Ana SayfaGüncelSeçimin üzerinden 9 gün geçti: İstanbul’da yeniden oy sayımında sona doğru

Seçimin üzerinden 9 gün geçti: İstanbul’da yeniden oy sayımında sona doğru

HABER MERKEZİ – 31 Mart yerel seçimlerinin üzerinden 9 gün geçmesine rağmen İstanbul’da hala kesin sonuçlar açıklanmadı. YSK AKP’nin İstanbul’da 31 ilçede oyların yeniden sayılması talebini reddederken, AKP kentteki seçimlerin yenilenmesi için ‘olağanüstü itiraz’da bulunacağını duyurdu. Buna karşın CHP, bir an önce sürecin sonlanmasından yana. Partiden yapılan açıklamalarda YSK’ye çağrıda bulunularak, “Bir an önce karar alınsın” deniliyor. Öte yandan Diyarbakır başta olmak üzere HDP adaylarının açık ara kazandığı il ve ilçelerde ise mazbatalar verilmiyor. Günün öne çıkan gelişmelerini ve açıklamalarını canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.

 


16:23 | İl Seçim Kurulu HDP’nin Viranşehir itirazını reddetti

Urfa’nın Viranşehir ilçesindeki kesinleşmemiş sonuçlara göre AKP 37 bin 330, HDP ise 36 bin 573 oy almıştı.

HDP Eş Başkan adayları Hıdır Oktay ve Roza Yazmacı’nın geçersiz sayılan 6 bin 607 oyun yeniden sayılması için başvurduğu İlçe Seçim Kurulu’ndan sonra İl Seçim Kurulu da talebi reddetti.

HDP’nin itirazı henüz sonuca bağlanmadan İlçe Seçim Kurulu AKP’li aday Salih Ekinci’ye mazbatasını vermişti.

HDP, YSK’ye itirazda bulunmaya hazırlanıyor.


15:25 | AKP’den YSK’ye “seçimler yenilensin” başvurusu henüz gerçekleşmedi

AKP’nin İstanbul’da seçimlerin yenilenmesi için YSK’ye ‘tam kanunsuzluk’ itirazı başvurusunda bulunması bekleniyor.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, başvurunun önümüzdeki günlerde yapılacağını açıkladı.

NTV, Yavuz’un yaptığı açıklamanın öncesinde, AKP’nin Büyükçekmece ile ilgili yaptıkları başvuruyla İstanbul’da ‘tam kanunsuzluk’ itirazı başvurusunun birlikte görüşülmesini talep ettiklerini duyurmuştu.


14:45 | İmamoğlu: Bu seçimin sonucu belli, sokak da kabul etmiş durumda

Kesinleşmeyen sonuçlara göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçilen CHP adayı Ekrem İmamoğlu, düzenlediği basın toplantısında, “Yüksek Seçim Kurulu’nun en hızlı biçimde en doğru kararı vereceğine inanıyorum” dedi ve şöyle devam etti:

“Geçen her süre bizi, İstanbul’u, İstanbulluları üzüyor. Bir an önce İstanbul’daki sürecin sorunsuz bir şekilde bize devredilmesini istiyoruz. 1 milyon 200 bin çocuğunun okul öncesi eğitime nasıl başlayacağına yönelik projelere başlamak istiyoruz. Bu şehirde 350 bin genç var mesleği bile yok, bir an önce biz o gençleri hayata tutundurmalıyız. Bizim gündemimiz İstanbul. İşsizliğe nasıl çare buluruz, hep birlikte çalışarak çözüme bağlamalıyız.”

Belediyeden birçok ihbar aldıklarını da yineleyen İmamoğlu, “Mali düzenlemelerle, verilerle ilgili ihbar alıyoruz. İstanbul büyükşehir belediyesinin ciddi zararlara uğratılabileceğine ilişkin ciddi duyumlarımız var” diye konuştu.

“Bir an önce karar alınsın” diyen İmamoğlu, partizanlık döneminin sona erdiğini, İstanbul’a ve topluma hizmet döneminin başladığını söyledi.

