Ana SayfaGüncelSeçimin üzerinden beş gün geçti: Oylar yeniden sayılıyor, tartışmalar sürüyor

Seçimin üzerinden beş gün geçti: Oylar yeniden sayılıyor, tartışmalar sürüyor

HABER MERKEZİ – 31 Mart yerel seçimlerinin üzerinden beş gün geçmesine rağmen birçok il ve ilçede kesin sonuçlar açıklanmadı. İstanbul’un birçok ilçesinde geçersiz oyların yeniden sayımı devam ederken, tartışmalar da sürüyor. Yaşanan tartışmaları ve diğer gelişmeleri canlı sayfamızda bulabilirsiniz.

 


20:55 | HDP’nin Muş seçimlerine itirazı ikinci kez reddedildi

HDP’nin seçim sonuçlarına itiraz ettiği en tartışmalı yerlerden biri olan Muş’ta oyların yeniden sayılması talebi İl Seçim Kurulu tarafından da reddedildi.

Muş’taki seçimlerde AKP adayı Feyat Asya 15 bin 919, HDP eş başkan adayları Sırrı Sakık ve Sibel Genç ise 15 bin 381 oy almıştı.

48 bin 245 seçmenin oy kullandığı Muş’ta geçerli oy sayısı 45 bin 796. Geçersiz kabul edilen oyların sayısı 2 bin 449, iki parti arasındaki oy farkı ise 538.

HDP 103 sandıkta maddi hata tespit ettiklerini belirterek İlçe Seçim Kurulu’na başvurmuş, kurul bu itirazı reddetmişti. Bunun üzerine itirazlar İl Seçim Kurulu’na taşınmıştı.

İl Seçim Kurulu’nun ret kararını Twitter üzerinden duyuran HDP Muş Belediyesi Eş Başkan Adayı Sırrı Sakık, “İstanbul başta olmak üzere AKP-MHP’nin kaybettiği birçok ilde sudan sebeplerle itirazlar kabul edildi. Bizim çok haklı gerekçelerimiz ve itirazımız ise İl Seçim Kurulu tarafından ikinci kez reddedildi. Çifte standartlar şaibeli seçimi daha da gayrı meşru kılıyor. Son merci YSK” dedi.


20:35 | 10 bin farkla kaybeden AKP’nin itirazı üzerine Suruç’ta oylar yeniden sayılacak

HDP’nin 10 bin 708 oy farkı ile kazandığı Urfa’nın Suruç ilçesinde, AKP’nin kurulan 225 sandıktaki tüm oyların yeniden sayımı yönünde İl Seçim Kurulu’na yaptığı başvuru kabul edildi.

Verilen karar doğrultusunda ilçede kurulan tüm sandıklardan çıkan oyların sayımına yarın yeniden başlanacak.

59 bin 229 seçmenin bulunduğu Suruç’ta, 31 Mart seçimlerinde 46 bin 831 adet geçerli oy kullanılmıştı. Adayların aldıkları oy sayıları ise şöyleydi:

  • HDP Eş Başkan Adayları Hatice Çevik – Abdullah Polat: 25 bin 767
  • AKP Adayı Mustafa Yüksel: 15 bin 059

Suruç’un kazananı: 10 Ekim Katliamı’nda kızını yitiren HDP’li Hatice Çevik


20:26 | MHP Iğdır seçimlerine bir kez daha itiraz etti

Cumhur İttifakı’nın MHP’li Iğdır Belediye Başkan Adayı İsa Yaşar Tezel, Iğdır’daki 31 Mart’taki yerel seçimlerine sonuçlarına yeniden itiraz etti.

MHP, Iğdır’da yapılan seçimlerin ardından İlçe Seçim Kurulu’na itirazda bulunmuş, kurul da 70 sandığın yeniden sayılmasını kararlaştırmıştı.

Bu karar üzerine yapılan sayımda, belediye başkanlığını kazanan HDP eş başkan adayları Yaşar Akkuş ve Eylem Çelik 22 bin 268, MHP’li aday İsa Yaşar Tezel ise 20 bin 733 oy almıştı.


