Ana SayfaGüncelSeçimin ardından: 6 gün geçti, oylar hala sayılıyor, tartışmalar sürüyor

Seçimin ardından: 6 gün geçti, oylar hala sayılıyor, tartışmalar sürüyor

HABER MERKEZİ – 31 Mart yerel seçimlerinin üzerinden 6 gün geçti ancak birçok il ve ilçede kesin sonuçlar açıklanmadı. İstanbul’un ilçelerinde AKP’nin itirazı üzerine geçersiz oyların yeniden sayımı devam ederken, ilk sonuçlara göre Ekrem İmamoğlu’nun 21 bin civarında oyla önde götürdüğü yarışta fark 18 bine kadar gerilemiş durumda. Gelişmeleri ve tartışmaları canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


20:30 | HDP’li adaya KHK’li olduğu için mazbata verilmeyince AKP’li aday ‘mazbatayı bana verin’ dedi

AKP Diyarbakır Bağlar Belediye Başkan adayı Hüseyin Beyoğlu, KHK ile ihraç edildiği için mazbata alamayacağı iddiası gündemde olan HDP’nin Bağlar adayı Zeyyat Ceylan’ın yerine kendisine mazbata verilmesini istedi.

AKP’li Beyoğlu, YSK’ye sunulmak üzere İl Seçim Kurulu’na yaptığı başvuruda, “HDP’nin adayı Ceylan’a, seçilme yeterliliğine sahip olmaması nedeniyle mazbata verilmemesi ve en yüksek ikinci oyu alan adaya mazbata verilmesi gerektiğini” ileri sürdü.


20:07 | HDP Tatvan için YSK’ye başvurdu

Bitlis’in Tatvan ilçesinde yapılan seçimlerde kesin olmayan sonuçlara göre HDP 15 bin 330 oy alırken, AKP ise 15 bin 605 oy almıştı.

Geçersiz sayılan 2 bin 276 oyun yeniden sayılması ve aradaki 275 oy farkının incelenmesi talebiyle sırasıyla İlçe ve İl Seçim Kurulu’na itirazlarda bulunan HDP, bu itirazlarının reddedilmesi üzerine YSK’ye başvurdu.

YSK’nin yapılan itirazı 2 gün içerisinde karara bağlaması bekleniyor.


20:00 | Kırklareli’nde yeniden sayım tamamlandı, bağımsız aday Kesimoğlu kazandı

Kırklareli’nde MHP’nin itirazı üzerine yeniden sayım tamamlandı.

Yeniden sayım sonunda bağımsız aday Mehmet Siyam Kesimoğlu, ‘Cumhur Ittifakı’nın MHP’li adayı Derya Bulut’u 112 oy farkla geçerek seçimi kazanan isim oldu.

Toplamda 170 sandıkta yeniden sayım yapılması kararlaştırılmıştı.

Yeniden sayıma gidilmeden önce bağımsız aday Kesimoğlu ile MHP’li rakibi arasında 248 oy farkı vardı.


17:46 | İmamoğlu güncel verileri paylaştı

AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçim sonuçlarına ilişkin itirazı nedeniyle sayılan geçersiz oyların yüzde 57.5’inin sayımı bitti.

Ekrem İmamoğlu, sosyal medya adresinden son sayım sonucuna dair güncel veriyi paylaştı. Buna göre saat 17:15 itibarı ile Ekrem İmamoğlu ile Binali Yıldırım arasındaki oy farkı 17 bin 719.


16:47 | CHP: Yıldırım ile İmamoğlu arasındaki fark 17 bin 919

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, İstanbul’da CHP’li Ekrem İmamoğlu ile AKP’li Binali Yıldırım arasındaki oy farkını açıkladı.

Öztrak, “Binali Yıldırım ile Ekrem İmamoğlu arasındaki fark 17 bin 919” dedi ve ekledi: “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ise Mansur Yavaş’tır.”


16:45 | Tunç Soyer mazbatasını Pazartesi alacak

Resmi olmayan sonuçlara göre İzmir Belediye Başkanı seçilen Tunç Soyer’in mazbatasını ne zaman alacağı belli oldu.

