Ana SayfaGüncelYaşamını sonlandıran siyasi tutuklu Mahsum Pamay Cizre’de defnedildi

Yaşamını sonlandıran siyasi tutuklu Mahsum Pamay Cizre’de defnedildi

HABER MERKEZİ – ‘Tecridi protesto etmek için’ yaşamına sona veren siyasi tutuklu Mahsum Pamay, memleketi Cizre’de yoğun güvenlik önlemleri altında defnedildi. Aile dışında kimsenin define katılmasına izin verilmedi.

Elazığ 1 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşamına son veren 22 yaşındaki Mahsum Pamay, memleketi Şırnak’ın Cizre ilçesinde son yolculuğuna uğurlandı.

Elazığ’dan gece geç saatlerde HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir ve aile tarafından teslim alınan Pamay’ın cenazesi sabaha doğru kente ulaştı.

Cenazenin getirildiği sırada kent girişi ve İlçe Devlet Hastanesi’nde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

İlçe Devlet Hastanesi’ni ablukaya alan polisler, cenazeyi bekleyen HDP milletvekilleri Hasan Özgüneş ve Hüseyin Kaçmaz’ın da aralarında bulunduğu kalabalık partili bir gurubu hastane dışına çıkmasını, aksi halde cenazenin hastaneye alınmayacağını belirtti.

Bunun üzerine Pamay’ın ailesini zor durumda bırakmak istemeyen HDP’liler, hastaneden ayrıldı.  Daha sonra Pamay’ın cenazesi hastane morguna alındı.

Cenazeye abluka

Pamay’ın ailesi, burada yıkanan cenazeyi daha sonra Cizre Asri Mezarlığı’na getirdi.

Etrafı özel hareket polisleri ile zırhlı araçlarla ablukaya alınan mezarlıkta da, aile dışında kimsenin defne katılmasına izin verilmedi.

Mezarlığa alınmayan Pamay’ın akrabaları, “Sizin de çocuklarınız yok mu? Yüreğimiz yanıyor. Bu mudur kardeşlik? Adalet mi bu?” diye sorarak, tepkilerini dile getirdi.

Pamay’ın cenazesi yapılan dini vecibelerin ardından defnedildi.

Definin ardından Pamay için Cizre’de kurulan taziye ise kitlesel bir şekilde ziyaret edildi.

Kente bağlı Dağkapı Mahallesi’ndeki bir camide kurulan taziye, aralarında milletvekilleri ve belediye başkanlarının da olduğu bir grup tarafından kitlesel bir şekilde ziyaret edildi.

Taziyede konuşan HDP Milletvekili Hasan Özgüneş, açlık grevlerine dair sessizliğin bir an önce kırılması gerektiğini vurguladı.

Ancak öğlen saatlerinde zırhlı araçlarla taziyenin kurulduğu camiye gelen polisler, taziye için gelenleri camiden çıkardı.

Açlık grevleri ve ölümler

Leyla Güven’in 8 Kasım’da başlattığı süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemi devam ediyor.

Güven’in yanı sıra 7 bin tutuklu cezaevlerinde, onlarca siyasetçi ve aktivist de yurt dışında açlık grevi eylemini sürdürüyor.

1 Mart tarihinden itibaren tüm cezaevlerine yayılan açlık grevi eylemleri devam ederken, cezaevlerinde bugüne dek yedi siyasi tutuklu yaşamına son verdi.

17 Mart’ta Zülküf Gezen Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde, 23 Mart’ta Ayten Beçet Gebze Cezaevi’nde, Zehra Sağlam 24 Mart’ta Oltu T Tipi Kapalı Cezaevin’de, Medya Çınar 25 Mart’ta Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde, Yonca Akici 1 Nisan’da Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde, Siraç Yüksek 2 Nisan’da Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde, son olarak Mahsum Pamay da Elazığ T Tipi Cezaevi’nde yaşamını sonlandırdı.

Yaşamını yitirenlerin cenazeleri alıkonularak polis ve jandarma ablukasında defnedilirken, kitlesel ziyaretler her defasında engellendi.

Güven, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.