 620 milyon borç çıkıyor.”

“Öyle bir belediye bırakılmış ki, hiçbir iş yapmayalım, halkın tepkisini alalım diye böyle bir şey yapılmış. Bu halka yazıktır. Bu siyasete yazıktır. Bu demokrasiye yazıktır” diyen Türk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan da randevu isteyerek bu konuları dile getireceğini söyledi.


16:40 | İmamoğlu: 16 milyon İstanbullunun mazbatasını alıyorum

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu, mazbatasını almak üzere İstanbul İl Seçim Kurulu’na gidiyor.

CHP’li milletvekilleri ve yöneticiler Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde İmamoğlu’nun gelişini bekliyor.

Saat 18.00’de ise Saraçhane’deki İstanbul Büyükşehir Belediye binasında devir teslim töreninin yapılacağı bildirildi.

İmamoğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımla ise “16 Milyon İstanbullunun mazbatasını alıyorum” dedi.


16:35 | İl Seçim Kurulu, AKP’nin Maltepe’deki birleştirme tutanaklarına yaptığı itirazı reddetti

İstanbul Maltepe’deki yeniden sayımın sona ermesinin ardından birleştirme tutanakları İl Seçim Kurulu’na gönderilmiş, AKP birleştirme tutanaklarının usule uygun düzenlenmediği iddiasıyla kurula iptal başvurusu yapmıştı.

AKP’nin iptal başvurusunun reddedildiği bildirildi.

Eski CHP milletvekili Barış Yarkadaş, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Maltepe’de sona eren yeniden sayımın ardından il seçim kuruluna gönderilen birleştirme tutanağını paylaştı.


16:00 | CHP açıkladı: İmamoğlu mazbatasını alacak

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasını almak üzere Çağlayan’daki İstanbul İl Seçim Kurulu’na çağrıldığını açıkladı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de konuya ilişkin Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:


15:10 | MHP de YSK’ye başvurdu: İstanbul seçimleri iptal edilsin

Maltepe İlçe Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptali istemiyle YSK’ye başvuruda bulunduğu belirtilen MHP’nin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin yenilenmesi için de ‘olağanüstü itiraz’ için dilekçe sunduğu bildirildi.

NTV’nin haberine göre MHP, YSK’den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin yenilenmesini talep etti.

MHP’nin bu başvurusu, AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın yenilenmesi talebiyle yaptığı dünkü itirazın ardından geldi.

Bu gelişme ayrıca, sayımın sonlandığı Maltepe’deki birleştirme tutanaklarının Çağlayan’daki İl Seçim Kurulu’na gönderildiği dakikalara denk düştü.

YSK, sayımların tamamlanmasının sonrasında AKP’nin Büyükçekmece ve İstanbul için yaptığı ‘olağanüstü itiraz’ başvurularını değerlendireceğini bildirmişti.


14:50 | AKP’den Maltepe’deki birleştirme tutanaklarına itiraz

AKP, İstanbul’un Maltepe ilçesinde ‘usulsüz’ hazırlandığı iddiasıyla birleştirme tutanaklarının iptalini istedi.

Maltepe’de AKP’nin itirazı üzerine oylar 2 Nisan’dan bu yana yeniden sayılıyordu.

Sayım sonucunda hazırlanan birleştirme tutanakları ise Çağlayan’daki İstanbul İl Seçim Kurulu’na gönderilmişti.

AKP, İl Seçim Kurulu’na yaptığı Maltepe konulu bu itirazının yanı sıra, Büyükçekmece ve İstanbul için de YSK’ye ‘olağanüstü itiraz’da bulunmuş, seçimlerin yenilenmesini talep etmişti.


14:15 | CHP: AKP açıklamalarını böyle sürdürürse Erdoğan’ın da mazbatası iptal edilebilir

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz’un İstanbul’da seçimin yenilenmesi için yapılan itirazla ilgili açıklamalarına yanıt verdi.

