Ana SayfaGüncelTemelli: Ölüm orucuna başlayan 15 tutsak var; duymazdan gelmeye vaktimiz yok

Temelli: Ölüm orucuna başlayan 15 tutsak var; duymazdan gelmeye vaktimiz yok

HABER MERKEZİ – Partisinin Meclis grup toplantısında 15 tutuklunun ölüm orucuna başlamasına dair kamuoyuna hareket geçme çağrısı yapan HDP Eş Genel Başkanı Temelli, “Duymazdan gelmeye, görmezden gelmeye vaktimiz yok” dedi. Ayrıca Temelli, Türkiye’nin “demokrasi ittifakı”na ihtiyacı olduğunu söyledi. Öte yandan HDP milletvekilleri, açlık grevlerine ve ölüm oruçlarına dikkat çekmek için Meclis’te oturma eylemi başlattı.

31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerin öncesinde tatile giren Meclis, 2 aylık aranın ardından bugün açıldı.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, seçimlerin ardından partisinin ilk grup toplantısında konuştu.

Partisinin Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in 174 gündür açlık grevinde olduğunu anımsatarak konuşmasına başlayan Temelli, “174 gündür herkese sesleniyor, adalet arıyor, hukukun izini sürüyor. Bu ülke büyük bir hukuksuzluk girdabında. Bu girdaptan çıkmak için bedenini 174 gündür açlığa yatırmış” dedi.

Güven’in yanı sıra HDP milletvekilleri Dersim Dağ, Tayip Temel ve Murat Sarısaç’ın da tecridin kaldırılması talebiyle açlık grevinde olduğunu vurgulayan Temelli, “Bu Meclis’in dört vekili açlık grevinde. Dünyanın birçok yerinde insanlar açlık grevinde. Cezaevlerinde binlerce tutsak açlık grevinde. Bu tutsakların 300’den fazlası kritik aşamayı geçmiş durumda” dedi ve ekledi:

“Büyük bir sessizlik kuşatmış durumda. Bedenleriyle bu sessizliğe yırtmaya çalışıyorlar. Bu haklı, meşru bir taleptir. Hiç kimse çıkıp da bu talebe meşru değildir diyemez.”

“Ölüm orucuna başlayan 15 tutsak var; vaktimiz yok”

“Biz tecride karşı mücadele ediyoruz” diyen HDP Eş Genel Başkanı, dört faklı cezaevinde 136 gündür açlık grevi eylemini sürdüren 15 siyasi tutuklunun, bugün itibarıyla ‘ölüm orucu’na başladığını söyledi ve kamuoyuna çağrıda bulundu:

“Bugün bu sessizliğe tepki olarak 4 cezaevinde 15 tutsak ölüm orucuna başlamış. İstemiyoruz ölümler olmasın. Seçim döneminde 8 insanımızı yitirdik. Defin hakkı gasp edildi. Şimdi ölüm orucuna başlayan 15 tutsak var. Vaktimiz yok. Böyle duymazdan gelmeye, görmezden gelmeye vaktimiz yok. Bir kişinin bile ölmesini istemiyoruz, herkes harekete geçmeli. Bu meşru, haklı taleptir. Çağrımız bütün Türkiye’ye, bütün dünyaya. İnanıyoruz ki demokrasi güçleriyle bu tıkanıklık aşılacaktır.”

Açlık grevleri devam ediyor: 15 tutuklu ‘ölüm orucu’na başladı


“Türkiye demokrasiyi, barışı seçti”

31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerin sonuçlarına da değinen Temelli, şunları ifade etti:

“Türkiye demokrasiyi, barışı seçmiştir. 31 Mart seçimlerinden ders çıkarmaları gerekiyor. İktidar kaybetti, geride bir enkaz bıraktılar. Kimse moralini bozmasın, HDP bu enkazı da kaldıracak. Büyük dayanışma ağları, toplumcu dayanışma ile kaldıracak. Enkazı yaratanlardan da hesap soracaktır.”

“Kızgın demiri soğutmanın yolu adalet, demokrasi, barış mücadelesidir”

Temelli ayrıca, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye İttifakı” ve “Kızgın demiri soğutalım” açıklamalarına da atıfta bulunarak, Türkiye’nin “demokrasi ittifakı”na ihtiyacı olduğunu söyledi ve “Biz HDP olarak demokrasi güçlerini kadınları, gençleri Demokrasi İttifakı’na davet ediyoruz” dedi.

“Tüm Türkiye halklarını, emekçilerini bu mücadeleye davet ediyoruz. Gelin yan yana duralım. Cumhur İttifakı’na mecbur değiliz. Yönetme kabiliyetlerini yitirdiler. Türkiye ekonomik, siyasi ve toplumsal kriz yaşıyor. Toplumu bölünen ülkeler, bölünür. Bölünmek istemiyorsak, bir arada yaşamak istiyorsak, Demokratik Cumhuriyet mücadelesinde mutlaka buluşmalıyız.
“Kızgın demiri nasıl soğutacaksınız? Bunun cevabını veremiyorlar. Altında ne var, nasıl soğuyacak. O demiri soğutmanın yolu adalet, demokrasi, barış mücadelesidir.”

“Demokratik anayasaya ihtiyaç var”

HDP Eş Genel Başkanı Temelli, diğer yandan da demokratik bir anayasaya ihtiyaç duyulduğunu vurguladı:

“Demokrasi İttifakının diğer ayağına çağrımız da Anayasayadır. Türkiye büyük bir çöküntü yaşıyor. Bundan çıkmanın yolu demokratik bir anayasadan geçiyor. Meclis anayasa yapım sürecinde rol almalıdır. Halklarla, emekçilerle, sendikalarla, sivil toplum örgütleriyle anayasa yapmalıdır. O anayasa herkes kendini bulmalıdır.”

1 Mayıs çağrısı

Son olarak Temelli, 1 Mayıs’ta alanlara çıkma çağrısında bulunarak, “Biz de HDP olarak annelerimizle birlikte beyaz tülbentlerle alanlarda olacağız. Kimse ölmesin yaşam kazansın diye alanlarda olacağız. Yaşasın 1 Mayıs, Bijî Yek Gulan” dedi.

Meclis’te oturma eylemi

HDP milletvekilleri ise partilerinin grup toplantısının ardından açlık grevlerine ve ölüm oruçlarına dikkat çekmek için Meclis’te oturma eylemi başlattı.

Aralarında HDP Grup Başkanvekilleri Fatma Kurtulan ve Saruhan Oluç’un da bulunduğu milletvekilleri, “Leyla Güven yaşasın” yazılı önlükleri giyerek, Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un makamının olduğu TBMM 1 No’lu kapı önünde oturuyor.

Burada kısa bir açıklama yapan Kurtulan, ölüm oruçlarının da başladığını vurgulayarak “Bu duruma mutlaka müdahale etmek, kamuoyuna duyarlılık çağrısı yapmak ve Meclis’in bu konuda görev almasını, Adalet Bakanlığı’nın harekete geçmesi çağrısı yapıyoruz” dedi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Venezuela’da darbe girişimi
Sonraki Haber
Mersin'de bir öğretmen altı çocuğu istismara maruz bıraktı, savcılık yayın yasağı getirdi