Ana SayfaGüncelSeçimlerin üzerinden 12 gün geçti, YSK’ye tepkiler sürüyor

Seçimlerin üzerinden 12 gün geçti, YSK’ye tepkiler sürüyor

HABER MERKEZİ – 31 Mart yerel seçimlerinin üzerinden 12 gün geçti. YSK, İstanbul’daki oy sayım sürecinin tamamlanması ve birleştirme tutanaklarının düzenlenmesi için AKP’nin Büyükçekmece başvurusunu görüşmeyi erteledi. YSK, Mardin’de tartışma yaratan konuya ilişkin de karar vererek mazbatanın Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı seçilen Ahmet Türk’e verilmesine karar verdi. Günün öne çıkan gelişmelerini canlı sayfamızda aktardık.

 


19:13 | AKP Sözcüsü: YSK hiçbir partinin organı değildir

AKP Merkezi Yürütme Kurulu toplantısı sonucu açıklama yapan partinin sözcüsü Ömer Çelik, ‘YSK’ye baskı yapılıyor’ açıklamalarına ilişkin konuştu.

“YSK bağlı olduğu kanunlar çerçevesinde kararlarını veriyor. YSK millet adına karar veriyor. YSK hiçbir partinin yönetim organı değildir. Hukuk yoksa hiçbir kurum meşru olmaz. YSK’ya meşruiyetle kavga etmektir.”

İstanbul’daki seçim itirazlarına da değinen Çelik, birleştirme tutanakları ortaya çıktıktan sonra YSK’ye itiraz haklarını kullanacaklarını söyledi.

Çelik, CHP’li Engin Altay’ın yaptığı “Büyükçekmece’de polis sahne tutanak tuttu” iddiasına yanıt verdi.

“Varsa ellerinde bilgi-belge, bunun yargıya intikal etmesi lazım. Bu şekilde siyasi sorumluluk olmaz. Ellerinde bilgi-belge varsa hemen yargıya başvursunlar.”


18:15 | Kırıkkale’nin Keskin ilçesinde yeniden seçim kararı

Yüksek Seçim Kurumu, Kırıkkale’nin Keskin ilçesinde seçimin yenilenmesine karar verdi.

Keskin’de kesin olmayan sonuçlara göre, AKP adayı Dede Yıldırım bir oy farkla kazanmış, daha sonra İyi Parti’nin itirazı üzerine bazı sandıklar yeniden sayılmış ve yeniden sayım sonucunda İyi Parti adayı Necati Alsancak yarışı 6 oy farkla kazanmıştı.

AKP de süreci  YSK’ye taşıyarak seçimlerin yenilenmesini istemişti.


18:00 | Mardin’de mazbata Ahmet Türk’e verilecek

Yüksek Seçim Kurulu, HDP’den Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı seçilen Ahmet Türk’e mazbatasının verilmesini kararlaştırdı.

Verilen karar sonrası Twitter üzerinden bir açıklama yapan Ahmet Türk, AKP’ye seslenerek şunları söyledi:

“Yaş almış olabilirim ama genç hissediyorum; Geleceğe umutla bakıyorum, barışa ve demokrasiye dair inancım, söyleyecek sözlerim var!!”


17:53 | CHP’li Altay: Polisler Büyükçekmece’de sahte tutanak düzenledi

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, seçimlerde Büyükçekmece’de ‘usulsüzlük’ yapıldığı iddiasına ilişkin “Dayanakları Büyükçekmece’de tutuklanmış bir nüfus memurudur. Bu memurun yazdığı 354 seçmenin seçmenlik hakkı donduruluyor. Büyükçekmece’de sahte seçmen aranacaksa, Mevlüt Uysal’ın iki ayrı daireye kaydettirdiği 22 kişidir. Büyükçekmece’de usulsüz bir seçmen kaydı yapılmışsa bunun mimarı Mevlüt Uysal’dır. Nüfus müdürünün Yenikapı’daki fotoğrafları kamuoyunun hatırasındadır” diye konuştu.

