Ana SayfaKültür-SanatTürkiye’nin ilk kadın semt pazarı ‘Jiyan’ın belgeseli çekildi

Türkiye’nin ilk kadın semt pazarı ‘Jiyan’ın belgeseli çekildi

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da yıllardır faaliyetini sürdüren ve sadece kadınların oluşturduğu ilk resmi pazar olma özelliği taşıyan Jiyan Semt Pazarı’nın belgeseli çekildi.

Türkiye’nin ilk resmi kadın pazarı olan ve yıllardır faaliyet gösteren Diyarbakır Bağlar’daki Jiyan Semt Pazarı’nın hikayesi beyazperdeye taşındı.

Ödüllü yönetmenler Ramazan Akkuş ve Mehmet İsmail Çeçen, Diyarbakır İş Kadınları Derneği’nin (DİKAD) desteğiyle, pazarın ve kadınların hayatlarını çektikleri ‘Terazi’ belgeseli ile anlattı.

MA’nın haberine göre belgeselde, pazarcı kadınların yaşadıkları zorluklar ve ayakta kalma mücadelesi anlatılıyor.

Belgeselin ilk gösterimi 30 Nisan’da, İstanbul’dan da sinema dünyasından pek çok ismin katılımıyla Diyarbakır’da yapılacak.

Gala Diyarbakır’da

Diyarbakır’da yapılacak olan galaya Ahlat Ağacı, Kış Uykusu filmlerinin yapımcısı Zeynep Atakan; Üç Maymun, Kelebeğin Rüyası, Dedemin İnsanları gibi bir çok yapıtın görüntü yönetmeni Gökhan Tiryaki; şair, yazar ve gazeteci Yılmaz Odabaşı, Haber Global Televizyon Kanalı Program Koordinatörü Cansel Poyraz, Sunucu Begüm Bağca gibi isimler de katılacak.

Belgeselin ikinci gösterimi 20 Haziran’da İstanbul’da, Eylül ayından itibaren ise İzmir, Ankara, Adana ile birçok ilde yapılacak.

Belgesel, Türkonfed çatısında bulunan 42 kadın derneği ile paylaşılacak ve birçok ilde kadın dernekleri ile kadın pazarcıları buluşturacak.