Ana SayfaKitapSoykırımla kaybedilen bir dünya: “Küçük Ülke”

Soykırımla kaybedilen bir dünya: “Küçük Ülke”

HABER MERKEZİ – Söz yazarı, şarkıcı ve yazar Gaël Faye’nin çıkış romanı “Küçük Ülke” Kafka Kitap etiketiyle raflarda. Kitap, yazarın Burundi’de geçirdiği çocukluk yıllarındaki anılarından yola çıkarak bir döneme ışık tutuyor.

Gaël Faye’nin Fransa’da prestijli birçok ödüle layık görülen kitabı “Küçük Ülke”, Kafka Kitap tarafından yayımlandı.

Gizem Şakar’ın Türkçeleştirdiği kitap, 1990’lı yıllarda Afrika ülkeleri Burundi ve Ruanda’da bir milyondan fazla insanın can kaybıyla ve yerinden edilmesiyle sonuçlanan etnik çatışmaları ve soykırımı odak noktasına alıyor.

O dönemde yerinden edilenlerden biri de kitabın yazarı Gaël Faye.

Fransalı bir baba ile Ruandalı bir annenin çocuğu olan Faye, bu yapıtında Burundi’de geçirdiği çocukluk yıllarındaki anılarından yola çıkarak bir döneme ışık tutuyor.

Hikayenin geçtiği Bujumbura’nın gölüyle ve engin mavi göğüyle anlatılmaya başlandığı kitaptan geriye şu ifadeler kalıyor: “Soykırım tıpkı bir petrol sızıntısı gibiydi, içinden boğulmadan çıkanlar hayatları boyunca katrana bulanmış oluyordu.”

Gaël Faye kimdir?

Fransız bir baba ile Ruandalı bir annenin çocuğu olan Gaël Faye çocukluğunu Burundi’de geçirdi, aile Bujumbura’da yaşadı.

Ruanda’dan Burundi’ye sıçrayan şiddet nedeniyle yurdunu 1995 yılında terk etmek zorunda kaldı.

Fransa’ya giden Faye, daha sonra iktisat okudu ve iki yıl boyunca İngiltere’nin başkenti Londra’da bir yatırım bankasında çalıştı.

Ardından müzik ve yazıya odaklanabilmek için Fransa’ya geri döndü.

Edgar Sekloka ile “Milk Coffee and Sugar” isimli bir Hip-Hop grubu oluşturan Faye’nin bu işbirliği 2015 yılına kadar sürdü.

Faye, “Pili Pili sur un croissant au beurre” isimli ilk solo albümünü ise 2013 yılında çıkardı.

Yazarın Fransa’da “Petit” ismiyle yayımlanan “Küçük Ülke” isimli kitabı da 2016 yılında basıldı, kitap ülkede övgüyle karşılandı.


Gazete Karınca