Ana SayfaGüncelTahir Elçi Vakfı açıldı: “Mazlumun yanındaki duruşumuzdan ödün vermeyeceğiz”

Tahir Elçi Vakfı açıldı: “Mazlumun yanındaki duruşumuzdan ödün vermeyeceğiz”

HABER MERKEZİ – Öldürülmesinin üzerinden 3 yıl aşkın bir zaman geçen Diyarbakır Barosu’nun eski başkanı Tahir Elçi adına, bugün Diyarbakır’da “Tahir Elçi Vakfı” açıldı. Vakfın kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Türkan Elçi, “Mazlumun yanındaki duruşumuzdan ödün vermeyeceğimizi bir kez daha dile getiriyoruz” dedi.

28 Kasım 2015 tarihinde Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki Dört Ayaklı Minare önünde öldürülen Diyarbakır Barosu’nun eski başkanı Tahir Elçi adına bir vakıf kuruldu.

Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi ve kızı Nazenin Elçi’nin kurucusu olduğu vakıf insan hakları ve hukuk alanında çalışmalar yapacak.

Diyarbakır’daki Tahir Elçi Vakfı’nın açılışına, Elçi’nin eşi Türkan Elçi’nin yanı sıra çok sayıda avukat, hak savunucusu ve Roboski Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin aileleri katıldı.

Vakfın kuruluş amacını anlatan Tahir Elçi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Türkan Elçi, şöyle konuştu:

“Tarihin farklı zamanlarında olduğu gibi son birkaç yıldır adını anmakta zorlandığımız hak ihlallerine, kent yıkımlarına, isimleri kayıtlara düşen düşmeyen ölümlere tanıklık ettik. Yaşanan bu vahim olaylardan ölünceye kadar beraberimizde taşıyacağımız bir acıya biz de tanık olduk. Her şeye rağmen biz yine de acısı mündemiç bir yüreği cesaretli kılmaya çalıştık. Öte yandan içimizdeki acının kine, nefrete dönüşmemesi aksine toplumun her kesimini birleştirici kucaklayıcı bir mecraya dönüşebilmesi için ailecek bir vakıf kurmayı kendimize amaç edindik.”

“Mazlumun yanındaki duruşumuzdan ödün vermeyeceğimizi bir kez daha dile getiriyoruz. Bizi duruşumuzda ısrarlı kılan Tahir’in haklının ve Kürt halkının yanında olma çabasındaki duruşudur. Sadece hakikatlerin savunulduğu, bağımsız bir duruş bizim için esastır. Birlikteliğin, hukukun, ahlakın, adaletin, erdemin, nezakettin dilini hakim kılmak ve bu dille her kesimden insana ulaşarak hoşgörü kültürünü güçlendirmek ve vicdanın, adaletin sesinden bir dünya yaratmak bizim yegane hedefimizdir.”

Tahir Elçi Vakfı’nın internet sitesine BURADAN ulaşabilirsiniz.

Ne olmuştu?

Tahir Elçi, 28 Kasım 2015’te Sur semtindeki 16’ıncı yüzyıldan kalma Şeyh Mutahhar Camii yanındaki tarihi Dört Ayaklı Minare önünde basın açıklaması yapıyordu.

O sırada Gazi Caddesi’nde bir çatışma çıkmış, YPS’liler ile iki polis arasındaki çatışmada polisler yaralanmış, biri daha sonra hayatını kaybetmişti.

Olay yerinden kaçan YPS’liler, basın toplantısının yapıldığı Yenikapı Caddesi’ne koşmuş, burada bulunan sivil polis memurları ile karşılıklı ateş açılmıştı. Tahir Elçi, bu sırada vurularak ölmüştü.

Dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu, “Bu olay mutlak surette aydınlatılacak, bizim dönemimizde faili meçhullere izin vermeyiz. Hedef sadece Tahir Elçi değil, Türkiye’dir” diye konuşmuştu.

Birkaç gün sonra yaptığı açıklamada Davutoğlu, Tahir Elçi cinayetinin sorumluluğunun PKK’ye ait olduğunu söylemişti.

Ancak aradan üç yılı aşkın zaman geçmesine karşın, davada hâlâ şüpheliler belirlenemedi. Gizlilik kararı olan soruşturmada henüz bir iddianame de bulunmuyor.


Tahir Elçi cinayeti: Yeni rapora göre polislerden biri kuvvetle muhtemel katil


Karınca, Mezopotamya Ajansı, BBC Türkçe
Previous post
13 gün geçti: İstanbul'da sayım işlemi sürüyor
Next post
Muhammed Ali belgeseli geliyor