Ana SayfaGüncelSeçimin üzerinden 1 hafta geçti, İstanbul’da oylar hala sayılıyor

Seçimin üzerinden 1 hafta geçti, İstanbul’da oylar hala sayılıyor

HABER MERKEZİ – 31 Mart yerel seçimlerinin üzerinden bir hafta geçti ancak AKP’nin itirazı nedeniyle İstanbul’da hala kesin sonuçlar açıklanmadı. İstanbul’un ilçelerinde geçersiz oyların yeniden sayımı devam ederken, İmamoğlu Yıldırım’ın önünde. İstanbul’un yanı sıra Muş ve Bitlis gibi bazı kentlerde de sonuçlara itirazlar var. Seçimin ardından yaşanan gelişmeleri ve tartışmaları canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


21:45 | CHP’li vekil: Geçersiz oyların yüzde 85’i sayıldı, aradaki fark 16 bin

CHP Milletvekili Özgür Karabat, İstanbul’da geçersiz oyların yüzde 85’inin sayıldığını duyurdu.

“Geriye sayılacak 45 bin oy kaldı” diyen Karabat, Ekrem İmamoğlu’nun 16 bin oy farkı ile Binali Yıldırım’ın önünde olduğunu da açıkladı.

Saat 17.00 sularında ise ellerindeki son rakamları açıklayan İmamoğlu da “Geçersiz oyların yüzde 78 sayıldı. Aradaki fark 16 bin 380” demiş ve AKPnin ‘İstanbul’da oylar yeniden sayılsın’ talebi ile ilgili YSK’ye şöyle seslenmişti:

“Tarihi sorumluluğunuzu göz önüne alın, doğru bir karar verme noktasında 82 milyonu rahatlatacak bir karar bekliyoruz.”


19:30 | AKP’den YSK’ye başvuru: “İstanbul’un 38 ilçesinde tüm oylar yeniden sayılsın”

AKP, İstanbul’da Büyükçekmece hariç diğer 38 ilçenin tamamında tüm oyların yeniden sayılması talebiyle YSK’ye başvurdu.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, “Büyükçekmece hariç İstanbul’da tüm oyların sayılması talebiyle YSK’ya başvurduk. Büyükçekmece’de seçimin iptaliyle ilgili talebimiz var” dedi.


19:20 | AKP’nin ‘Ankara’da tüm oylar yeniden sayılsın’ talebine ret

Ankara belediye başkanlığı seçimlerini CHP’nin adayı Mansur Yavaş’ın dört puan gerisinde kalarak kaybeden AKP’nin, tüm oyların yeniden sayımı için il seçim kuruluna yaptığı başvurunun reddedildiği bildirildi.

Bunun üzerine AKP talebini YSK’ye taşıdı. Yapılan başvuruyu değerlendiren YSK, AKP’nin Ankara’da 13 ilçe için yaptığı başvuruyu reddetti.

Geri kalan 12 ilçe yönünden itirazlar ise YSK nezdinde henüz karar aşamasında.

AKP’nin önceki başvurusu üzerine kimi ilçelerde oyların yeniden sayım talebi reddedilmiş, bazı ilçelerde yapılan yeniden sayımlarda ise AKP’nin oyunun 1807, Yavaş’ın oyunun da 666 arttığı bildirilmişti.


17:30 | “Geçersiz oyların yüzde 78’i sayıldı” diyen İmamoğlu’ndan YSK’ye çağrı

Fotoğraf: AFP

İstanbul’da kesinleşmeyen sonuçlara göre Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen CHP adayı Ekrem İmamoğlu, kentte “oylar yeniden sayılsın” açıklaması ile ilgili YSK’ye çağrıda bulundu.

“Tarihi sorumluluğunuzu göz önüne alın, doğru bir karar verme noktasında 82 milyonu rahatlatacak bir karar bekliyoruz.”

İmamoğlu, ellerindeki son rakamları da açıkladı: “Geçersiz oyların yüzde 78’i sayıldı. Buna göre 4 milyon 171 bin 393, rakibimiz 4 milyon 4 milyon 155 bin 013. Aradaki fark 16 bin 380.”

“Günde sayılan oy sayısı 37 bin 714” diyen İmamoğlu, bütün oyların sayılması halinde sürecin “238 gün süreceğini” söyledi.