AKP’li Yavuz’un sandık kurulları ve seçmen listeleriyle ilgili “Bizim kesinlikle fark edemeyeceğimiz, denetleyemeyeceğimiz, seçimden önce, seçim günü fark edemeyeceğimiz bir takım kanunsuz işlemler yapıldı diyoruz” açıklamasına karşın CHP’li Erkek, şöyle konuştu:

“26 Şubat-2 Mart arasında, sandık kuruluyla ilgili itirazların başlangıcı. Sandık kurulu başkanı ve üyeleri için siyasi partilerin itiraz hakkı var. Bu süreç ilçe seçim kuruluna, o redderse il seçim kuruluna yapılıyor. ‘Sandık kurulu başkan ve memur üyeler siyasi partilere bildirilmiyor’ diyorlar. Her ilçe seçim kurulunda siyasi partilerin üyeleri var, onlar biliyor kimin üye veya sandık başkanı olduğunu. Seçmen listelerine ve sandık kurullarına takvim süresince başvurmuyorsunuz, seçim sonrası gündeme taşıyorsunuz.”

BBC Türkçe’nin haberine göre Erkek, usulsüzlük varsa da seçimlerin yenilenmesi için sonuçları etkileyecek oranda olması gerektiğini söyleyerek Yalova örneğini verdi.

“Yalova’daki seçimi 2014’te CHP’li aday 6 oy farkla kazanmıştı. Ancak 7 kısıtlı vatandaşın oy kullandığı ortaya çıktı. Bu, seçim sonucunu 1 oyla etkileyecek bir durumdu. Bu sebeple seçim yenilendi. Bu seçimde oy farkı 13 binin üzerinde. 14 bin kısıtlının oy kullandığını ispatlamanız gerekir. Sayın Yavuz 2 bin küsur kısıtlının seçmen listesinde olduğunu, onların da oy kullanıp kullanmadığını bilmediklerini söylüyor. ‘YSK araştırsın’ diyorlar. Neden araştırsın?”

CHP’li Erkek, Yavuz’un ‘mühürsüz çeteleler’ iddialarına ilişkin ise “Milyonlarca mühürsüz pusulanın kabul edilmesi için dilekçe veren AKP, şimdi ‘çetelelerde mühür yok’ diyor. AK Parti açıklamalarına böyle devam ederse Sayın Cumhurbaşkanı’nın mazbatası da iptal edilebilir” diye konuştu.


14:05 | AKP, Maltepe ilçe seçim kurulu müdürünü savcılığa şikayet etti

AKP, İstanbul’da Maltepe İlçe Seçim Kurulu Müdürü Emel Kaplan’ı savcılığa şikayet etti.

Kaplan’ın sandık kurulu başkan ve üyelerini ‘usulsüzlük yaparak kanuna aykırı bir biçimde belirlediğini’ öne süren AKP, bu durumun da seçimlerin sonucuna tesir edecek şekilde olduğunu belirtti.

Dilekçede bu davranışın ‘görevi kötüye kullanma’ suçunu oluşturduğu kaydedildi.

AKP’nin şikayette bulunduğu Maltepe’de, 2 Nisan’dan bu yana oylar yeniden sayılıyordu.

Öte yandan AKP,  YSK’ye ‘olağanüstü itiraz’da bulunarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinin yeniden yapılmasını talep etmişti.


13:50 | Maltepe’de birleştirme tutanakları il seçim kuruluna gönderildi

Maltepe’de bin 89 sandıktaki yeniden oy sayım işleminin tamamlanmasının ardından ilçe seçim kurulu birleştirme tutanaklarını hazırladı.

Kurul, tutanakları Çağlayan’daki İstanbul İl Seçim Kurulu’na gönderdi.