Soyer, İzmir Kitap Fuarı açılışındaki konuşmasında Pazartesi günü mazbatasını alacağını belirterek, hayırlı olsun ziyareti için gelecek olanlardan çiçek ya da tatlı yerine Gültepe’deki kütüphane için kitap getirmelerini istedi.


16:30 | Oyların yeniden sayıldığı Kırklareli’nde bağımsız aday Kesimoğlu önde

Kırklareli’nde oylar yeniden sayılıyor: Açılmayan 23 sandık kaldı, fark 123 oy

Kırklareli’nde 170 sandıktaki oyların yeniden sayımına karar verilmesi sonrası başlayan sayımda sona yaklaşılıyor.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre Adalet Sarayı’ndaki yeniden sayımda saat 15.00 itibarıyla il genelinde henüz açılmayan 23 sandık kaldı.

Bağımsız aday Mehmet Siyam Kesimoğlu seçim yarışını, Cumhur ittifakı adayı Derya Bulut’tan 128 oyla önde götürüyor.


15:10 | HDP’nin Bitlis ve Tatvan başvurusu reddedildi 

Bitlis’in Tatvan ilçesinde yapılan seçimlerde kesin olmayan sonuçlara göre HDP 15 bin 330 oy alırken, AKP ise 15 bin 605 oy almıştı.

Geçersiz sayılan 2 bin 276 oyun yeniden sayılması ve aradaki 275 oy farkının incelenmesi talebiyle HDP’nin İlçe Seçim Kurulu’ndan sona İl Seçim Kurulu’na yatığı itiraz da reddedildi.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre İl Seçim Kurulu’nun ret kararında şöyle denildi:

“İtiraz eden siyasi parti yetkilisinin sandık kurullarının tutmuş oldukları tutanakları itiraz dilekçesine eklediği ancak bu tutanaklardan anlaşılacağı üzere tutanaklarda herhangi bir ihtirazı kaydın bulunmadığı, itiraz dilekçesi ekinde itiraza ilişkin başkaca herhangi bir somut delil ve kanıtlayıcı belge bulunmadığı nazara alınarak, Tatvan İlçe Seçim Kurlunun 03.04.2019 tarih 2019/36 karar numaralı kararın usul ve yasaya uygun olduğu anlaşılmaktadır. Bu nedenlerle itirazın reddine…”

Öte yandan HDP’nin Bitlis için de İl Seçim Kurulu’na yaptığı itiraz da aynı gerekçelerle reddedildi.

HDP’nin bu kararlardan sonra itirazları YSK’ye taşıması bekleniyor.


15:03 | CHP’den AKP’nin ‘mazbata fetişizmi’ açıklamasına yanıt

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, Twitter üzerinden AKP Sözcüsü Ömer Çelik’in açıklamalarına yanıt verdi.

AKP Sözcüsü Çelik, “Mazbata sürecini ‘Sonuçlar ortaya çıksın, ondan sonra da yetki alalım’ diye düşünmek lazım. Memleketi mazbata fetişizmiyle strese sokmaya gerek yok Önemli olan vatandaşın iradesidir” demişti. Çelik’e HDP’nin Muş adayı Sırrı Sakık da yanıt vermişti.


14:51 | Sakık’tan Çelik’e: Peki, Muş’ta neden mazbata fetişizmi var?

AKP Sözcüsü Ömer Çelik’in oy sayımı konusunda sabırlı olunmasını isteyip, “Memleketi mazbata fetişizmiyle strese sokmaya gerek yok” sözlerine HDP’nin Muş adayı Sırrı Sakık sorularla karşılık verdi.

“Peki, Muş’ta neden mazbata fetişizmi var?” diye soran Sakık, şu sorulara da yanıt istedi:

  • Bu kadar şaibeli bir seçimde AKP Muş’ta kazandığına inanıyorsa neyden çekiniyor?
  • Sayımdan neden çekiniyorsunuz?
  • Demokrasi ise derdiniz İstanbul’da size mübah olan Muş’ta bize neden yasak?