İmamoğlu, oy sayım sürecindeki memur sayısının 10 katına çıkarılması halinde bile sürenin 50 gün civarında olacağını açıkladı.

Ayrıca Ekrem İmamoğlu, AKP İstanbul İl Teşkilatı’nı kast ederek ‘bu kişilerin bedel ödeyeceğini biliyorum ama bu memlekete bedel ödetmesinler’ dedi.


16:20 | Adalet Bakanı: YSK bu işin patronudur

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, İstanbul’da seçimden bir hafta sonra hala devam eden yeniden oy sayım sürecine ilişkin konuştu.

Gül, “Tüm süreç seçim kurulları yönetiminde, denetiminde siyasi partilerin hepsinin temsilcilerinin de huzurunda gerçekleşmektedir. Yüksek Seçim Kurulu bu işin patronudur, sahibidir. Yürütme burada söz sahibi değildir” dedi.


16:03 | AB’nin seçim için ‘demokratik ilkeleri izleme’ çağrısına Dışişleri’nden tepki

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans’ın Türkiye’deki yerel seçim sonuçlarıyla ilgili “demokratik ilkeleri izleme” çağrısına Dışişleri Bakanlığı’ndan yanıt geldi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, “AB yetkililerinin hukuki sürece saygı göstermeksizin keyfi ve aceleci açıklamaları büyük bir talihsizlik” dedi. Açıklama şöyle:

“AB yetkililerinin henüz bazı yerlerde resmi sonuçlar açıklanmadığı halde buralardaki sonuçların tanınması yönünde yaptığı çağrılar talihsiz bir gaf olarak kayıtlara geçmiştir.

“Hukuki çerçevede ilçe, il ve Yüksek Seçim Kurulu nezdinde yapılan itiraz ve başvuruların sonucunu beklemek hukuka saygının bir gereğidir. Bu nedenle söz konusu ifadeler, demokratik ve hukuki değerlere bağlılık anlamında son dönemde daha da fazla sorgulanmakta olan AB’nin çifte standartlarının başka bir örneğini oluşturmuştur.

“Türkiye reform kararlılığını samimiyetle ve aynı sağlam iradeyle sürdürmektedir. Milletimizin demokrasiye olan bağlılığı 31 Mart yerel seçimlerinde bir kez daha tescillenmiş olup, reform kararlılığımız ortadayken Avrupa Birliği yetkililerinin hukuki sürece saygı göstermeksizin keyfi ve aceleci açıklamaları büyük bir talihsizlik olmuştur.

“AB yetkililerini siyasi heves ve tercihleri uğruna Avrupa Birliği’nin temsil ettiği demokratik ve hukuki değerleri aşındırmamaya davet ediyoruz.”


15:54 | Temelli: YSK yasaların gereğini yerine getirmeli

Diyarbakır’da konuşan HDP Eş Başkanı Sezai Temelli, iktidarın seçim sonuçları karşısındaki tutumunu eleştirdi.

“İktidarın seçim sonuçlarını kabul etmez tavrına karşı Anayasa kurumları Anayasa’ya ve hükümlerine göre adım atmalıdır” diyen Temelli, YSK’ye çağrıda bulundu.

“YSK Anayasal bir kurumdur, seçim adaletine ve seçimin nasıl yapılacağına dair yasalara uymak durumundadır. İtirazları değerlendirirken de mazbataları verirken de YSK yasaların gereğini yerine getirmelidir.”

“Radikal demokrasi yereller üzerinden hayat bulacak”

5 Nisan 2015 tarihinde Dolmabahçe Mutabakatı’nın reddedilmesinden sonra Türkiye’de mutlak tecridin hakim olduğunu, Türkiye’nin dört yıldır bu yüzden giderek derinleşen bir kriz girdabında olduğunu ifade eden Temelli, yerelin önemine vurgu yaparak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizim ‘radikal demokrasi’ dediğimiz bir fikriyatımız var. Radikal demokrasi yerel demokrasinin güçlenmesini bize anlatır. Radikal demokrasinin bir sac ayağı var. Bir ayağı kadın özgürlük mücadelesidir. Eşit temsiliyetin her alanında hayat bulduğu bir anlayıştır. Ama tam anlamıyla eşitlikçi bir anlayıştır. İhmal edilemez bir anlayıştır. İkinci anlayış emektir. Bu bizim sınıfsal yaklaşımımızdır. Toplumsal emeğin karşılığını yerellerde yaratmak için tüm kesimlerin ortaklaşabileceği bir ayaktır. Bu da bizim açımızdan ihmal edilemez yok sayılamaz. Doğanın kendisini yeniden var etmesini sağlayacak bir anlayıştır.