12:55 | HDP’lilerin açıklamasına polis engeli

Diyarbakır’da, HDP’nin açlık grevleri ilişkin ve YSK’nin KHK kararına karşı yapacağı basın açıklamasını engelleyen polis, tazyikli su sıktı.

HDP milletvekili Tosun yaralanırken, DTK Eş Başkanı Öztürk ile milletvekilleri Farisoğulları ve Güzel de polislerce darp edildi.


12:50 | CHP’den AKP’li yedi isim hakkında suç duyurusu

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İstanbul’daki Çağlayan Adliyesi’ne giderek bazı AKP’li yetkililer hakkında suç duyurusunda bulundu.

AKP’li yetkililerin başta seçim sonuçlarına ilişkin veriler ve Büyükçekmece’deki seçmen kayıtları olmak üzere birçok konuda gerçeğe aykırı açıklamalarda bulunduklarını ifade eden Kaftancıoğlu’nun aktardığına göre AKP’li yetkililere yöneltilen suçlamalardan bazıları şöyle:

  • Gerçeğe aykırı beyanlarla resmi kurumları aldatmaya çalışmak
  • Basın yoluyla hakaret ve iftira
  • Basın yoluyla halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama
  • Alenileşmemiş belgeleri kanuna aykırı şekilde temin edip resmi yazışmalarda kullanmak

Şikayet dilekçesinde şüpheli sıfatıyla yer alan isimler şöyle: AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, AKP İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak, AKP Büyükçekmece İlçe Başkanı Murat Çelik, AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, AKP Büyükçekmece Belediye Başkan Adayı Mevlüt Uysal ile Büyükçekmece Gençlik ve Spor İlçe Müdür Vekili Oktay Şahin.

Öte yandan konuya ilişkin bir gazetecinin sorusunu yanıtlayan AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, “Acele etmeyin, biz daha suç duyurusunda bulunmadık, bulunacağız” dedi.


11:42 | “AKP’nin yaptığı itirazlar için zaman çoktan geçmiştir”

AKP, İstanbul’da ‘organize usulsüzlük’ yapıldığı iddiasıyla seçimin iptali ve yenilenmesi isteğiyle Yüksek Seçim Kurulu’na olağanüstü itirazda bulundu.

AKP’nin iddialarının “hukuki çerçevesinin olmadığı” görüşünde olan hukukçular, YSK’ye “seçimi sonuca bağlama” çağrısı yapıyor.

DW Türkçe’den Hilal Köylü’ye konuşan Yargıçlar Sendikası’nın eski başkanı Mustafa Karadağ, AKP’nin sandık kurullarına kamu görevlisi dışındaki kişilerin atandığı iddiasına ilişkin “Tüm sandık kurullarında AKP’liler, MHP’liler vardı. Kurulun nasıl oluştuğunu bilmiyorlar mıydı. Neden, seçim takvimine göre zamanında itiraz etmediler” diyor.

“AKP’nin ortaya koyduğu iddiaların hiçbirisi seçmenin özgür iradesinin sandığa yansımasıyla ilgili değil. Hiçbiri seçim hukukuyla bağdaşmıyor” diyen Karadağ, YSK’nin 31 Mart yerel seçimlerini sonuca bağlaması gerektiğini vurguluyor.

Anayasa hukukçusu Prof. Ergun Özbudun da, AKP’nin iddialarının “hukuki çerçevesinin olmadığı” görüşünde.

“AKP’nin yaptığı itirazlar için zaman çoktan geçmiştir. Olağanüstü itiraz, seçim günü seçmenin iradesinin sandığa yansımasını engellemiş olayları, durumları kapsar. AKP, seçim gününü değil de, öncesini sorguluyor ama bu sorgulamanın seçim hukukunda yeri yoktur.”

YSK’nin 2014’de Iğdır’daki seçim için verdiği karara gönderme de yapan Özbudun, “YSK, o kararında seçmen kütüklerinde hatalar olabileceği ancak bu hataların seçim sonucunu etkilemeyeceğini söylemişti” hatırlatması yapıyor.