Altay, Büyükçekmece’de sahte tutanak düzenlendiğini belirterek, şunları söyledi:

“Büyükçekmece’de polisler vatandaşlara zorla tutanak imzalatmak istediler. Dışarıda kendileri imzaladılar. Polisler Büyükçekmece’de ikamet etmediklerine dair sahte tutanak düzenledi. Polisler halkı taciz ettiler. Vatandaşın vermediği bilgileri düzenleyip YSK’ya iletileceğini düşünüyoruz. YSK’ya AK Parti dilekçe veriyor. Delili sonradan toplayıp getirmeye çalışıyor. Daha da garip olanı YSK’nın Büyükçekmece kararını ertelemesidir. Ne zamana ertelediğini de söylemedi. Seçmen kaydından dolayı geriye dönük seçim iptali kararı yok, olamaz.”


15:35 | HDP’den YSK’ye Dargeçit itirazı: “AKP’nin KHK’li adayına mazbata verildi, seçim yenilensin”

HDP, YSK’nin KHK ile ihraç edilen seçilmişlere mazbata verilmemesi yönünde aldığı karar üzerine Mardin’in Dargeçit ilçesinde belediye başkanı seçilen AKP’li Mehmet Cüneyt Aksoy hakkında itiraz dilekçesi verdi.

MA’da yer alan habere göre HDP’nin itiraz dilekçesinde, Aksoy’un 22 Kasım 2016 tarihinde yayımlanan 677 sayılı KHK ile Dargeçit Belediyesi’ndeki görevinden darbe girişimi soruşturması kapsamında ihraç edildiği belirtildi.

Dilekçede, “görevden ihraç edilen AKP Dargeçit Belediye Başkanı Adayının, bir kamu hizmeti olan Belediye Başkanlığını yapması hukuken mümkün değildir. Buna rağmen kendisine mazbata verilmiş olması, YSK’nin yeni kararları ve içtihatları karşısında yasaya aykırıdır” ifadelerine yer verildi.

HDP’li İnci, YSK’nin KHK’li adaylarla ilgili aldığı karar doğrultusunda mazbatanın ikinci olan adaya verilmesi yerine, ilçede seçimlerin yenilenmesi talebinde de bulundu.


14:30 | AKP’den Türk ile ilgili ikinci itiraz: “KHK’li değilse de eylemleri KHK kapsamda”

31 Mart yerel seçimlerinde HDP’den Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı seçilen Ahmet Türk’e mazbatasının hala verilmemesiyle ilgili AKP İl Başkanlığı, İl Seçim Kurulu’nun “Ahmet Türk KHK’li değil” tespitine “Ahmet Türk KHK’li değilse de eylemleri KHK kapsamındadır” diyerek ikinci kez itirazda bulundu.

Dilekçede, Türk’ün 16 Kasım 2016’da İçişleri Bakanlığı tarafından geçici olarak görevden uzaklaştırılması hatırlatılarak, söz konusu durumun mazbatayı alarak göreve başlamasına engel teşkil ettiği öne sürüldü.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre dilekçede, Türk hakkında devam eden 14 ayrı dava, kovuşturma ve soruşturmadan bahsedilerek, “Ahmet Türk 692 ve 697 Sayılı KHK’lar ile görevden uzaklaştırılmamış olsa dahi eylemleri iş bu KHK’lılar kapsamındadır” ifadesi kullanıldı.

Dilekçenin devamında Türk’ün tutuklu olduğu sırada sağlık nedenleriyle tahliye edildiği belirtilerek, “Durumunun elverişli olması halinde tekrar tutuklanarak cezaevine gönderileceği aşikardır. İş bu halde kamu hizmeti kesintiye uğrayacaktır” denildi.

“Açıkça seçim sonuçlarını kabul etmiyoruz desinler”

AKP’nin itirazına ilişkin tepki gösteren Türk’ün danışmanı Enver Ete ise şunları ifade etti: “Yani açık açık deseler ki biz seçim sonuçlarını kabul etmiyoruz. Daha mantıklı. Gerekçe sunmalarına da gerek yok. Ama yok, eylemleri KHK’li, kendisi yaşlı. Bu kadar saçma itiraz gerekçelerini hazırlayanların hukukçular olduğuna da inanmak istemiyoruz.”