14:47 | MHP’nin Kars başvurusu reddedildi

HDP’nin oyların iki kez sayılmasına rağmen oyunu arttırarak kazandığı Kars Belediyesi seçimlerine ilişkin MHP’nin Merkez İlçe Seçim Kurulu’na “Seçimlerin iptali” yönündeki başvurusu reddedildi.

MHP’nin bu kez de YSK’ye başvuru yapacağı öğrenildi.


13:55 | Yavaş: Kaybedecek bir günümüz yok, saat sayıyoruz

Ankara’da, resmi olmayan sonuçlara göre seçimi önde tamamlayan CHP’li Mansur Yavaş, “Bizim kaybedecek bir günümüz yok. Bir an önce mazbatamızı alıp Ankaralılara hizmet etmek için saat sayıyoruz. Umuyorum bir an evvel karar verirler” dedi. Yavaş’ın açıklaması şöyle:

“Yapılan itirazların bir mesnedi yok, sadece geçersiz oylara itiraz ediyorlar ve bunlar da reddediliyor; çünkü geçersiz oyların toplamı 75 bin, aradaki fark 130 bin. Hâlbuki geçen dönem 27 bin fark olmasına ve 120 bin geçersiz oy olmasına rağmen aynı YSK ve başında Sadi Güven olduğu halde benim talebimi reddetmişlerdi.

“Artık ben takdiri Türk kamuoyuna bırakıyorum. Bizim kaybedecek bir günümüz yok. Bir an önce mazbatamızı alıp Ankaralılara hizmet etmek için saat sayıyoruz. Umuyorum bir an evvel karar verirler.”


13:52 | HDP’den YSK’ye çağrı

Seçim sonuçlarına dair açıklama yapan HDP eş başkanları, HDP’nin kazandığı yerlerin “hile ve usulsüzlükle elinden alındığını” savunarak, YSK’ye ‘bir an önce devreye girme’ çağırısı yaptı.

Pervin Buldan, “AKP’nin yaptığı itirazların kabul edilip, HDP’nin yaptığı itirazların reddedilmesin çifte standarttır. Bu da HDP’ye karşı yeni oyunların oynandığının göstergesidir” diye belirtti.

Sezai Temelli ise ‘seçim sonuçlarını yok sayan bir aklın devrede olduğunu’ ifade ederek, hukuk standartları yerine ‘çifte standart’ ile hareket edildiğini kaydetti.


12:40 | Van’da seçim süresince gazetecilerin telefonları dinlenmiş

Van 2’nci Sulh Ceza Hakimliği, Van Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nin (TEM) talebiyle Van’da bulunan birçok gazeteci hakkında “örgüt üyesi olduğu” iddiasıyla seçim süresince dinleme kararı verdiği ortaya çıktı.

Van 2’nci Sulh Ceza Hakimliği’nin 21 Aralık 2018 tarihinde aldığı kararla kentte görev yapan gazeteciler Adnan Bilen, Hikmet Tünç Kumli, Zeynep Turgut, Müjdat Can, Oktay Candemir, Arif Aslan, Rengin Azizoğlu ve Mesut Bağcı’nın 2 ay boyunca dinlendi.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre Van Cumhuriyet Başsavcılığı, hakimliğin 2 aylık dinleme kararını değerlendirerek “Kovuşturmaya yer olmadığına” karar verdi. Başsavcılık kararında şu ifadelere yer verdi:

“Her ne kadar yapılan araştırmalar sonucu PKK/KCK terör örgütü adına faaliyet yürüttüğü değerlendirilen yukarıda açık kimlik bilgileri yazılı şüpheliler hakkında Van 2’nci Sulh Ceza Hakimliği kararı ile iletişim dinlenmesi, kayda alınması, sinyal bilgilerinin değerlendirilmesine izin verildiği anlaşılmış ise de, karar tarihinden itibaren 2 ay süre ile şüphelilerin yapmış oldukları görüşme içeriklerinde suç unsuru olabilecek veri elde edilemediğinden, şüpheliler hakkında kovuşturmaya yer olmadığı karar verilmiştir.”