20:16 | AKP: CHP ile oy farkımız 18 binin altına indi

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, İstanbul’da yeniden yapılan sayımlara ilişkin açıklama yaptı.

Yavuz’un açıklamasına göre AKP ile CHP arasındaki oy farkının 18 binin altına indiğini açıkladı.

AKP’li Yavuz, “Uğraşımız, çalışmamız devam edecek. Göreceksiniz çok daha farklı sayılara ulaşmış olacağız. Kurullar sınırlı olunca ve sandık sayısı sınırlı olunca süre de böyle uzamış oluyor” diye konuştu.


20:00 | İmamoğlu: İstanbul’daki geçersiz oyların yüzde 38’i sayıldı

Resmi olmayan sonuçlara göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu, saat 19:30 itibarıyla İstanbul’daki geçersiz oyların yüzde 38’inin sayımının bittiğini açıkladı.

Buna göre Ekrem İmamoğlu ile Binali Yıldırım arasındaki oy farkı 18 bin 223.


18:40 | CHP Genel Başkan Yardımcısı: İmamoğlu 18 bin 442 oyla önde

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, YSK verilerine göre Ekrem İmamoğlu ile Binali Yıldırım arasındaki oy farkının 18 bin 442 olduğunu açıkladı.


17:30 | HDP’li Erkmen’e KHK’li olduğu gerekçesiyle mazbatası verilmedi

Kars’ın Digor ilçesine bağlı Dağpınar beldesinde HDP’den belediye eş başkanı seçilen Abubekir Erkmen’e, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildiği gerekçesiyle mazbatası verilmedi.

Mazbatayı vermeyen İlçe Seçim Kurulu, Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı’ndan görüş istedi. Kurulun dilekçesinde şu ifadeler yer aldı:

“31.13.2019 tarihli Mahalli İdareler Seçimi sonucunda Kars İli Digor İlçesi Dağpınar Beldesi’nde; Halkların Demokratik Partisi’nden aday olan Abubekir Erkmen’in 692 sayılı KHK’nın ekli 1. listesinin 827’inci sırasında bulunduğu Kamu Hizmetinden yasaklandığı anlaşılmış olup; Yüksek Seçim Kurulu’nun 1863 sayılı kararına istinaden Kamu Hizmetinden yasaklanan Abubekir Erkmen’in mazbatasının verilip verilmeyeceği hususunda görüşünüzün alınması gerekmiştir.”


17:00 | AKP: Ankara’da tüm sandıkların yeniden sayılmasını talep ettik

AKP Ankara İl Başkanı Hakan Han Özcan, itiraz süreciyle ilgili yaptığı açıklamada, “Birçok tutanakta geçersiz oyun gerekçesi yok. Yeniden sayımda oyumuz bin 807 arttı” dedi ve ekledi:

“Tüm sandıkların yeniden sayılması talebini Ankara İl Seçim Kurulu’na ilettik.”

Özcan ayrıca, itiraz öncesi 124 bin olan oy farkının 123 bine düştüğünü belirti.


16:48 | İmamoğlu’ndan Erdoğan’a: Niye Balıkesir’de, Malazgirt’te sayım yapılmadı?

Resmi olmayan sonuçlara göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen CHP adayı Ekrem İmamoğlu, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarına yanıt verdi, itiraz sürecine ilişkin açıklama yaptı.

İmamoğlu, Erdoğan’ın “Belediye başkanının arkasını dayayacağı bir çoğunluk yoksa istediği gibi komisyon kuramaz bütçeyi istediği gibi çıkartamaz” sözlerine şu yanıtı verdi:

“Yönetmeyi beceririz, başarırız, kuşkuları olmasın, bir başka siyasi anlayışla yönetme konusunda kendi partilerinde sıkıntıları olabilir ama bende böyle bir eksiklik yok. Benim elim kolum bağlı değil, arkamı 16 milyon insana yaslayacağım.”