11:25 | AKP Genel Başkan Yardımcısı Yavuz: Seçim sistemine güveniyoruz

Fotoğraf: DHA

AKP, İstanbul seçimlerinin iptali ve seçimin yenilenmesi için dün Yüksek Seçim Kurulu’na olağanüstü itirazda bulunmuştu.

Konuya ilişkin basın toplantısı düzenleyen AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, geçersiz oy sayımıyla AKP lehine düzeltilen oy sayısının 5 bin 594 olduğunu söyledi.

“Bir takım kanunsuzluklar yapıldı” diyen Yavuz, CHP’nin tavrını anlamadığını belirterek “CHP’nin tavrını anlamıyorum. Bu işi CHP kurguladı iddiasında değilim. CHP’ye de düşen bu kadar kanunsuz iş ve işlemleri onların da takip etmesidir” diye konuştu.

‘Organize usulsüzlük’ iddiasını yineleyen AKP’li Yavuz, “Partilerin denetimine uygun olmayan alanda bir şeyler oldu” diye belirtti ve ekledi:

“Organize usulsüzlük yapıldı, iddiamız net. Biz seçim sistemine güveniyoruz, olan sistemle ilgili değil.”

31 bin 280 sayım döküm cetvelinden 5 bin 388’inin mühürsüz olduğu iddiasını da dile getiren Yavuz, “694’ü imzasızdır. 214 tanesi boş olarak sisteme girilmiştir. 10 bine yakın sayım döküm cetveli sorunlu temel çöktü” diye konuştu.


11:05 | MHP’den Maltepe seçiminin iptali için başvuru

MHP, İstanbul Maltepe’deki seçimin iptali için İlçe Seçim Kurulu’na olağanüstü itiraz başvurusu yaptı.

İstanbul’da 31 Mart yerel seçimlerinin ardından AKP’nin itirazı nedeniyle Maltepe ilçesinde 1.089 sandıkta oylar yeniden sayılmıştı.


10:15 | Kılıçdaroğlu: YSK, iktidara ‘dur’ demek zorunda

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Yüksek Seçim Kurulu’na yönelik “İktidara ‘dur’ demeli” çağrısı yaptı.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, İzmir’den gelen CHP’li belediye başkanlarıyla Ankara’da görüşen Kemal Kılıçdaroğlu, “YSK, iktidar sahiplerine ‘dur’ demek ve kumpası bozmak zorunda. Bu, YSK’nın tarihsel sorumluluğudur” dedi.


09:55 | Jagland’dan YSK Başkanı’na “KHK’li seçilmişler” mektubu

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven’e yönelik bir mektup kaleme alan Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland, YSK’nin verdiği “KHK’li seçilmişler” kararını eleştirdi, “Demokrasinin genel ilkelerine ters düşüyor” dedi.

  • Mektubun tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

09:50 | HDP: YSK, KHK’li adaylarla ilgili bizi uyarmadı

CHP Parti Meclis Üyesi İlhan Cihaner, Yüksek Seçim Kurulu’nun kendilerine KHK’li aday uyarısı yaptığını, ancak HDP’ye bu uyarıyı yapmadığını ve bunun bir “tuzak” olduğunu dile getirmişti.

HDP’nin YSK temsilcisi ve Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, Cihaner’in “HDP’ye uyarı yapılmadı” açıklamalarını doğruladı.

DW Türkçe’den Felat Bozarslan’a konuşan Tiryaki, KHK’li adaylara ilişkin YSK’nin kendilerine bir uyarı veya bildirimde bulunmadığını söyledi.