12:38 | “Erdoğan’ın seçim sonuçlarına vereceği tepkiyi görmek için Moskova dönüşünü beklemek gerek”

Gazete Karınca yazarlarından Abdulmelik Ş. Bekir, “Seçim sonuçları ve Erdoğan’ın Rusya ziyareti” başlıklı yazısında AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya ziyaretine dikkat çekiyor.

“Erdoğan Rusya’dan dönmeden İstanbul’un sayım karmaşasının bitmesini beklemek hayal kırıklığına neden olabilir” diyen Bekir, “Hatta sadece İstanbul’da değil, bir bütün olarak seçim sandıklarının köküne kibrit suyu ekilebilir. Belki de Erdoğan-Putin görüşmesi Türkiye tarihinde yeni bir dönemi açabilir” diye ekliyor.

  • Yazının tamamını BURADAN okuyabilirsiniz.

12:35 | Çelik: Fark azalıyor, sonucu YSK belirler

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, 31 Mart yerel seçim sonuçlarına itirazlara ilişkin İstanbul’da açıklama yaptı.

İstanbul’da oy sayımıyla ilgili olarak “Fark azalıyor” diyen Çelik, “İtiraz süreci devam etmektedir. Bu süreci bazı odaklar sanki olağanüstü bir durum varmış gibi algılatmaya çalışıyor. Bu gayet olağan bir durumdur. Sonucu YSK belirler” diye konuştu.

Çelik söz konusu açıklamasında “Mazbata fetişizmi yaratmaya gerek yok” ifadesini de kullandı.


10:25 | AKP’nin Tatvan adayı mazbatayı almadı ama ‘başkan’ sıfatıyla etkinliklerde

Bitlis’in Tatvan ilçesinde kesinleşmemiş seçim sonuçlarına göre HDP 15 bin 330 oy alırken, AKP ise 15 bin 605 oy aldı.

36 bin 493 seçmenin oy kullandığı ilçede, 2 bin 276 oy geçersiz sayıldı. Aradaki 275 oy farkı için HDP’nin geçersiz oylar için yaptığı itiraz il seçim kurulunca değerlendiriliyor.

Seçim kurulunun sonucunu beklemeyen AKP’nin adayı Mehmet Emin Geylani, belediye başkanı sıfatıyla etkinliklere katılmaya başladı.

Kesin seçim sonuçlarının açıklanmadığı Tatvan’da üç gün önce billboardlarda “Tatvan emin ellerde, teşekkürler Tatvan” yazarak kendisini belediye başkanı ilan eden Geylani, bu sefer de 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla katıldığı Bitlis Barosu etkinliğinde, belediye başkan sıfatıyla avukatlara plaket verdi.

Geylani’nin başkan sıfatıyla etkinliğe katılması ve plaket vermesi, baroya üye olan bir çok avukat tarafından tepkiyle karşılandı.

Avukatlar Geylani’nin seçim sonuçlarının kesinleşmeden yaptığı bu davranışın kamu görevini usulsüz üstlenme suçu kapsamında değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

İmamoğlu’na soruşturma açılmıştı

Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı Ekrem İmamoğlu hakkında, resmi kurumlara göre seçim sonuçları kesinleşmeden ve mazbatasını almadan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı unvanını kullanıp Anıtkabir Özel Defteri’ne imza atmasının TCK 262/1 uyarınca “kamu görevini usulsüz üstlenmek” suçunu oluşturması gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu.


10:20 | CHP’li Yarkadaş, İstanbul’daki son durumu paylaştı 

AKP’nin itirazı üzerine İstanbul’da çok sayıda ilçede geçersiz oyların yeniden sayımı sürüyor.

İstanbul’da itiraz edilen sandıklar ve geçersiz oyların bakıldığı 17 ilçede sayım sonuçlandı.