Ekrem İmamoğlu, “Çok büyük hataları memleket kaldıramaz” dedi, şu uyarılarda bulundu:

“Aklıselim insanlara kendi partilerinin içerisinde tavır ve davranışlarını dikkat etmeleri konusunda uyarıyorum.

“Bu seçimin sonucu belli, sokak da kabul etmiş durumda. İnsanları birbirine kötü gözle bakmaları için kötülük üzerinden siyaset yapma karakterlerini geride bıraksınlar.”


14:30 | Gerekçesi ‘vicdani huzur’: Bahçeli de seçimin yenilenmesinden yana

Meclis’te gazetecilerin sorularını yanıtlayan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AKP’nin İstanbul’daki seçimlerin yenilenmesi yönünde itirazda bulunacağını duyurmasına ilişkin açıklamlarda bulundu.

İtirazların ‘demokratik bir hak’ olduğunu söyleyen Bahçeli, “Toplum vicdanında huzur bulmayacak şekilde sonuçlanırsa yeni bir seçim düşünülebilir” dedi.

“Seçim yenileme demokrasinin bir gereğidir” diyen Bahçeli’nin açıklaması şöyle:

“29 bin oy farkı olduğu ortaya konmuştur. Bu farkı değiştirebilecek itirazlar üzerinde çalışma başlatılmıştır. Önemli değişiklikler kendini göstermiştir. Böyle bir sürecin içindeyken işi kargaşaya aceleciliğe, seçim sonrasında mazbatayı kim alırsa İstanbul’u sarsacak zemine kimse sürüklememelidir. Bütün bunlara rağmen hala seçimin üzerindeki akılcı yaklaşımlar Türkiye’yi kargaşaya sürüklüyorsa Türkiye’yi huzursuzluğa itebilecek hatalardan kurtulmanın yolu demokrasi içerisinde aranmalıdır. Toplum vicdanında huzur bulmayacak şekilde sonuçlanırsa yeni bir seçim düşünülebilir. Seçim yenileme demokrasinin bir gereğidir. Kargaşa yerine sandığa bir kez daha gidip Türkiye’yi huzurlu kılmak daha akılcıdır diye düşünüyorum.”


14:17 | Kozan’da MHP’li Atlı’nın başkanlığı hapis cezaları nedeniyle düşürüldü

Resmi olmayan kesin sonuçlara göre Adana’da Kozan Belediye Başkanı seçilen Cumhur İttifakı’nın MHP’li adayı Nihat Atlı’nın başkanlığı, ‘seçilme yeterliliğine sahip olmadığı’ gerekçesiyle İl Seçim Kurulu tarafından düşürüldü.

Saadet Partisi’nin başvurusu üzerine alınan karara MHP Genel Merkezi itirazda bulundu.

Saadet Partisi ise seçimlerde ikinci olan adayı Kazım Özgan’ın belediye başkanlığına getirilmesi gerektiği yönünde YSK’ye başvurdu.

Cumhuriyet’teki habere göre Nihat Atlı’nın başkanlığı, Yargıtay’da bekleyen dava dosyası nedeniyle düşürüldü.

Atlı’nın bir çocuğu alıkoyma, yaralama, azmettirme, ruhsatsız tabanca, organize çete gibi çeşitli suçların yanı sıra bir cinayet dolayısıyla 20 yıl hapis cezası aldığı belirtildi.

Atlı ayrıca seçim kampanyası süresince cinsiyetçi tehditlerde bulunmuştu.

MHP adayı, Kozan’da yaptığı konuşmada, “Arkamda Devlet Bahçeli var, biz iki parti, tek parti olduk. Partinin adına da Cumhur İttifakı dedik arkadaşlar. Rabbimin izniyle, bu Cumhur İttifakıyla, pazara kadar değil mezara kadar gideceğiz inşallah. Bu düşmanları da, bu memlekette yok edene kadar, kanımızın son damlasına kadar, mücadele verip, Rabbimin izniyle bunların içte ve dışta, yurtta da anasını belleyeceğiz arkadaşlar” demişti.