14:10 | CHP İstanbul İl Başkanı Kaftancıoğlu’ndan ‘mazbata’ açıklaması

Halk TV canlı yayınında konuşan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İstanbul’un Maltepe ilçesinde yeniden sayım işlemlerinin devam ettiğini aktardı.

“Şu anda 12 sandık kuruluyla Maltepe sayılıyor. An itibarıyla 604-605 sandık kaldı” diyen Kaftancıoğlu, sözlerini son duruma ilişkin bilgileri paylaşarak devam etti.

“Büyükşehirde bugün itibarıyla tüm oyların yüzde 97,8’i sayıldı, yani neredeyse tamamı sayıldı. Ekrem İmamoğlu ile Binali Yıldırım arasında fark şu an 13 bin 963. Sayarak kapatamayacaklarını gördüler.

“YSK’daki hakimlerin topluma karşı duyarlı karar vereceklerine inanmak istiyorum. İstanbul’da vatandaş İstanbul’da seçimi kazananın Ekrem İmamoğlu olduğunu biliyor. YSK’da kendi hukuksal gerekçelerini ortaya koyarak yeniden seçim kararı vermeyecek. 2 gün sonra Maltepe’deki durum netlik kazanınca mazbata alınır. Bu benim öngörüm.”


12:45 | CHP Sözcüsü: Tarihi bir süreç yaşanıyor, herkes tarihe nasıl geçmek istiyorsa öyle davransın

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, YSK’nin dün AKP’nin ‘Büyükçekmece’ itirazını görüşmeyi ertelemesine tepki gösterdi, “YSK üzerinde iktidarın çok ciddi baskı olduğu anlaşılmaktadır” diye konuştu.

“YSK’nın önünde tarihi bir sorumluluk vardır” sözlerini yineleyen Öztrak’ın konuya ilişkin açıklaması şöyle:

“Sandıktan sonucu itibarsızlaştırarak İstanbul’da kaybettiği seçimi masa başında çalma operasyonuna izin verilmemelidir. Seçimlerin sonuçlarının kumpasla çalınmasına hukukun izin vermeyeceğine inanmak istiyoruz. YSK’nın önünde tarihi bir sorumluluk vardır. Erteleme Türkiye’ye çok değerli bir vakti kaybettiriyor. İstanbul kararı çocuklarımızın aşını işini geleceğini de etkileyecektir. Tarihi bir süreç yaşıyoruz. Bu süreçte herkes tarihe nasıl geçmek istiyorsa öyle davranmalıdır.”

Öztrak ayrıca “Seçimde hileyi elinde güç olan yapar” dedi ve YSK üyelerinin fotoğraflarıyla beraber yer aldığı Takvim gazetesindeki habere atıfta bulunarak, “İktidarın saltanat kayığı olan gazeteleri uyarıyorum. YSK üyeleri ifşa edildi. En son bu iş yapıldığında Danıştay’da kan dökülmüştü. Bu yayınlarla kimler hedef alınmaktadır. Bu yayınların şerefli hakimleri korkutmayacağını düşünmek istiyoruz” diye konuştu.


12:30 | HDP yüzde 70’le kazanmıştı: YSK, Bağlar’da mazbatayı AKP’li adaya verdi

Fotoğraf: Evrensel

YSK’nin KHK ile ihraç edilen seçilmişlere mazbata verilmemesi yönündeki kararı sonrası Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde mazbata AKP’li adaya verildi.

Evrensel’in haberine göre HDP, Bağlar’da oyların yüzde 70,34’ünü almıştı. AKP ise 25,46 oy oranına ulaşabilmişti.

HDP, dün YSK’nin ‘KHK’ kararına karşı söz konusu seçim çevrelerinde seçimlerin yenilenmesi için başvuruda bulunacaklarını açıklamıştı.

KHK’li olduğu gerekçesiyle mazbatası verilmeyen HDP’li Zeyyat Ceylan, 19 Şubat’ta yaptıkları aday başvurusunu anımsatarak, YSK’nin 3 Mart’a kadar adaylar hakkında araştırma yaptığını ancak kendileri hakkında aday olmalarının önünde engel olmadığını ve seçimlere katılabilme ehliyeti aldıklarını hatırlatmış ve YSK’nin kararını “kayyum ataması” olarak değerlendirmişti.