Yeniden sayım ve itirazlarla ilgili bir sorunlarının olmadığını belirten İmamoğlu, meselenin ‘çifte standart’ olduğunu vurguladı.

“Ama hala milletin gözü önünde bir çifte standart varsa, biz bunu anlatıyoruz. Çünkü bugüne kadar usulle ilgili soyut kavramlar üzerinden sayım yapılmadı. İstanbul bunun ilk uygulaması, şimdi Ankara’da aynı şeyler konuşuluyor. Niye Balıkesir’de, Malazgirt’te, Yusufeli’nde yapılmadı? Hem de üç oyla. Çifte standart olunca bu ‘haktır, hukuktur, uygulamadır’ diyemezsiniz.”

İmamoğlu, kendisinin Anıtkabir ziyaretini eleştiren Erdoğan’a da şu sözlerle cevap verdi:

“Anıtkabir’e ne zaman fırsat bulursam giderim. Defteri almışlarsa, bir daha gider, bir daha yazarız. Usule bu kadar hassas bakıyorlarsa, İstanbul’da uygulanan usule niçin göz atmıyorlar ya da yorum yapmıyorlar? Hala hayretle takip ediyorum.”


16:05 | HDP Eş Genel Başkanları’ndan YSK’ye ‘uyarı’

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, seçimin ardından devam eden itiraz sürecine dair yazılı açıklama yaptı.

“Uyarıyoruz” başlığı ile yayınlanan açıklamada, Türkiye’nin çok kritik bir eşikte bulunduğu belirtilerek, “Seçim sonuçlarını hukuki ve ahlaki olmayan müdahalelerle değiştirmek, sandık iradesini gasp etmek için iktidar elindeki her türlü imkanı değerlendiriyor” denildi.

Buldan ve Temelli, yaptıkları açıklamada şu uyarıda bulundu:

“Yüksek Seçim Kurulu’nu uyarıyoruz. Çifte standart uygulamasına derhal son verilmesi yönünde bir tutum almazsanız, hukuken de etik olarak da hiçbir meşruiyetiniz kalmayacaktır.”

Açıklamanın tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.


15:55 | Diyarbakır eş başkanları Mızraklı ve Alökmen hakkında soruşturma

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP’nin dün Diyarbakır il binasında düzenlediği etkinliğe ilişkin inceleme başlattı.

Başsavcılık, etkinliğe katılan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Adnan Selçuk Mızraklı ve Hülya Alökmen Uyanık hakkında soruşturma başlattı.

Soruşturma başlatılan bir diğer isim ise DTK Eş Başkanı ve HDP Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk.

Öte yandan AKP, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile birlikte dördü merkez ilçe olmak üzere, HDP’nin kazandığı 14 ilçenin tamamında seçim sonuçlarına itirazda bulundu.

HDP’li yönetici Edip Binbir, itirazların İller Bankası’nın Nisan ayı ödemesi nedeniyle yapıldığını söyledi.


15:15 | “YSK’ya müracaat etme hakkımız var” diyen Erdoğan’dan İstanbul açıklaması

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da devam eden itiraz sürecine ilişkin değerlendirmede bulundu.

İtiraz sürecinin 3 basamağı olduğunu anımsatan Erdoğan, “İlçe seçim kurulları, il seçim kurulu, bir de YSK var. Yüksek Seçim Kurulu bu işin patronudur ve nihai kararı orası verecektir. Partiler doğal hakları olan itiraz sürecini kullanıyor. Yüksek Seçim Kurulu’na müracaat etme hakkımız var” diye konuştu.

Konuşmasının devamında “Şu haliyle İstanbul ilçe belediyeleri ve büyükşehir belediye meclisinde büyük farkla öndeyiz” diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Alacağın kararlar, menkul yatırım filan nereden geçecek bunlar. Meclis komisyonundan geçmeden nasıl karar alacaksın. Bir belediye başkanının kendi meclisinde çoğunluğu yoksa istediği gibi komisyon da kuramaz, bütçe de geçiremez. Bu bir denge denetleme mekanizmasıdır.”

