Ana SayfaGüncelŞener Özmen sergisi: “Yeni Bir Umutsuzluk”

Şener Özmen sergisi: “Yeni Bir Umutsuzluk”

HABER MERKEZİ – Şener Özmen’in Türkiye’deki en kapsamlı sergisi olan “Yeni Bir Umutsuzluk”, 12 Mayıs’a kadar Pilevneli Gallery’de ziyaret edilebilir.

Şair, öykücü, çevirmen, güncel sanatçı Şener Özmen’in “Yeni Bir Umutsuzluk” başlıklı sergisi Pilevneli Gallery’de sergilenecek.

Özmen’in “Yeni Bir Umutsuzluk” başlıklı sergisi, başta uzun yıllar ürettiği ve yaşadığı kent olan Diyarbakır olmak üzere, son zamanlarda New Jersey, New York ve Berlin’de geçen, on yedi yıllık bir zaman dilimine yayılmış, bilinen ve bilinmeyen üretimlerini içeriyor.

Sanatçının Türkiye’deki en kapsamlı kişisel sergisi olan “Yeni Bir Umutsuzluk”, George Lucas’ın yazıp-yönettiği, 1977’de gösterime giren ve orijinal üçlemenin ilk filmi olan “Yıldız Savaşları, Bölüm IV: Yeni Bir Umut”‘tan bir sahneyi, kendisini bir şekilde ilgilendirdiği düşüncesiyle, yeniden ele alıyor.

Sergi, Şener Özmen’in dünya halleri içindeki yeni pozisyonunu, hayat ile sanat arasında bir türlü kuramadığı dengeyi, geçmişten bugüne ürettiği sanat çalışmalarının ışığında bir arada görmek, sanatçıyı ve sanatını daha yakından tanımak için bir fırsat yaratıyor.

6 Nisan’da ziyarete açılan sergi 12 Mayıs’a kadar Şişli Mecidiyeköy’deki Pilevneli Gallery’de görülebilir.

Şener Özmen hakkında

Şair, öykücü, çevirmen, güncel sanatçı olan Şener Özmen, 1971’de Şırnak’ın İdil ilçesinde doğdu. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim İş Eğitimi Bölümü’nü bitirdi.

Karikatür ve şiirle çok erken yaşlarda tanışmasına rağmen, güncel sanat ve Kürtçe yazın uğruna ikisinden de vazgeçti.

Dönemin sanat ve edebiyat dergilerinde şiirleri ve öyküleri yayımlandı.

Kürtçe kaleme aldığı ilk deneysel öyküsü Mirin û Dîyalektîk (Ölüm ve Diyalektik), Sîyabend Z. mahlasıyla War (1999) dergisinde yayımlandı.

Tîrêj kuşağının büyük şairleri Arjen Arî (Destana Kawa û Azhî Dehaq-Kawa Destanı ve Azhî Dehaq, 2011) ve Berken Bereh’ten (Kalbim Bir Yastıktır Aşka, 2012) yaptığı çeviriler, Evrensel Basım-Yayın’dan çıktı.

Lîs Yayınevi editörlüğünü Süreyyya Evren’in yaptığı Sıcak Nal (2010-2012) dergisinde Uykusu Bölünenler başlığı altında yayımladığı Kürtçe edebiyat okumaları ve çevirilerini 2013’te kitaplaştırdı.

Sanat yazılarına, editörlüğünü Halil Altındere’nin yaptığı ve Türkiye’nin ilk güncel sanat dergisi olan art-ist Güncel Sanat Dergisi’nde başladı.

Sanat Dünyamız, Siyahî, Sıcak Nal, Birgün, Radikal Kitap’a sanat ve edebiyat yazıları, sergi okumaları ve sanatçı makaleleri yazdı. 2005’te Kunstmuseum Thun’ın (İsviçre) Prix Meuly ödülünü aldı.

Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Kültür Sekreterliği’nin gerçekleştirdiği TRANSFER 07 sanatçı değişim programına (Münster-Almanya), Goethe Enstitüsü’nün (İstanbul) düzenlediği Türkiye-Almanya Kent Yazarları Projesi’ne (Münih) katıldı.

Zelal ile evli olan Özmen’in Robîn adında bir oğlu var.


Gazete Karınca