Ana SayfaEkonomi‘Sefalet Endeksi’: Türkiye sıralamada 4’üncü sırada

‘Sefalet Endeksi’: Türkiye sıralamada 4’üncü sırada

HABER MERKEZİ – Bloomberg’ün açıkladığı ‘Sefalet Endeksi’ne göre Türkiye 62 ülke arasında 4’üncü sırada ve hızla bir üst basamağa yaklaşıyor.

ABD merkezli yayın kuruluşu Bloomberg’ün enflasyon ve işsizlik oranlarını göz önüne alarak oluşturduğu ‘Sefalet Endeksi’ olarak adlandırdığı listede sıralama belli oldu.

Beş yıldır yayınlanan ülke sıralamasında bu yıl ilk sırada yer alan 5 ülke yine değişmedi.

Türkiye, 62 ülke arasında 4’üncü sırada yer aldı.

Listede Venezuela açık ara birinci olurken, onu sırayla Arjantin, Güney Afrika, Türkiye ve Yunanistan izledi.

Türkiye’nin ‘sefalet’ puanı yükseliyor

Türkiye, 2018 yılının resmi enflasyon ve işsizlik verilerinden hesaplanan bir önceki endekste 26,8 puanla 4’üncü sıraya yerleşmişti.

Ekonomistlerin tahminlerine dayanan güncel endekste ise Türkiye’nin puanı 30,2’ye yükseldi. Öyle ki 3’üncü sıradaki Güney Afrika ile geçen yıl 5 olan puan farkı bu yıl 2,1’e indi.

En iyi durumdaki ülkeler hangiler? 

Bloomberg’in endeksinde listenin sonunda Tayland yer alıyor.

Tayland’ı sırasıyla İsviçre ve Singapur takip ediyor.

Bloomberg’in anketine katılan ekonomistler, bu 62 ekonominin yarıya yakınında enflasyon oranlarının geçen yıla göre daha düşük olacağı tahmininde bulundu.

Türkiye ekonomisi ne durumda, görüşler neler?

Türkiye’de ekonomik kriz günden güne derinleşirken, enflasyon yüzde 20’ye yakın seviyelerde seyrediyor, işsizlik aydan aya artıyor ve ekonomide daralma yaşanıyor.

Bu mevcut tabloya rağmen iktidar kanadından yapılan açıklamalarda birçok kez ekonomide ‘dengelenme’nin yaşanmakta olduğu savunuldu, enflasyonun frenlenmesi için çeşitli kalemlerde ÖTV ve KDV indirimlerine gidildi ve sanayi ile tarım alanlarında adımlar atıldı.

Ancak hükümetin bu adımlarının niteliği kimi iktisatçılar tarafından eleştiriliyor. İktisatçılar, özellikle seçim öncesi atılan bu adımların sorunların kaynağı yerine semptomlara yapılan müdahaleler olduğunu kaydediyor. Hükümetin 10 Nisan’da açıkladığı ‘reform paketi’nin de bu anlamda bir istisna olmadığı belirtiliyor.

Eleştirilerin odak noktasında ekonomi planlarında somut adımlara ve gerekçelere yer verilmemesi ile ‘reform’ adı altında tanıtılan önlemlerin kısa ömürlü olması yer alıyor.

Muhalefet partilerinden yapılan açıklamalarda da hükümete benzer eleştiriler getiriliyor.

CHP, HDP ve İYİ Parti, seçim öncesi yapılan açıklamalarda, 31 Mart yerel seçimleri sonrasında faturanın vergiler aracılığıyla geniş halk kesimlerine kesileceğini birçok kez dile getirmişti.

Yerel seçimleri izleyen süreçte de benzin, elektrik ve tütün mamullerine zam geldi, gıdada fiyat artışları ise tanzim satışlara rağmen arttı.


Karınca, BBC Türkçe
Previous post
Recep Hantaş’ın öldürülüşü: Emniyetin görüntü çözümlerine göre de ‘ikaz’ yapılmamış
Next post
Polisin yaraladığı HDP'li vekillerden biri taburcu edildi, biri hala hastanede