“Bunlar üzerinden şekillenecek radikal demokrasi anlayışımız Demokratik Cumhuriyeti var edecektir. Bunun hayat bulacağı yer yerellerimizdir. Bunu en iyi şekilde değerlendireceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Çünkü HDP çözümdür, iktisadi ve siyasi alanda çözüm üreten ve bu çözümün mücadelesini veren bir partidir. Siyasal anlamda Türkiye’nin sorunu buradan şekillenmektedir.

“Bir meclis hukuku var etmektir, bunu var ederek yerelin tüm dinamiklerini o meclis hukukun da var ederek çözüm üretmektir. Bunu başarırsak ki başaracağız; o meclis hukuku Türkiye’yi dönüştürecektir. Yerellerde hayata geçireceğimiz siyasi mücadele ve adım, Türkiye genelinde de önemli dönüşümlere kaynak ve referans oluşturacaktır.

“Eğer yerellerden böyle bir baskı gelmezse inanın Parlamento bugünden çok daha işlevsiz hale gelerek Erdoğan rejiminin gölgesinde kalacaktır. İlk gün söyledik, ‘Cumhurbaşkanı kendi sınırlarına çekilsin, Parlamento üzerindeki vesayetten vazgeçsin. Bir çözüm arayışında mutabakat peşinde koşsun’. Türkiye toplumsal barışını arıyorsa, bunun adresi Parlamento ise,  Parlamento’yu yereller harekete geçirecektir. Yerel meclisler geçirecek, yerellerde var ettiğimiz siyaset geçirecek. Türkiye’de siyasal anlamda demokrasinin hayata geçirilmesi bizim köyümüzde, beldemizde, mahalemizde yapacağımız yerel demokrasi anlayışımızda saklıdır.”


15:28 | AKP: İstanbul’un tüm ilçelerinde oyların tamamının sayılması için başvuruda bulunacağız

Fotoğraf: DHA

31 Mart seçimlerinin ardından AKP’nin itirazı üzerine İstanbul’un birçok ilçesinde oyların yeniden sayımı sürerken AKP, İstanbul’da tüm ilçelerde bütün oyların yeniden sayılması için bugün YSK’ye başvuracaklarını söyledi.

İstanbul’da oy farkının 16 bin 442 olduğunu söyleyen AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz’un açıklaması şöyle:

“Beyoğlu’nda tüm oyların sayılması için başvuru yaptık. Henüz bir karar verilmedi. Bugün de tüm oyların sayılması için İl Seçim Kurumu üzerinden Yüksek Seçim Kurulu’na başvuracağız.

“Sadece geçersiz oy sayımında 4334 oy AK Parti lehine dönmüştür. Şu anda aradaki fark 16 bin 442. Şu ana kadar geçersiz oyların yüzde 70’i sayıldı.”

“Maddi hata düzeltimi yoluna gittik ama bitmiş değil. 38 ilçede oyların tümünün sayımı için YSK’ya başvuracağız. Şu an itibariyle aradaki fark 16 bin 442’ye düştü.

“Sandık başlarında hiç normal olmayan kaydırmalar var. Organize bir usulsüzlük var. Kişi ötesinde bir organize iş var bu işin içinde. Bu işi YSK’ye yıkmayalım. Birileri bu işi kapatmaya çalışıyor ve çamura yatıyor. Galibi de mağlubu da işin açığa çıkması için yardım etmeli. Kanuni dayanağı olamayan hiçbir adımımız yoktur. Kanuni yolları sonuna kadar kullanacağız.”