Ekrem İmamoğlu, Binali Yıldırım ile arasındaki oy farkının 18 bin 223 olduğunu söylerken, AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, “farkın 18 binin altına indiği” iddiasında bulundu.

Eski CHP Milletvekili Barış Yarkadaş ise İstanbul’daki son durumu sosyal medya hesabı Twitter’da paylaştı. Buna göre CHP’nin 4 milyon 171 bin 544, AKP’nin 4 milyon 153 bin 545 oyu bulunuyor.


09:50 | Erdoğan’da İstanbul ve Ankara mesajı: Bütçeyi istedikleri gibi çıkaramazlar

Cuma namazı sonrası açıklama yapan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim sonrası itirazları üzerine yeni oy sayımı sürecine değindi.

“İtiraz etme hakkımız var. Bu bir hakkın gaspı değil” diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

“Olayın seçim süreci bitti. Şimdi olayın mahkeme süreci var. Bu mahkeme sürecinde bu işin 3 basamağı var. İlçe, il seçim kurulları ve YSK. YSK, bu mahkeme sürecinin patronudur. Nihai karar oradan çıkacaktır.

“Bazen bakıyorum, ağzı olan konuşuyor. Yaşamamışlar, belirli kariyeri olan da konuşuyor. Ben damdan düşerek geldim. İstanbul’da tercihli oyla seçim yapıldığı zaman İstanbul’un ilçe ve il seçim kurullarından milletvekili seçilmiştim. YSK’ya müracaat sonrası alındı. Nihai olduğu için yapılacak bir şey yoktu. Sonra İBB Başkanı oldum.”

AKP olarak 754 belediye aldıklarını söyleyen Erdoğan, özellikle İstanbul ve Ankara örnekleri üzerinden bu belediyelerde çok fazla meclis üyesine sahip olduklarını söyledi ve

Ankara’da durum daha da farklı. 107 tane bize ait 39 tane dörtlü mekanizmaya ait olan var. Fark orada daha fazla açılmış vaziyette.

“İstanbul’un 39 belediyesi var. Bu 39 belediyenin 25 tanesini İstanbul’da Cumhur İttifakı-AK Parti aldık. Burada bir defa bir ders var; İBB Meclisi’ne gelelim. Şu haliyle bile İBB Meclisi’nin kahir ekseriyeti AK Parti-Cumhur İttifakı’na aittir. Muhaliflerden daha fazla meclis üyesine sahibiz. Ankara’da durum daha da farklı. 107 tane bize ait 39 tane dörtlü mekanizmaya ait olan var. Fark orada daha fazla açılmış vaziyette.

“Çalışmanı yaparken alınacak kararlar bunlar nereden geçecek bunların onayı? Bu komisyonlarda sen istediğin gibi başkanım deyip kurabilir misin? Önce işi bilin bilmeden konuşmayın. Her şeyden önce bir belediye başkanının kendi meclisinde sırtını dayayacağı çoğunluğu yoksa komisyonu istediği gibi kuramaz, bütçeyi istediği gibi çıkaramaz.

“ Bizim şu anda tek beklentimiz, telaşa gerek yok. Atılması gereken adım şu, cumhurbaşkanlığımın yanında anayasanın tanıdığı bir imkan daha var. Yeni yönetim sisteminde yeni mekanizmada iki görevimi yürütmek durumundayım. Bunları yönetirken bir şeye özellikle dikkat edeceğim.”

Anıtkabir ziyareti üzerinden İmamoğlu’nu da eleştiren Erdoğan, “Milli Savunma Bakanlığı defteri oradan çekti, aldı” ifadesini kullandı.


09:40 | Hakkari’de seçim yasağı: Toplantı ve yürüyüşler 15 gün yasaklandı

Seçimin ardından Hakkari’de toplantı ve gösteri yürüyüşleri, stant açma, çadır kurma ve oturma eylemleri 15 gün süreyle yasaklandı.

