Ana SayfaGüncelVan’da işkenceye uğrayan köylülerin şikayetçi olduğu polis beraat etti

Van’da işkenceye uğrayan köylülerin şikayetçi olduğu polis beraat etti

HABER MERKEZİ – Van’ın Gevaş ilçesinde gözaltına alınıp işkenceye maruz kalan köylülerin teşhisi sonucu hakkında dava açılan O.Ş. adlı polis, beraat etti. Mahkeme karara gerekçe olarak, kamera kayıtlarındaki ortam aydınlatmasının düşük olduğu ve bu nedenle yüzlerin tam seçilememiş olmasını gösterdi.

Van’da Gevaş İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne düzenlenen roketatarlı saldırı sonrası 9 Haziran 2017 tarihinde dört kişi gözaltına alınmıştı.

Mantar toplamaktan dönerken gözaltına alınan dört yurttaşın ağır işkenceye uğradıklarına dair fotoğraflar sosyal medyadan servis edilmişti.

İşkence edilen köylüler serbest bırakılmış ancak haklarında “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçlarından dava açılmıştı.

Dava sonucu köylüler beraat ederken, köylülerin teşhis etmesi sonucu hakkında dava açılan O.Ş. isimli polis için karar verildi.

MA’dan Adnan Bilen’in haberine göre Gevaş Asliye Ceza Mahkemesi’nde yaklaşık iki yıl süren yargılamada ifade veren O.Ş., işkenceyi reddederek, “Beni nasıl teşhis ettiklerini de anlamadım. Yapılan teşhisin de sağlıklı olduğunu düşünmüyorum” dedi.

O.Ş.’den şikayetçi olan köylülerden Abdulselam Aslan ise “Biz mantar toplamaya gittiğimizde örgüt üyeleri tarafından rehin alındık. Bırakıldıktan sonra biz aracımızla Gevaş Emniyet Müdürlüğü’ne gitmek için yola çıktık. Emniyet Müdürlüğü’ne gelmeden polisler tarafından durdurularak darp edildik. Daha sonrasında götürüldüğümüz karakolda da polisler tarafından darp edildik. Şikayetçi olduğum tek kişi O.Ş. değildir. Başka polis memurları da vardı. Ben onların hepsinden şikayetçiyim. O geceki polis tutanağında hepsinin ismi ve imzası bulunuyor. Onlar hakkında da dava açılmasını istiyorum” dedi.

Polis hakkında beraat kararı

O.Ş., işkenceye dair video ve ses kayıtlarına rağmen “Şüpheden sanık yararlanır” ilkesi temel alınarak beraat etti.

Mahkeme karara, MOBESE kameralarının kayıt kalitesinin düşük olmasını, ortam aydınlatmasının yetersiz olmasından dolayı kişilerin yüzlerinin net olarak seçilememesini gerekçe olarak gösterdi.

Mahkeme gerekçeli kararında şu ifadeleri kullandı:

“İlçe Emniyet Amirliği’nin dış giriş kısmındaki görüntülerde ortam aydınlatmasının yetersiz olduğu ve şahısların kameraya çok uzak olduğu, binanın giriş kapısına ait görüntülerde de kayıt çözünürlülüğünün düşük ve ortam aydınlatmasının yetersiz olması sebebiyle görüntüye giren şahısların yüzlerinin net olarak görülmediği, ayrıca nezarethane görüntülerinin tamamen karınlık olduğu, sadece telefon ışıklarının göründüğü, kayıt çözünürlüğünün düşük olması, kameraların uygun açı ve yakınlıkta bulunmaması, ortam aydınlatmasının yetersiz olması gibi olumsuzluklar tespit edilmiştir. Dolayısıyla her ne kadar görüntü bilirkişi tarafından yakalama yerinde söz konusu müştekilere yönelik yaralama eylemleri olduğu yönünde rapor mütalaa edilmiş ise de, soruşturma dosyası kapsamında Jandarma Kriminal Ekipleri tarafından yapılan incelemeler, gerekse de idari soruşturma kapsamında Emniyet Olay Yeri İnceleme Ekipleri tarafından yapılan ve soruşturma dosyasına konulan kriminal incelemelerde söz konusu eylemleri gerçekleştiren şahısların teknik olarak tespit edilmedi.”

‘Somut delil yok’ iddiası

Sanık hakkında yapılan teşhis işleminin de sağlıklı olmadığı öne sürülen mahkeme kararının sonunda ise şu ifadelere yer verildi:

“Mevcut kamera kayıtlarında teşhise elverişli herhangi bir verinin tespit edilemeyişi karşısında sanık hakkında atılı suçu işlediğine dair dosya kapsamında somut ve inandırıcı bir delil bulunamadığından ‘Şüpheden sanık yararlanır’ ilkesi gereğince beraatına karar verilmiştir.”

İşkence gören köylülerin avukatı Erzurum İstinaf Mahkemesi’ne itirazda bulunacak.

Ne olmuştu?

Van’da Gevaş İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne düzenlenen roketatarlı saldırı sonrası gözaltına alınan dört köylü ağır işkenceye maruz bırakılmıştı.

İşkenceye dair fotoğraflar sosyal medyadan servis edilmişti.

Cemal Aslan, Halil Aslan, Abdulselam Aslan ve Nejdet Beysüm isimli yurttaşlar 4 gün boyunca emniyette tutulurken, Van Valiliği mantar toplamaktan dönerken ‘örgüte üye olmak’ iddiasıyla gözaltına alınan bu dört kişiyi ‘suçlu’ ilan etmişti.

Valilik açıklamasında “Yapılan ilk sorgulamada saldırıyı gerçekleştirdiklerini itiraf etmişlerdir” denilmişti.

Ancak dört kişi 5 gün sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılmış, ‘suçsuz oldukları’ ilan edilmişti.

Köylüleri sosyal medya hesabından hedef gösteren Fatih Tezcan da daha sonra ‘özür dilemiş’ti.


Van’da işkenceye maruz bırakılıp, haklarında dava açılan köylüler beraat etti