Şu ana kadar KHK’li oldukları için HDP’lilere mazbataların verilmediği merkezler şöyle:

  • Van’ın Edremit ilçesi
  • Van’ın Tuşba ilçesi
  • Van’ın Çaldıran ilçesi
  • Kars’ın Digor ilçesine bağlı Dağpınar beldesi
  • Erzurum’un Tekman ilçesi
  • Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi

11:55 | YSK kararı: Denizli’nin Honaz ilçesinde yeniden seçime gidilecek

YSK, Denizli’nin Honaz ilçesindeki seçimlerin yenilenmesine karar verdi.

Honaz’daki seçimler 2 Haziran günü yapılacak.

Honaz’daki seçimleri CHP adayı Yüksel Kepenek 9 bin 389 oyla önde tamamlamış, AKP adayı Turgut Devecioğlu ise kullanılan oyların 9 bin 381’ini almıştı.

Yerel seçimlerde CHP’nin ilçede 8 oy farkıyla kazanmasının ardından AKP sonuçlara itirazda bulunmuştu.

Kuruldan 41 sandıkta oyların sayılması kararı çıkmıştı. Bunun üzerine Kepenek’in oy sayısı iki azalırken, Devecioğlu’nun ise üç artmış ve fark da 3’e gerilemişti.

Bunun ardından hem AKP hem de CHP il seçim kuruluna itiraz etmiş ve 13 sandıkta geçersiz oylar tekrar değerlendirilmişti.

Bunun sonucunda da Kepenek’in oyu 9 bin 391’e, Devecioğlu’nunki ise 9 bin 390’a yükselmişti.

AKP de seçimin yenilenmesi talebiyle konuyu YSK’ya götürmüştü.


11:30 | Buldan: YSK AKP’nin vesayeti altına girdi

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin Genel Merkezi’nde Kadın Meclisi toplantısı öncesi açıklamalarda bulundu.

Seçim sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Buldan, YSK’nin KHK’li seçilmişlere mazbata verilmeyeceği yönündeki kararının hukuken ve siyaseten peşini bırakmayacaklarının altını çizdi.

Buldan, “YSK tam olarak AKP’nin vesayeti altına girdi. Bağımsız bir kurum olmaktan çıkmıştır. KHK ile ihraç edilmiş insanların başvuruları kabul edip kazandıktan sonra mazbatalarını vermemek iktidarın HDP’ye karşı başından beri sürdürdüğü bu oyunun parçası haline geldiğini gösteriyor” dedi.

Seçimlerin üzerinden 12 gün geçmesine rağmen halen mazbataları verilmeyen yerler olduğunu da hatırlatan Buldan, şöyle konuştu:

“Mardin ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlarının mazbataları verilmedi. AKP’nin Mardin için verdiği itiraz dilekçesi o kadar komik ki, Ahmet Türk’ün sağlık ve yaşlılık sorunları olduğu gerekçesiyle AKP bir itiraz dilekçesi vermiş. Ahmet Türk’ün yaşlı olduğu gerekçesiyle mazbatanın kendilerine verilmesini istemişler. Bu kadar ucuz mu sanıyorsunuz? Bu kadar basit gerekçeleri itiraz olarak ifade etmek aymazlıktır. Bu yanlıştan bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini ve kazandığımız belediyelere ilişkin itirazlarını YSK’de sonuçlandırılması ve mazbataların verilmesini istiyoruz.”


09:50 | Saadet Partisi milletvekili İslam’dan YSK’nin ‘KHK’ kararına tepki

Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Cihangir İslam, Yüksek Seçim Kurulu’nun yerel seçimlerde adaylıklarını kabul edip, seçimleri kazanan belediye başkanlarına Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilmiş olmaları dolayısıyla mazbata verilmeyeceği yönünde aldığı karara ilişkin yazılı açıklama yaptı.