14:00 | AKP Genel Başkan Yardımcısı: İstanbul’da seçimin yenilenmesini isteyeceğiz

Fotoğraf: DHA

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, düzenlediği basın toplantısında, “seçimin sonucunu çok net etkileyecek olağanüstü haller var” iddiasında bulunarak, İstanbul’da seçimin yenilenmesi için başvuru yapacaklarını açıkladı.

Yavuz’un açıklamaları özetle şöyle:

“YSK’nın kararları hepimizi bağlar, ama 51 sandığın sayımına karar verilmesini anlamış değilim. Biz dedik ki, ‘Örnek veriyoruz şurada tutanak yapılmamış, çetele oluşturulmamış, boş bırakılmış, imzalanmamış örnekler bunlar’ dedik. ‘Bu örneklerle birlikte yüzlercesi, binlercesi var’ dedik. Bu neyi değiştirecek? Hiçbir şey. Bu 51 sandığı saymanın hiçbir anlamı yoktur.”

“Şimdi elimizde yeniden kullanabileceğimiz bir imkan var. onu kullanacağız. O imkan, biliyorsunuz 298 sayılını kanunun 130’uncu maddesi olağanüstü itirazı öngörüyor. Maddede, ‘Seçimin sonucuna müessir olaylar ve haller sebebiyle’ diyor. Biz de bu yolu kullanarak ve anlattıklarımızı dilekçemize işlemek suretiyle diyeceğiz ki, ‘Seçimin sonucunu çok net etkileyecek, seçimin sonucuna net müessir olacak olaylar ve haller var, onun için olağanüstü itirazımızı kullanıyoruz ve İstanbul’da seçimin yenilenmesini istiyoruz’ diyeceğiz.”


13:00 | Diyarbakır’da HDP’li eş başkanlara mazbataları verilmedi

HDP’nin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Selçuk Mızraklı ve Hülya Alökmen Uyanık ile birlikte Yenişehir Belediyesi Eş Başkanları Belgin Diken ve İbrahim Çiçek, Kayapınar Belediyesi Eş Başkanları Necati Pirinççioğlu ve Keziban Yılmaz, Bağlar Belediyesi Eş Başkanları Zeyyat Ceylan ve Zübeyde Zümrüt, Sur Belediyesi Eş Başkanları Filiz Buluttekin ve Cemal Özdemir mazbatalarını almak üzere İl Seçim Kurulu’na dilekçe verdi.

HDP’liler, dilekçe vermeleri ardından polis ablukası altında olan Kayapınar ilçesindeki İl Seçim Kurulu’nun önünde açıklamada bulundu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Selçuk Mızraklı, mazbatalarının verilmediğini ve YSK’nin seçim sonuçlarına dair yapması gereken açıklamayı ertelediğini belirterek, bunun nedenlerinin ise kamuoyundan saklandığını söyledi.

“Halk iradesi güçlü bir şekilde kayyumlara ‘buradan gidin’ dedi. Kendi iradesi ile seçmiş olduğu belediye eşbaşkanlarının görev almasını bekliyor. Diyarbakır başta olmak üzere bölgemizde telafisi mümkün olmayan, oldukça ezici sonuçlarla seçmen iradesi ortaya çıkmasına rağmen mazbataların verilmesi geciktirilmekte.”

“Bu işin geciktirilmesi YSK’yi ciddi anlamda töhmet altında bırakacaktır” diyen Mızraklı, AKP’nin Diyarbakır’daki itirazlarına ilişkin soruya ise “Hukukçularla konuyu görüşüyoruz. Partimizin YSK nezdinde de görüşmeleri var. Birçok çifte standartlı tutum var. Bu çifte standart tutumun bir an önce son bulmasını bekliyoruz” şeklinde yanıt verdi.


12:30 | CHP: Polisleri Büyükçekmece’ye gönderen Adalet ve İçişleri bakanları istifa etmeli

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Faik Öztrak, AKP’nin İstanbul’un Büyükçekmece ilçesinde “usulsüz seçmen kaydı yapıldığı” iddiasının ardından, polislerin inceleme başlatmasına tepki gösterdi.