Valilikten yapılan açıklamada karara gerekçe olarak, seçim sonuçları nedeniyle gerçekleşebilecek ‘toplumsal olaylar‘ ve ‘provokatif eylemler‘ gösterildi. Açıklama şöyle:

“2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11’inci maddesi kapsamında kent merkezi ve ilçelerdeki jandarma sorumluluk bölgeleri de dahil 4 Nisan gecesinden 18 Nisan saat 23.59’a kadar 15 gün süreyle, meydan, cadde, sokak, yol ve park gibi umuma açık alanlarda yapılacak her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşleri, oturma eylemleri, stant açma ve çadır kurma eylemleri yasaklanmıştır.”


09:35 | HDP’den MHP’nin Kars başvurusuna tepki

HDP eş genel başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, MHP’nin Kars’ta seçimlerin iptal edilmesi için yaptığı başvurunun değerlendirmeye alınmasına tepki göstererek kararın kaldırılmasını talep etti.

Buldan ve Temelli imzasıyla yapılan açıklamada, il seçim kurulunun kararı esastan görüşmesi eleştirilerek şu ifadeler kullanıldı:

“Er ve erbaşlara oyları biz mi kullandırdık? Aylar öncesinde buna itiraz eden biz değil miydik? Yüksek Seçim Kurulu bizim itirazlarımızı reddetmedi mi? Hangi baskı ve yönlendirmeyle itirazı esastan görüşme kararı alıyorsunuz? Bu hukuksuz kararın kaldırılması için Yüksek Seçim Kurulu’na başvuruyoruz. Bu kararın derhal kaldırılmasını talep ediyoruz.”

Ne olmuştu?

Kars’ta MHP oyların yeniden sayılmasını talep etmiş, sayım sonucu HDP’nin oyu artmıştı.

Resmi olmayan sonuçlara göre HDP’li aday Ayhan Bilgen 12 bin 192 oyla seçimi kazandı. MHP’nin adayı Çetin Nazik’in oy sayısı ise 10 bin 954. Arada 1258 oy var.


09:33 | AKP itiraz etmişti: Tekman’da sayım bitti, HDP’nin oyları daha da arttı

HDP tarafından 217 oy farkı ile kazanılan Erzurum’un Tekman ilçesinde, AKP’nin İlçe Seçim Kurulu’na yaptığı itiraz sonucunda 93 sandığın 88’inde yeniden yapılan sayım sona erdi.

Yapılan sayım sonucunda HDP aradaki oy farkını 230’a çıkardı.

Sayım işlemlerinin son bulması sonrasında konuşan HDP Muş Milletvekili Mensur Işık,  Muş kent merkezi ile Tatvan ve Malazgirt ilçelerindeki seçim sonuçlarına dair partilerinin yaptığı itirazların İlçe Seçim Kurulları tarafından reddedildiğini, AKP’nin ise her başvurusunun kabul edildiğini söyledi ve duruma tepki gösterdi.


09:30 | AKP: Oy farkı 18 binin altına indi

Fotoğraf: DHA

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, itirazları üzerine yeniden sayımın yapıldığı kentteki duruma dair açıklamada bulundu.

Yavuz,””1 Nisan’dan itibaren itiraz sonucu veya maddi hata ile düzeltme sonucu AK Parti lehine yazılan oy miktarı 13 bin 969’dur. Oy farkı 18 binin altına indi” açıklaması yaptı.

Dün itibarıyla 11 bin 109 oyun AKP lehine yazıldığını aktaran Yavuz, şöyle devam etti:

“Hem maddi hata ve hem bu açılan sandıklardaki düzeltme sonucu seçim kurullarının belirleyerek, AK Parti lehine düzelttiği ve kayda geçtiği sayı, bugün itibarıyla 13 bin 969’dur. Uğraşımız devam edecek, çalışmalarımız devam edecek ve göreceksiniz çok daha farklı rakamlara ulaşmış olacağız.”

Resmi olmayan sonuçlara göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu ise dün yaptığı açıklamada İstanbul’daki geçersiz oyların yüzde 38’inin sayımının bittiğini belirmiş ve oy farkının 18 bin 223 olduğunu kaydetmişti.