YSK’nin kararını üzüntüyle takip ettiklerini belirten İslam, “YSK hükümetin yaptığı bu hukuksuz ihraçları bir yargı kararı gibi değerlendirip işleme tabi tutamaz” dedi. Saadet Partisi milletvekili açıklamasının devamında şunları kaydetti:

“YSK’nın dayanak gösterdiği kararın temeli yanlıştır. Bunun üzerinden doğru bir hukuk da inşa edilemez. KHK’lıların birçoğunun hukuki olarak sıkıntıları bulunmamakta ve kamu haklarından mahrum değillerdir. Mahkûmiyet kararları olmamalarına rağmen, mahkemeye dahi gidememektedirler. Neticede yürütmenin bu kararı yargı kararı gibi uygulanmaktadır. Esas problem ‘kuvvetler ayrılığı’nın yerle bir edilmesidir.

“YSK’nın seçimlere girmesinde bir mani görmediği ve seçimlere girebilme ehliyeti verdiği adaylara seçildikten sonra mazbata vermemesi ne hukuken, ne vicdanen ne de ahlaken kabul edilebilir bir durum değildir. Seçimler üzerinden ülkemizin ve demokrasimizin bu kadar yıpratılmasını doğru bulmuyor, bu kararı kınadığımı bildirmek istiyorum.”


09:35 | İmamoğlu’ndan Erdoğan’a: Sizi aldatıyorlar, lütfen yanlıştan dönün

İstanbul’da oyların sayımına ilişkin tartışmalar sürerken kesinleşmemiş sonuçlara göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen CHP adayı Ekrem İmamoğlu, dün akşam Küçükçekmece’de halka seslendi.

Kendisine hala mazbata verilmemiş olmasını eleştiren İmamoğlu, “Bu kadar yalan, bu kadar dolan, bu kadar ayıp üzerine kurulu bir düzende halkın oy verip seçtiği belediye başkanının elinden başkanlığı almaya kimsenin gücü yetmez” ifadesini kullandı.

Sürecin uzamasıyla ilgili AKP’li yetkilileri de suçlayan İmamoğlu, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şöyle seslendi:

“Bu süreci ayağa kaldıran il başkanıdır, genel başkan yardımcısıdır, sözüm ona büyükşehir belediye başkanıdır. O sözüm ona ‘başkan’. Bunların hangisi olursa olsun buradan duyuruyorum; sayın Cumhurbaşkanı sizi kandırıyorlar sizi aldatıyorlar. Hak yiyorlar hak. Lütfen yanlıştan dönün.”


09:20 | İYİ Partili vekil: Çatalca’da öğretmenlere seçim görevi isteyip istemedikleri sorulmuş, hayırdır, seçim mi var?

İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk, Twitter üzerinden Çatalca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gönderildiğini belirttiği bir belge paylaşarak, “Seçim mi var?” diye sordu.

11 Nisan 2019 tarihli ve “Acele” ibareli belgenin konu kısmında “Seçim Görevlileri” yazdığı görülüyor.

Çatalca İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Erşahin imzası taşıyan söz konusu belgede, “Ekli listede bulunan seçim görevlileri listesine boş bulunan yerlerin, excel’in formatı bozulmadan doldurularak mesai bitimine kadar Müdürlüğümüze gönderilmesi hususunda bilgi ve gereğini rica ederim” deniliyor.

Belgenin gerçek olup olmadığıyla ilgili ise Milli Eğitim Müdürlüğü’nden henüz bir açıklama yok.


08:55 | YSK’nin ‘Büyükçekmece’ kararı ertelendi

Yüksek Seçim Kurulu, dün akşam saatlerinde AKP’nin Büyükçekmece’de seçimlerin iptal edilerek tekrarlanmasına yönelik başvurusunun görüşmesini ertelemişti.

İtiraz üzerine toplanan kurul, karar için İstanbul’daki sayımın bitmesini ve birleştirme tutanaklarının düzenlenmesini bekleme yönünde karar almıştı.

YSK’nin AKP’nin itirazı üzerine görüştüğü ‘Büyükçekmece’ başvurusuna dönük kararını ertelemesine ilişkinaçıklama yapan CHP, “YSK tarafından alınan bu karar, Kurul’un ağır baskı altında olduğunu bir kez daha göstermektedir” demişti.

Previous post
Cenazesi günler sonra bulunmuştu: Mahir Mete Kul son yolculuğuna uğurlandı
Next post
Sudan'da askeri darbenin ardından neler oluyor, ülkeyi neler bekliyor?