15:02 | AKP Ankara’da tüm oyları yeniden saydırmak için başvurdu

Ankara belediye başkanlığı seçimlerini CHP’nin adayı Mansur Yavaş’ın dört puan gerisinde kalarak kaybeden AKP, tüm oyların yeniden sayımı için il seçim kuruluna başvuruda bulundu.

AKP’nin başvurusu üzerine kimi ilçelerde oyların yeniden sayım talebi reddedilmiş, bazı ilçelerde yapılan yeniden sayımlarda ise AKP’nin oyunun 1807, Yavaş’ın oyunun da 666 arttığı bildirilmişti.

Konuya dair açıklama yapan AKP Ankara İl Başkanı Hakan Han Özcan, şunları kaydetti:

“Kabul edilen sandıklardaki taleplerimizi ve beyanlarımızı doğrulayan somut vakalar göz önünde tutulduğunda ilçe seçim kurulu kararlarının iptaline, asılları ilçe seçim kurullarında mevcut olan itiraz dilekçelerimiz ekinde de bulunan fahiş hataları gösterir sandık kurulu tutanağı ile oy sayım döküm cetvellerine ilişkin sandıkların yeniden sayılmasına çıkan somut olgular karşısında ilçedeki tüm sandıkların açılarak yeniden sayım dökümünün yapılmasına karar verilmesini içerir itirazlarımızı dün itibarıyla il seçim kurullarına sunulmuştur.”


14:30 | Kızıltepe’de belediye taşınmazları MEB’e, araçlar emniyete hibe edildi

Mardin’in Kızıltepe ilçe belediyesine atanan kayyumun, 31 Mart yerel seçimlerinde HDP’nin belediyeyi yüzde 70’in üzerinde bir oy oranı ile kazanmasının ardından belediyeye ait taşınmazlar ve araçları farklı kurumlara hibe ettiği ortaya çıktı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre belediyeye ait olan ve belediyenin DBP yönetiminde olduğu dönem Gençlik Kültür Merkezi olan bina Milli Eğitim Bakanlığı’na devredildi. Yine Bahçelievler mahallesinde bulunan Bahçelievler Halkevi de bakanlığa hibe edilen taşınmazlar arasında yer aldı.

Belediyeye ait olan ve personel servisi olarak kullanılan 2 adet aracın da bakanlığa hibe edildiği öğrenilirken, yine belediyeye ait olan 5 adet binek aracın Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde Kızıltepe Emniyet Müdürlüğü’ne hibe edildiği öğrenildi.

Kızıltepe Belediyesi eşbaşkanlığına seçilen HDP’li Nilüfer Elik Yılmaz’ın mazbatasını almadan yapılan işlemlerin boyutunun daha da büyüyebileceği belirtilirken, geçtiğimiz günlerde de belediye binasına yanaştırılan kamyonla belediyede var olan kimi malzemelerin taşındığı belirtilmişti.


12:45 | Son veriler: CHP’li İmamoğlu 17 bin 111 oy önde

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek’in verdiği bilgiye saat 10.30 itibariyle CHP’li İmamoğlu 4 milyon 171 bin 404 oy, AKP’li Yıldırım ise 4 milyon 154 bin 293 oyda. Yani aradaki fark 17 bin 111.

https://twitter.com/MuharremErkek17/status/1114795472605130752


12:20 | HDP’nin kazandığı Mardin’e bakanlık atamalarına Ahmet Türk’ten tepki

31 Mart Yerel Seçimlerde HDP Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayları Ahmet Türk ve Figen Altındağ, resmi olmayan seçim sonuçlarına göre yüzde 56.24 oy oranı ile seçimleri kazandı.

Ancak HDP’nin kazandığı belediyedeki iki önemli koltuğa, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü tarafından iki yeni isim atandı.

Belediye Eş Başkanı seçilen Ahmet Türk, yapılan bu atamaları sosyal medya hesabı Twitter’dan duyurdu.

Ahmet Türk, Bakanlığın aldığı kararı, “Bu ne telaş, bu ne aymazlık, gider ayak Mardin büyükşehir belediyesine Genel Sekreter ve Marsu’ya Genel müdür atamak. Halkın iradesine saygısızlıktır, Hukuk kaide tanımamazlıktır” notuyla paylaştı.