Erdoğan ayırca, CHP adayı Ekrem İmamoğlu’nun geçtiğimiz gün Anıtkabir’e yaptığı ziyarete ilişkin ise “Mazbatanı aldın mı, almadın. Defteri yazma hakkın yok. Mazbatanı alırsın tamam ama şu anda bu iş protokol usulü açısından yanlıştır. Milli Savunma Bakanlığı defteri oradan çekti aldı” dedi.


14:56 | AKP’nin Ankara’nın 14 ilçesinde yeniden sayım talebine ret

Ankara İl Seçim Kurulu, AKP’nin kalan 14 ilçede geçersiz oyların yeniden sayımı itirazını reddetti.

Haberi, CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer Twitter üzerinden duyurdu.


14:45 | CHP Sözcüsü: İstanbul’daki fark 18 bin 712 oy

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, İstanbul’da yapılan yeniden sayımlara dair son verileri paylaştı.

“İstanbul ile ilgili 119 bin 652 toplam geçersiz oy sayılmıştır. Bunlardan 2 bin 184 oy Yıldırım’a, 785 oy İmamoğlu’na yazılmıştır. Aradaki fark 18 bin 712’dir. Sayın İmamoğlu’nun ve Yavaş’ın mazbatalarının verilmesi gerekmektedir.”

“Bu süreç Türk demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçecektir” diyen Öztrak, sandıktan çıkan sonuçların engellenmesine izin vermeyeceklerini dile getirdi.


14:30 | Yıldırım: Sayım bittiğinde işin değişeceği kanaatindeyiz

İstanbul’daki yeniden oy sayımı ile ilgili açıklamalarda bulunan AKP’nin adayı Binali Yıldırım, CHP adayı Ekrem İmamoğlu ile arasındaki farkın 18 bin civarına düştüğünü söyledi.

“Oy farkı her an değişiyor. Değişik ilçelerde sayım devam ediyor. Belirli oranda aradaki farkın azaldığını görüyoruz.”

Sayım işlemelerinin devam ettiğini belirten Yıldırım, “Biz sayımın tamamen yapıldığında işin değişeceği kanaatindeyiz” diye ekledi.

Resmi olmayan sonuçlara göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu, bu sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, arada 18 bin 742 oy farkı olduğunu söylemişti.


13:30 | AKP: İstanbul’un tamamına ilişkin bir müracaat söz konusu değil

AKP Büyükçekmece İlçe Başkanlığı’nın, İstanbul’da seçimlerin iptalini talep ettiği iddia edildi.

Habertürk’ün haberinde başvurunun gerekçesinde usulsüz seçmen kayıtlarının seçim sonuçlarını etkileyecek derecede olduğu öne sürüldü.

BBC Türkçe’ye konuşan AKP Büyükçekmece Seçim İşleri Başkanı avukat Rohat Hasbayram, Habertürk gazetesinin Büyükçekmece’de usulsüz seçmen kaydı yapıldığını gerekçe göstererek İstanbul seçimlerinin iptali için İl Seçim Kurulu’na başvurulduğu haberini doğruladı.

Yine Habertürk, AKP’nin bu talebinin İstanbul İl Seçim Kurulu tarafından reddedildiğini aktardı.

Ancak AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz ise “Sadece Büyükçekmece’deki seçimlerin iptali için başvuruldu, başka başvuru olmadı, bu talep de reddedildi” dedi.

“Büyükçekmece ilçemiz bu seçimlere has usulsüz seçmen kaydını gerekçe göstererek Büyükçekmece ile ilgili seçimlerin iptaline ilişkin bir müracaatta bulunmuştur. İlçe nüfus müdürünün tutuklu olduğunu biliyorum. İlçe seçim kurulu bu müracaatı reddetmiştir. Büyükçekmece’nin dışında buna ilişkin bir talebimiz söz konusu değildir.

“Şu anda YSK’ya gidilmiş değildir. Sadece oraya ilişkin bir müracaattır, İstanbul’un tamamına ilişkin bir müracaat söz konusu değildir. Reddedilen talep Büyükçekmece için.”