KHK’lilerin seçime girememesi şeklinde bir geçerlilik veya yeterlilik koşulu olmadığını söyleyen Tiryaki, “Başvuru sırasında istenen belgeler arasında yok, yapılan araştırmalar arasında yok, yapılan incelemeler arasında yok. YSK, araştırmadığı, incelemediği, herhangi bir belge istemediği ve mevcut seçim yasalarının hiçbirinde olmayan yeni bir seçim yeterliliği koşulu getirdi. Temel itirazımız bu” diye konuştu.

Ayrıca Tiryaki, “YSK, kendini TBMM’nin yerine koyarak, adeta kanun koyucu yerine geçerek, yeni bir kanun maddesi koymuştur. ‘KHK’lılar aday olamaz, seçililerse mazbata alamaz’ diye bir kanun koymuştur” dedi.

“Adaylarımız arasında hiçbir tane hüküm giymiş adayımız yok. Hüküm giymiş ve kesinleşmiş bir aday olursa, zaten onun KHK’lı olup olmamasının bir önemi yok. Zaten seçilme engellidir. Kanunda o var. Seçilmeye engel haller arasında bir hüküm giymiş olmak var. Bunların hiç birisi hükümlü değil.”


09:30 | CHP’li Tanrıkulu’ndan ‘KHK’li seçilmişler’ tepkisi: YSK, bakanlık yerine kayyum atıyor

AKP’nin İstanbul’da seçimi kaybettiğini ve ‘hukuksuz bir biçimde süreci uzatmaya çalıştığını’ söyleyen CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Seçmen iradesine saygı göstermiyorlar” dedi.

YSK’nin KHK’li seçilmişlere mazbata vermeme kararını da ‘hukuksuzluk’ olarak değerlendiren Tanrıkulu, “YSK, İçişleri Bakanlığı’nın yerine geçip kayyum gibi belediye başkanı atıyor” şeklinde konuştu.


08:50 | Maltepe’de son durum: Sayım sona erdi, fark 13.875 bin oy

İstanbul Maltepe’de 1089 sandıktaki tüm oyların yeniden sayım işlemi dün gece saat 00.20 sıralarında sona erdi.

Böylece kentte sayımına devam edilen sandık kalmadı, dolayısıyla sayım süreci fiilen sona erdi.

Birleştirme tutanaklarının öğleden önce imzalanmasının planlandığı belirtildi.

Tutanakların İl Seçim Kurulu’na gönderilmesinin ardından ise Kurul İstanbul seçimlerinin kesin rakamlarını açıklayacak.

Öte yandan Fox TV’de İsmail Küçükkaya’nın sunduğu “Çalar Saat” isimli programa katılan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, oy sayım işleminin tamamlanmasının ardından Ekrem İmamoğlu’nun, Binali Yıldırım’ın 13 bin 785 oy farkıyla önde olduğunu söyledi.

AKP ise dün İstanbul’da seçimin yenilenmesi talebiyle YSK’ye dilekçe verirken, kesin olmayan sonuçlara göre belediye başkanlığını kazanan CHP’li Ekrem İmamoğlu’na mazbata verilmemesi için de resmen başvurmuştu.


08:45 | YSK’den MHP’nin itirazına ret: Iğdır’da seçimler yenilenmeyecek

YSK, MHP’nin Iğdır’daki il belediye başkanlığı seçimlerinin iptali için yaptığı itirazı reddetti.

Iğdır’da 31 Mart’ta il belediye başkanlığı seçimini kaybeden MHP’li aday İsa Yaşar Tezel, seçimlerin ardından merkez ilçe seçim kuruluna itirazda bulunmuştu.

İlçe seçim kurulunun itirazı kabul etmesi üzerine 70 sandıkta yapılan sayım sonucunda, HDP adayı Yaşar Akkuş 22 bin 268, MHP’li aday Tezel ise 20 bin 733 oy almıştı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Rektörlük geri adım attı: ODTÜ'de şenlik 'Devrim Stadyumu'nda yapılacak
Sonraki Haber
‘Çocuklar ölmesin’ diyen öğretmen Ayşe Çelik cezaevine girdi