“Büyükçekmece polis kaynıyor. Önce sandık kurullarına baskı yaptılar, sonra ilçe seçim kurullarına baskı yaptılar, ardından il seçim kurullarına baskı yaptılar, sonra YSK’ya baskı yaptılar. Şimdi döndüler seçmene baskı yapıyorlar. Kimsenin polisi siyasi amaçlarla vatandaşa korku salmak için kullanmaya hakkı yoktur.”

Seçim bitmesinin ardından seçmen listeleri üzerinden uyuşmazlık çıkarılmaya çalışıldığını dile getiren Öztrak, “Polisleri oraya gönderen, Adalet Bakanı da İçişleri Bakanı da istifa etmelidir” dedi.


12:00 | İstanbul’da 51 sandıkta yeniden sayım yapılıyor

Fotoğraf: CHP Milletvekili Ali Şeker

İstanbul’da AKP’nin itirazı üzerine Yüksek Seçim Kurulu’nun yeniden sayılmasına karar verdiği 51 sandıkta, sayım işlemleri yapılıyor.

CHP Milletvekili Ali Şeker’in Twitter üzerinden yaptığı açıklamaya göre, Avcılar’da bulunan 1017 numaralı sandıktaki oyların sayımı sonucu AKP’nin oyu 1 (bir) azaldı.

CHP’li Milletvekili Özgür Karabat da Twitter üzerinden yeniden sayılmasına karar verilen sandıklardaki son durumu paylaştı:

YSK, AKP’nin yaptığı başvuruyu değerlendirerek, 21 ilçede 51 sandıkta oyların yeniden sayımına karar vermişti. İstanbul’un tüm ilçelerinde oyların yeniden sayılması talebi ise reddedilmişti.


11:05 | Diyarbakır’da HDP il binasında ‘mazbata’ ablukası

HDP’nin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Selçuk Mızraklı ve Hülya Alökmen Uyanık ile birlikte Yenişehir Belediyesi Eş Başkanları Belgin Diken ve İbrahim Çiçek, Kayapınar Belediyesi Eş Başkanları Necati Pirinççioğlu ve Keziban Yılmaz, Bağlar Belediyesi Eş Başkanları Zeyyat Ceylan ve Zübeyde Zümrüt, Sur Belediyesi Eş Başkanları Filiz Buluttekin ve Cemal Özdemir mazbatalarını almak üzere İl Seçim Kurulu’na başvuruda bulunacak.

Başvuru öncesi HDP il binasının çevresine polisler konumlandırıldı.

Yüzlerce polisin yanı sıra birçok TOMA ve çok sayıda zırhlı araçla abluka altına alınan il binasının çevresi araç trafiğine de kapatıldı.


10:35 | YSK Başkanı Güven: İtirazlarla ilgili süreç devam ediyor

YSK Başkanı Sadi Güven, itirazlarla ilgili sürecin devam ettiğini ve süreçle ilgili bilgi veremeyeceğini tekrarladı.

Yargısal sürecin devam ettiğini söyleyen Güven, “Önümüze gelen tüm dilekçeleri, talepleri ve itirazları tek tek incelemek suretiyle karşılıyoruz. Yargı süreci içerisinde dosya içeriği ile ilgili bilgi vermiyorum. Siyasi parti temsilcilerinden öğrenebilirsiniz” dedi.


10:11 | Cizre Belediyesi yeniden HDP’de: Kayyum belediyeye ait binayı kaymakamlığa bırakmış


09:45 | DHA: Büyükçekmece’de ‘sahte seçmen incelemesi’ başlatıldı

Demirören Haber Ajansı, İstanbul’un Büyükçekmece ilçesine 31 Mart seçimleri öncesi 11 bin 186 kişinin ikamet kaydının taşındığı iddiaları üzerine polisin bu sabah saatlerinde inceleme başlattığını duyurdu.

Ajans, polisin daha önceden belirlenen adreslere giderek tespitler yaptığını belirtiyor.

