Ana SayfaDünyaSri Lanka’da ‘IŞİD saldırıları’: Yaşamını yitirenlerin sayısı 359’a yükseldi

Sri Lanka’da ‘IŞİD saldırıları’: Yaşamını yitirenlerin sayısı 359’a yükseldi

HABER MERKEZİ – Sri Lanka’da, Paskalya törenleri sırasında kilise ve otelleri hedef alan saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 359’a yükseldi. Başbakan Wickremesinghe, IŞİD’in saldırılarla bağlantısının olabileceğini söyledi.

Sri Lanka’da 21 Nisan Pazar günü sabah saatlerinde Kochchikade’de St. Anthony’s, Katana’da St. Sebastian ve Batticaloa’da bir kilise ile başkent Kolombo’da beş yıldızlı Shangri-La, Cinnamon Grand ve Kingsbury otellerine saldırılar düzenlenmişti.

Bu saldırıların ardından başkent Kolombo’nun banliyösü Dehiwala’da hayvanat bahçesi yakınında, yine Kolombo’nun Dematogoda banliyösünde patlamalar meydana gelmişti.

Kilise ve otellere yönelik düzenlenen bombalı saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor.

Saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 359’a yükseldiği, yaralı sayısının ise 500 civarında olduğu bildirildi.

Ülkede saldırılar sonrası 58 şüpheli gözaltına alındı ve olağanastü hal ilan edildi.

Başbakan ‘IŞİD bağlantısı olabilir’ dedi

Sri Lanka hükümeti saldırılardan İslamcı bir örgüt olan Ulusal Tevhid Cemaati’ni sorumlu tutarken, Başbakan Ranil Wickremesinghe’den yeni bir açıklama geldi.

Wickremesinghe, IŞİD’in saldırılarla bağlantısının olabileceğini söyledi.

Başbakan Wickremesinghe, hükümetinin, “Saldırıların yurt dışındaki terör örgütlerinin yardımı olmadan düzenlenemeyeceğine” inandığını da belirtti.

Uluslararası haber ajansı Reuters, dün servis ettiği haberde saldırıları IŞİD’in üstlendiğini duyurmuştu.

Sri Lanka Devlet Başkanı Maithripala Sirisena ise saldırılar sonrası polis ve güvenlik birimlerini “tamamen yeniden yapılandırma” sözü verdi.

Sirisena, “24 saat içinde” bazı güvenlik birimlerin başkanlarını değiştirmeyi planladığını açıkladı.

Sri Lanka’da Hıristiyanlara dönük nefret

Sri Lanka Ulusal Hıristiyan Protestan Birliği’nin (NCEASL) verilerine göre, ülkede geçen yıl Hristiyanlara yönelik 86 ayırımcılık, tehdit ve şiddet vakası gerçekleşti. Birlik bu yıl ise bu tip 26 vakanın gerçekleştiğini açıkladı.

Sri Lanka’da 2012 yılında yapılan nüfus sayımına göre, 22 milyon nüfuslu ülkenin yaklaşık yüzde 70’i Budist, yüzde 12,6’si Hindu, yüzde 9,7’si Müslüman, yüzde 7,6’sı ise Hıristiyanlardan oluşuyor.


Karınca, BBC Türkçe