Buna göre, belediyede Genel Sekreter Yardımcısı olarak görev yapan Abdullah Yenigün, Genel Sekreter olarak atanırken, belediye bünyesindeki Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresi’nde (MARSU) Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Eşref Dağdelen ise, kuruma Genel Müdür olarak atandı.


12:15 | MHP’ye Iğdır’da ret 

HDP’nin kazandığı Iğdır’da, seçimlerin iptali için İl Seçim Kurulu’na başvuran MHP ret yanıtı aldı.

İl Seçim Kurulu, seçim sonuçlarında herhangi bir usulsüzlük olmadığı yanıtı ile MHP’nin iptal istemini reddetti.

31 Mart yerel seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre HDP oyların yüzde 50,10’unu alarak Iğdır’da seçimin kazananı olmuştu.


11:50 | Ölülerin yerine de oy kullanılmıştı: Yeşilli’nin Saadet Partili adayı AİHM’e işaret etti

Mardin’in Yeşilli ilçesinde aralarında ölülerin de olduğu 204 kişinin yerine oy kullanıldığını tespit eden Saadet Partisi, İl Seçim Kurulu’na yapmış olduğu itirazın sonuçlanmasını bekliyor.

Ancak yapılan itiraz beklenmeden AKP adayı Hayrettin Demir mazbatasını aldı bile.

Saadet Partisi’nin Yeşilli adayı Enver Sağlam ise birleştirme tutanaklarında tahribat olduğunu belirtirken, sonuç alamamaları durumunda AİHM’e kadar gideceklerini söylüyor.

Mezopotamya Ajansı’ndan Ahmet Kanbal’a konuşan Sağlam, şunları kaydetti:

“1032 Nolu sandığın 345 seçmeni var ve 343 kişinin oy kullandığı görülüyor.  Bu sandıkta seçmen olarak görülen 30 vatandaşın Suriye’de yaşadığı, 15 kişinin de asker, ölü ve il dışında olduğunu tespit etmemize rağmen oyların geçerli sayıldığını tespit ettik

“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracağımızı ilan ediyoruz. Özellikle 1032 Nolu sandıkta ısrarcıyız. Bu sandıkta görevli olan üyelerimiz de seçim günü gözaltına alındı. Seçimin ardından da serbest bırakıldı. Ne için alındılar, neden bırakıldılar, kendileri de bilmiyor.”


10:33 | AKP itiraz etmişti: Odunpazarı’dan “yeniden oy sayımı” kararı iptal edildi

AKP’nin İl Seçim Kurulu’n itirazı üzerine Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinde oyların yeniden sayılmasına karar vermişti.

Ancak CHP Eskişehir İl Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, YSK’nin  Odunpazarı’nda oyların yeniden sayılması yönündeki İl Seçim Kurulu kararını iptal ettiği belirtildi. CHP’den yapılan açıklama şöyle:

“Bugün kamuoyuyla paylaşılan, İl Seçim Kurulunun Odunpazarı ilçesi belediye başkanlığı oylarının tekrar sayımı, Yüksek Seçim Kurulu’nun almış olduğu karar ile kaldırılmıştır. Odunpazarı Belediye Başkanımız Kazım Kurt, mazbatasını planlandığı üzere 8 Nisan Pazartesi günü saat 11.00’de alacaktır.”


10:02 | CHP’li Erkek: Fark 17 bin 132

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek’in verdiği bilgiye göre saat 8.30 itibariyle oyların yüzde 72’si sayılırken, iki aday arasındaki fark İmamoğlu lehine 17 bin 132.

https://twitter.com/MuharremErkek17/status/1114763066477023232


10:10 | Yarkadaş: Oyların yüzde 70’i sayıldı, İmamoğlu 17 bin 204 farkla önde

CHP’nin eski İstanbul milletvekili Barış Yarkadaş’ın Twitter’dan aktardığına göre arada CHP lehine 17 bin 204 oy fark var.

İmamoğlu’nun toplam oyu 4 milyon 171 bin 437, Yıldırım’ın ise 4 milyon 154 bin 233. Yarkadaş oyların yüzde 70’inin yeniden sayıldığını bildirdi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gazeteci Oktay Candemir serbest bırakıldı
Sonraki Haber
Delilik ile dahilik arasında: “Bir Şizofrenin Yaşamı”