AKP’nin Büyükçekmece’de “usulsüz seçmen kaydı yapıldığı” iddiasıyla seçimlerin yenilenmesine dair talebiyle ilgili ise YSK henüz kararını açıklamadı.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında “Ortada bir oy yolsuzluğu var, suistimal var, usulsüzlük var” demiş ve şunu öne sürmüştü: “11 bin 186 kişinin ikamet kaydının Büyükçekmece’ye getirildiğini tespit etmiş bulunmaktayız.”

CHP Sözcüsü Faik Öztrak ise seçmen listelerinin açıklanmasının ardından CHP’nin Büyükçekmece’deki listelere itiraz ettiğini, bunun sonucunda 741 kişinin Büyükçekmece’deki seçmen kaydının silindiğini söylemişti.

YSK Başkanı Sadi Güven de yerel seçimler öncesi “Mükerrer, sahte, hayali seçmen yok” demişti.


09:30 | Demirtaş: Seçimlerde HDP’nin rolü belirleyici oldu

HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 31 Mart yerel seçimlerini değerlendirdi.

Avukatları aracılığıyla DW Türkçe’den Gezal Acer’e konuşan Demirtaş, muhalefetin bu seçimlerle birlikte demokratik bir seçeneği ete kemiğe büründürmeyi başardığını belirtti.

Seçimler hiçbir şekilde adil ve eşit koşullarda yapılmadığını söyleyen Demirtaş, “Tüm bunlara karşın ortaya çıkan sonuç, iktidar bloğu için tam bir hezimettir. Muhalefet bloğu bu seçimlerle birlikte demokratik bir seçeneği ete kemiğe büründürmeyi başarmıştır. Elbette bunu çok önemli ve anlamlı buluyorum” diye konuştu.

Demirtaş, seçim sonuçlarında HDP’nin stratejisine de vurgu yaptı:

“Burada HDP’nin rolü belirleyici olmuştur. Bu başarıda, gece gündüz demeden fedakarca çalışan her arkadaşımın büyük bir emeği var. Başta HDP’li siyasetçiler olmak üzere tüm seçmenlerimize canıgönülden teşekkür ediyorum. İçeride olmama rağmen benim de küçük bir katkım olmuşsa bundan mutluluk ve onur duyarım; kaldı ki bu da HDP’nin başarısıdır, benim başarım olarak okunması yanlış olur. Çünkü ben de bir HDP’liyim.”


09:25 | AKP: Olağanüstü itiraz yöntemini kullanacağız

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, YSK’nin İstanbul’da tüm oyların sayılmasını reddetmesinin ardından, “olağanüstü itiraz” yöntemini kullanarak bir kez daha YSK’ye gideceklerini bildirdi.

Yavuz, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada “Şimdi, olağanüstü itiraz yöntemini kullanarak bir kez daha YSK’ya gideceğiz” dedi.


09:15 | Ahmet Türk’ün mazbatası halen verilmedi, son kararı YSK verecek

HDP’den Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı seçilen Ahmet Türk’ün daha önce “KHK ile görevinden alındığını” iddia eden AKP, belediye başkanlığı mazbatasının kendi adaylarına verilmesini istedi.

İl Seçim Kurulu ise AKP’nin itirazını reddetti.

MA’dan Ahmet Kanbal’ın haberine göre kurulun kararı üzerine AKP’nin 3 gün içinde Yüksek Seçim Kurulu’na gitmesi beklenirken, Türk’ün avukatları ise karar üzerine Ahmet Türk’e mazbatasının verilmesi için Mardin İl Seçim Kurulu’na başvurdu.

Kurul avukatların talebini YSK sürecinin beklenmesi gerektiğine işaret ederek, reddetti.


08:50 | “Olağanüstü itiraz” ne anlama geliyor?

İstanbul’da 31 ilçesinde yeniden sayım talebinin reddedilmesinin ardından AKP’nin YSK temsilcisi Recep Özel, “olağanüstü itiraz” yoluna başvuracaklarını açıkladı.

BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın haberine göre “olağanüstü itiraz”, seçim sonuçlarını etkileyecek olguların varlığı gerekçesine dayandırılmak durumunda.

Bu adım, “seçim iptali”ne dönük bir hamle olarak değerlendiriliyor ve bir sonraki adımın “tam kanunsuzluk” gerekçesiyle seçim iptali başvurusu olacağı belirtiliyor.

AKP’nin de 51 sandıktaki oy sayımını tamamlamasının ardından olağanüstü itiraz yoluna başvurması bekleniyor.


08:40 | CHP: AKP’nin bundan sonraki adımı “olağanüstü itiraz” yolu olabilir

CHP’nin Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, YSK’nin İstanbul kararıyla ilgili olarak “Doğru bir karardır, YSK’nin son noktayı koyması gerekiyordu” dedi.

BBC Türkçe’den Fundanur Öztürk’e konuşan Erkek, 21 ilçedeki 51 sandığın yeniden sayılması işleminin sonucu değiştirmeyeceğini söyledi.

“YSK, 31 ilçede tüm oyların yeniden sayılması talebini reddetti. 21 ilçede toplam 51 sandık yeniden sayılacak çünkü bunların sayım döküm cetvelinde eksik imza olduğu için YSK haklı olarak yeniden sayılsın dedi. Ama bu sonucu etkileyecek bir durum değil. Bu sandıklar zaten yeniden sayılmıştı, sadece tekrar kontrol edilecek.”

AKP’nin “olağanüstü itiraz” yoluna gideceklerine dair açıklamalarını da değerlendiren CHP’li Erkek, şöyle devam etti:

“Olağanüstü itiraz diye bir yol var, AKP daha sonra seçimin iptalini de isteyebilir ama hukuken böyle bir iptal kararının çıkması mümkün değil çünkü YSK kendini reddetmiş olur. Bir kere hukuken kesinleşen konular üzerinde tartışma yapılamaz. Kesinleşen konuları tartışmaya açmak istiyor AKP, bu çok tehlikeli bir şey, bu demokrasiyi ve seçim güvenliğini yok eder.”

“51 sandığın sayılması ile oy sayım süreci sona erecektir”

CHP’nin YSK temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu da gazetecilere gönderdiği yazılı bilgilendirme notunda AKP’nin bundan sonraki adımının “olağanüstü itiraz” ve “seçimin iptali” talebi olabileceğini belirtti.

“51 sandığın sayılması ile oy sayım süreci sona erecektir. Bundan sonra seçim sonucunu etkileyen olgulara dayanan olağanüstü itiraz söz konusu olabilir. Tıpkı 2014 seçimlerinde kısıtlı seçmenin oy kullanması ve aradaki farkın bu seçmenlerden az olması sebebiyle iptal edilen seçimler gibi. Yani seçimin iptali talepleri artık ileri sürülebilir. İtirazlar böylece sona ermiş oldu.”


08:30 | YSK 31 ilçede yeniden sayım talebini reddetti

AKP’nin Yüksek Seçim Kurulu temsilcisi Recep Özel, YSK’nin partisinin İstanbul’da 31 ilçede oyların yeniden sayılması talebini reddettiğini, 21 ilçede 51 sandığın yeniden sayılmasına karar verdiğini açıkladı.

Özel, bu 51 sandığın AKP’nin “sondajlama usulü” numaralarını verdikleri sandıklar olduğunu söyledi.

Recep Özel, YSK kararının sürecin bittiği anlamına gelmediğini, “sondajlama yolu” ile sandık sandık itirazlarının süreceğini, bu sandıklar için “olağanüstü itiraz” yoluna gideceklerini söyledi.

Özel ayrıca, Büyükçekmece ilçesindeki seçimin iptali ile ilgili ile kararın ise ertelendiğini belirtti.

AKP’li Özel şu anki durumda Binali Yıldırım’ın oy oranının, CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu’ndan 14 bin 604 az olduğunu da bildirdi.

Konuyla ilgili olarak YSK Başkanı Sadi Güven’den henüz bir açıklama gelmezken, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de Twitter’dan şu bilgiyi paylaştı:

“İstanbul’da 39 ilçe var. 6’sında tüm oylar sayılıyor, sonuç değişmiyor. Kalan 32 sine itiraz etti AKP YSK 31’ini reddetti Büyükçekmece kararını sonra verecek ama 31.186’dan sadece 51 sandık sayılacak.”