12:55 | AKP’nin itirazı kabul edildi: Hazro’da oylar yeniden sayılacak

Diyarbakır’ın Hazro ilçesinde kesin olmayan sonuçlara göre HDP 52,61 oy oranıyla belediyeyi kazanırken, AKP ise yüzde 45,46 oranında kaldı.

AKP’nin oyların yeniden sayılması için yaptığı itiraz kabul edildi.

Verilen bu kararın kaldırılmasına dönük HDP tarafından İl Seçim Kurulu’na yapılan itiraz başvurusu ise reddedildi.

Kurulun kararı üzerine ilçede oylar yeniden sayılmaya başlandı.


11:15 | “İstanbul meselesini hazmedememek hükümet için riskleri çoğaltır”

31 Mart yerel seçimleri sonrası ekonomideki dalgalı seyir devam ediyor.

Hafta başında 8 Nisan’da Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın “Yeni Ekonomik Program” kapsamında yeni yol haritasını açıklaması beklenirken, aynı günlerde Yüksek Seçim Kurulu’nun itirazları değerlendirerek İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazanan adaya mazbatasını vermesi bekleniyor.

Ekonomist Mustafa Sönmez, seçim sonuçlarının dış dünyadaki Türkiye algısını kısmen de olsa iyileştirdiğini ifade etti.

Ancak Sönmez, resmi olmayan sonuçlara göre İstanbul’da seçimi kazanan CHP adayı Ekrem İmamoğlu’nun ‘baskı’ sonucu seçimi kaybettiğinin açıklanmasının ekonomiye olumsuz etkileri olacağını dile getiriyor.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan ekonomist, şunları söyledi:

“İç ve dış piyasalar normalleşme bekliyor. YSK’nın işini yapıyor görünmesi Türkiye’nin algısını iyileştirme açısından olumlu. Ama bundan dolayı döviz fiyatlarının hemen düşmesi ve dış yatırımcının gelmesi diye bir durum yok. Türkiye, 2018 ortasında durgunluğa girdi. Sonra krize girdi. Bu tür politik dokunuşlarla her şeyin yola girmesini beklemek mümkün değil.

“Bu seçimler devlete hakim olan AKP’nin kontrolünde yapılıyor. Kaldı ki YSK itirazları değerlendirir haklı bulursa ne işlem varsa onu yapar. Ama baskı yapılır, başka tür hileler olursa bu Türkiye imajını tekrar bozar. Her tür finansal kurumlar açısından devletler ve devlet üstü kuruluşlar açısından bu böyle. İstanbul meselesini hazmedememesi krizi yönetmek zorunda olan hükümet açısından iyi olmaz. Bekle gör riskleri çoğaltır.”


10:55 | Fatih Mehmet Maçoğlu mazbatasını aldı

Dersim’de belediye başkanlığı yarışını kazanan TKP adayı Fatih Mehmet Maçoğlu, mazbatasını bugün aldı.

Dün YSK’nin teslim etmesi gereken mazbata “güvenlik” gerekçesiyle verilmemişti.

HDP’nin Örgütlemeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Dersim Milletvekili Alican Önlü ise “Dersim halkının kararına saygı duyulmalı ve mazbata bir an evvel Sayın Mehmet Fatih Maçoğlu’na verilmelidir” demişti.


10:40 | YSK Başkanı Güven: Benden her bir dosya için haber beklemeyin

YSK Başkanı Sadi Güven, yerel seçim sonuçları ve itiraz sürecine ilişkin açıklama yaptı.

“Seçimin sona ermesinden itibaren yargıya ilişkin görevimiz başladı. Şikayetlerle ilgili toplanıp karar veriyoruz. Parti temsilcileri de karar verme sürecindeki toplantılarımızda hazır bulunuyor. Bu süreç devam ediyor.”

Güven, açıklamasının devamında “Benden her bir dosya için haber beklemeyin. Daha önce de belirttim. Yargı sürecinde diğer konularda detay verdiğim halde yargı sürecinde herhangi bir açıklama yapmayacağım. Benden detaylı bilgi istemeyin, vermem doğru değil yargı sürecine saygısızlık olur” diye konuştu.


10:35 | İçişleri Bakanlığı: Seçim döneminde dokuz kişi hayatını kaybetti

İçişleri Bakan Yardımcısı Çataklı, seçim döneminde 356’sı muhtarlık seçimleriyle ilgili bin 531 olayın meydana geldiğini açıkladı.

Olaylar nedeniyle 495 kişinin gözaltına alındığını bildiren Çataklı, “Dokuz vatandaşımız hayatını kaybetti, 919 vatandaşımız hafif şekilde yaralandı” dedi.


09:25 | YSK kararı: Yalova’da yeniden sayım kararı iptal

Yalova’da, CHP’nin itirazı üzerine İl Seçim Kurulu’nun oyların yeniden sayılması kararı YSK tarafından iptal edildi.

Kararla birlikte, Yalova’da CHP’nin adayı Vefa Salman’ın seçimi kazandığı kesinleşti.

Yalova’da AKP’nin talebi üzerine İl Seçim Kurulu oyların yeniden sayılması kararı almıştı. Karara karşı çıkan CHP, konuyu YSK’nin gündemine taşımıştı.


08:45 | “Eğer YSK olana bitene açıklama getiremezse Türkiye’nin prestiji zarar görür”

AKP iktidarının ilk Dışişleri Bakanı olan ve partinin kurucuları arasında yer alan Yaşar Yakış, İstanbul’da oyların yeniden sayılmasını DW Türkçe’ye değerlendirdi.

“Daha dananın kuyruğu kopmadı. Son anda ketenpereye getirip AKP’ye kazandırmak istiyorlar” diyen Yakış, Yüksek Seçim Kurulu’nun seçim sonuçlarını dürüst bir şekilde açıklaması gerektiğini belirtti:

AKP ve Erdoğan ‘YSK beni kazandırmalı’ çabasına girmemeli. YSK, görevini hukuk kuralları içinde yapmalı. YSK, seçim sonuçlarını dürüst bir şekilde açıklamalı. Eğer bu sağlanmazsa ‘Cumhur İttifakı oyların yüzde 51,6’sını aldı, AKP Türkiye’de birinci parti’ diyen AKP, kendi seçmeninden tamamen uzaklaşır. Çünkü halk, doğruları görmek istiyor.

Eğer YSK, dürüst bir şekilde, olana bitene açıklama getiremezse uluslararası camiada Türkiye’nin prestiji tamiri mümkün olmayan zarar görür.

YSK’nın dürüstçe açıklama yapmasının önünü açmak zorunda olan AKP, daha sonra uluslararası dünyaya güven mesajı vermeli. Yapısal reformlara yönelmeli.”


08:00 | İmamoğlu: 17 ilçede yeniden sayım bitti, 18 bin 742 oy farkıyla öndeyim

Fotoğraf: AFP

Resmi olmayan sonuçlara göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu, FOX TV’de yayınlanan Çalar Saat programında yaptığı açıklamaya göre saat 08:00 itibariyle son durumu açıkladı.

17 ilçede yeniden sayım işleminin bittiğini aktaran İmamoğlu, şu ana kadar 119 bin 652 geçersiz oyun sayımının tamamlandığını söyledi.

CHP’li adayın aktardığı verilere göre, Ekrem İmamoğlu 18 bin 742 oy farkıyla AKP’li rakibi Binali Yıldırım’ın önünde.

Sayılmayı bekleyen 198 bin civarında oy kaldığını söyleyen İmamoğlu, “Sayım işleminin bu hafta bitmesi bekleniyor” dedi ve ekledi: “Sayım bitiminde aradaki fark 18 ila 20 bin arasında bir banda oturacak.”

Canlı yayında yaptığı açıklamaların ardından Twitter’dan son durumu da paylaşan İmamoğlu, şunları kaydetti: